İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel mali krizin etkilerinin halen yoğun bir biçimde hissedildiği bir dönemde Hazine Müsteşarlığı'na olan borçlarını sıfırladı. Hazine borcunu düzenli ödemelerle 2012 yılı sonunda bitirmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, hedefinden 6 ay önce tüm borcunu bitirdi. Bir yandan İzmir için büyük yatırımlara imza atan, diğer yandan planlı ve yüklü ödemeler gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, Hazine borcunu kapatarak uluslararası otoritelerden aldığı kredi derecelendirme notlarının tutarlılığını bir kez daha ispatlamış oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Hazine Müsteşarlığı'na vadesi geçmiş borcu bulunmamasına rağmen, Belediye yönetiminin vadesi gelecek borçlara yönelik yıllardır yaptığı yüklü ödemeler, İzmir'in mahalli idareler arasında zirvede yer almasını sağladı. 4749 Sayılı Kanun kapsamında Hazine alacaklarından yapılan tahsilat tablosunda en başta yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından bu yana toplam 1 milyar 394 milyon 800 bin TL. borç ödedi.

Ödemelerin yüzde 30,34'ü İzmir'den
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları, 2004-2012 döneminde yaptığı düzenli ödemelerle Hazine Müsteşarlığı'nın mayıs ayı sonu itibari ile gerçekleştirdiği toplam tahsilatın tek başına yüzde 30,34'ünü oluşturdu. Büyükşehir Belediyesi'nin sadece 2012 yılı içinde (mayıs ayı sonu itibariyle) ödediği borç miktarı 152 milyon 300 bin TL olarak gerçekleşti.
İzmir'in Hazine Müsteşarlığı'na olan borçlarını bitirmesiyle, vapur, tramvay, trafik yönetim sistemi gibi yüksek tutarlı projelerin yatırımlarının öz kaynaklarla da desteklenebilmesinin sağlanabileceği belirtildi.


Güzel şeyler oluyor
AB borç krizi zirvesinin düzenlendiği şu günlerde, ekonomik krize karşı aldığı önlemlerle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın saygın derecelendirme kuruluşlarından aldığı notlarla finansal gücünü kanıtlamıştı. Moody's tarafından mali tabloları incelenen İzmir Büyükşehir Belediyesi kredi notunu 21 Haziran'da iki kademe birden yükseltmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli "Ba2" olan kredi notu "Ba1"e; "A3.tr" olan ulusal uzun vadeli notu da "A1.tr"ye çıkmıştı. Moody's kredi görüşünde Belediye yönetiminin harcama dinamikleri üzerinde sağladığı kontrolün faaliyet karını rekor düzeyde artırdığını belirtmişti. Moody's'in raporunda, güçlü faaliyet marjları ve belediyenin özenli nakit akışı yönetiminin, İzmir'in sermaye harcama taahhütlerinin finansmanı için ihtiyaç duyduğu borçlanmayı sınırlandırmasını sağladığı ifade edilmiş; belediyenin, bugüne kadar geniş bir metropol alanda çeşitli hizmetler vermek amacıyla kaynaklarını gerektiği şekilde yönetebildiği yer almıştı. Moody's, kredi görüşünde ayrıca belediyenin faaliyetleri ve kurumsal kapasitesinin, öngörülü tutumun yanı sıra siyasi istikrarlılık ile belediyeye bağlı kuruluşların hizmet sağlamada oynadıkları aktif rolle desteklendiğini de vurgulamıştı.

Mali yapı güçleniyor
Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notu paralelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli "BB+" olan kredi notunu ve "AA" olan ulusal uzun vadeli notunu teyit ederken, İzmir'in şeffaf ve istikrarlı mali yapısının güçlenerek sürdüğünü belirtmişti. Ünlü derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in 19 Haziran 2012 tarihinde basına ve kamuoyuna yönelik olarak yayımladığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Hazine Müsteşarlığı'na 2007 yılında 1 milyar 457 milyon TL. olan borç yükümlülüğünün, 2011 yılı sonunda 177 milyon 700 bin TL'ye düşmesi ve 2012 yılı sonunda da tümüyle ödenecek olmasının etkili olduğunun altı çizilmişti. Açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılında belediyeler arasında en iyi bütçe performansına imza attığı da raporda ayrıca yer almıştı.