Kentlinin hizmetine sunduğu otobüs sayısını yeni alımlarla birlikte hızla artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, filonun yaş ortalaması da kademeli olarak düşürmeye başladı. Günde 1 milyonun üzerinde yolcu taşıyarak İzmir’in toplu ulaşımdaki yükünü çeken ESHOT Genel Müdürlüğü, son olarak açtığı 150 solo otobüs ihalesi sonrasında araçları partiler halinde teslim almayı sürdürürken, 200 solo ve 100 körüklü otobüs daha satın almak için kolları sıvadı.

 
Avrupa standartları yakalanacak

Önümüzdeki yıl ortasına kadar ihalesi yapılan tüm otobüslerin teslim alınması ile birlikte İzmir’deki klimasız ve yüksek tabanlı otobüslerin büyük bir bölümü artık emekliye ayrılacak. Hedeflenen rakamlara göre, 1192 adet klimalı, 850 adet de özürlü binişine uygun alçak tabanlı otobüs İzmirlilere hizmet verecek. Halen 9,36 olan filo ortalama yaşı da bu alımlar sonucu 5,16’ya düşecek. Batılı ülkeler bazında tavsiye edilen ortalama filo yaşı olan 6’nın da altına inilerek Avrupa standardının bile üzerine çıkılacak. Ayrıca filodaki tüm araçların yakıt sistemi de çevreye en az seviyede egzoz gazı çıkaran tipte olacak.

 
Önce konfor ve güvenlik


Yaz aylarında hava sıcaklığının aşırı yükselmesi nedeniyle yolcuların toplu ulaşımda sıkıntı yaşamaması için klimalı otobüsler satın alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşları da göz ardı etmiyor. Engelli rampası bulunan ve durağa yanaştığında sağa yatarak yaşlıların ve engellilerin daha kolay binmesini sağlayan alçak tabanlı otobüsler, kentte toplu ulaşım alışkanlıklarını da tamamen değiştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 2004 – 2010 yılları arasında bu koşullara uygun 692 adet, İZULAŞ Genel Müdürlüğü ise 71 adet olmak üzere toplam 763 adet yeni otobüs alarak ulaşımda konforu artırdı.