İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 3. Uluslararası Su Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, kongrenin ev sahipliğini üstlenen Büyükşehir Belediyesi'nin, yalnız ulusal ölçekte değil, küresel ölçekte de büyük ve öncü çevre projelerinin tasarlandığı ve uygulandığı bir merkez konumunda olduğunu vurguladı. Başkan Kocaoğlu, gurur duydukları bu başarıyı, sahip oldukları "doğa ve insan odaklı yönetişim" ile "uzmanlarla ve paydaşlarla birlikte yönetim" anlayışına borçlu olduklarını söyledi. Kentin doğal varlıklarını korumanın ötesinde, kalitesini iyileştirerek geleceğe taşımanın, çevre politikalarındaki temel ilkeyi oluşturduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "Örneğin, etkin bir su yönetimi sonucunda yeniden yaşama dönen İzmir Körfezi'ni kentlilerle buluşturmayı hedeflediğimiz 'İzmirdeniz' projesi, kentimizin gurur veren başarı öykülerinden biridir" diye konuştu.

 
Başarının temeli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kongrenin düzenleyicileri arasında yer alan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İZSU), kullanılmış sular ile yağış sularının toplanarak uzaklaştırılması, geri kazanımı, içme sularının güvenli ve sağlıklı bir şekilde vatandaşa ulaştırılması, su kaynakları ile deniz, göl, akarsu kıyılarının evsel ve endüstriyel etkenlerle kirlenmesinin önlenmesi ve İzmir'de sürdürülebilir su yönetimi anlayışının yaygınlaştırılması çalışmalarının altına imzasını attığını da dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, başarının temelinde yatan şeyin ise günümüzde yükselen bir değer olarak 'pazarlanmaya çalışılan özelleştirme yaklaşımlarının aksine, toplum yararını esas alan verimli bir kamu işletmeciliği anlayışı' olduğunu vurguladı.

Şikayet yok, çözüm var

Küresel ısınmanın getirdiği susuzluğun dünyamızın karşı karşıya bulunduğu tehlikelerin başında geldiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Bu çerçevede ortaya konulan tüm rakamlar ve kentlerimizin karşı karşıya bulunduğu risk, hem biz yerel yönetimlere hem de merkezi idareye büyük sorumluluklar yüklüyor. Sonuçta yöneticilerin görevi, şikayet etmek değil, çözüm üretmektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, görev ve yetki alanımıza giren tüm yerleşim birimlerindeki hemşehrilerimizin sağlıklı suya eşit olarak ulaşabilmeleri için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu kongreden çıkacak sonuçların, sadece İzmir için değil, ülkemiz ve insanlık için de yararlı olmasını diliyorum."

Suyun geleceğini konuştular

Partner ülke Macaristan'ın Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Dr. Petra Pana da, su yönetimi konusunda ülkesindeki uygulamalara değinerek, Macaristan'da su kaynaklarını koruyabilmek için katı şekilde uygulanan yasal bir zemin oluşturulduğunu söyledi. Ülkesinin bu alanda yüzlerce yıllık bir geleneği olduğunu dile getiren konuk müsteşar,  Macaristan'dan gelen üç önemli uzmanın da deneyimlerini paylaşmak adına kongre kapsamında çalışma yapacağını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından kongre kapsamındaki ilk oturum gerçekleştirildi. İZSU Genel Müdürü Fügen Selvitopu'nun yönettiği oturumda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Rüya Taşlı ve Yunanistan'dan gelen akademisyen Prof. Dr. George Tsakiris konuşmacı olarak yer aldı.

Uluslararası uzmanlar katılıyor

Üç gün sürecek kongrede Türkiye'nin yanı sıra ABD, Avusturya, Finlandiya, Hollanda, İran, Japonya, Macaristan, Sırbistan ve Yunanistan'dan 70’ten fazla konuşmacı katılıyor. Konusunda uzman bilim insanları, kamu ve özel sektörün yöneticileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, su ve kanalizasyon idareleri, bu alanda faaliyet gösteren firmalar ve akademisyenlerin yer aldığı kongrede, 75 bildiri sunulacak.

Su yönetiminin küresel, bölgesel ve bireysel boyutlarına yer verilen Uluslararası Sürdürülebilir Su Kongresi’nde; su kaynakları, su tasarrufu, sel sularının kontrolü/yönetimi, geri kullanım, su stratejileri, sürdürülebilir altyapı ve kamu hizmetleri, enerji verimliliği konuları ele alınacak.

Kongrenin ilk günü etkinlikleri kapsamında Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) yöneticilerinin katılımı ile bir panel organize edildi. Kongrenin son günü olan 10 Ekim’de ise katılımcılar için teknik ve sosyal gezi organize edildi. Kongre katılımcıları ayrıca vapur ile İzmir Körfezi turu yapacak. İZSU körfez dip tarama, temizleme, atıksu arıtma vb. faaliyetleri anlatılacağı gezide, İzmir hakkında turistik bilgi de verilecek.