Esin Gençel - İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı Adnan Oğuz Akyarlı'nın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya Ak Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve CHP İl Başkanı Ali Engin de katıldı. Toplantıda Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar ile CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan arasında gündemdeki maddelerin ayrıntısı ve soruşturmalar nedeniyle tartışma yaşandı.

Toplantıda ayrıca Belediye Meclis Üyesi Levent "Engelsiz İzmir" kongresini hakkında yapılan çalışma ile Türkiye'ye mesaj verileceğini söyledi. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da cezaevinde bulunan Genel Sekreter Pervin Şenel Genç'i övdü. Aydoğan, "Gerçekten bu insanlar belediyecilik tarihinin son 40 yılına damgasını vurdular. Bir ahlak abidesi insandır. Bunu daha önce de söyledim" dedi.

Toplantıda Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, imar komisyonundan gelen raporların ayrıntılı biçimde mecliste önlerine gelmediğini söyleyerek, "Taleplerimiz ciddiye alınmıyor. İmar Komisyonu'ndan kararlar oy birliği ile geçmiş olsa bile gelen maddelere olumsuz oy kullanacağız. Bunu defalarca kez söyledim. Bizim bu hassasiyetimiz dikkate alınmıyor. Herhangi bir madde ile ilgili 'oy çokluğu ile kabul edilmiştir' ibaresi yer alıyor ama kimlerin ret ya da olumlu oy verdiği belli değil. Meclis başkanlığınızdan ve müdürlüğünüzden bu konuyu dikkate almanızı istiyoruz. Biz bunu söylediğimizde ve durumun altını çizdiğimizde yetkililer 'başkan AK Parti ya da CHP'nin ne söylediğini söylemediği için bunu yapıyoruz' açıklamasında bulunuyor. Her oylamanın sonrasında bu konuya dikkat etmeninizi istiyoruz. Bundan sonra maddeler görüşülürken tutanaklara yansısın" diye konuştu.
 
Basında CHP'li meclis üyelerinin soruşturmalarla ilgili kendilerini suçlayan açıklamaların olduğu yönünde duyumlar aldığını da söyleyen Çakar, "Ret kararı vererek soruşturmalardan kaçtığımız konuşuluyor. Şu ana kadar gelmiş olan soruşturmaların tamamında ben de varım. Bizim soruşturmalardan kaçmak, sıyırmak gibi tatlı su kurnazlığı durumumuz olmaz. Soruşturma açılmış olması bu işin yapıldığı anlamına da gelmez. Biz burada görevlerimizi yapacağız. Soruşturma açılırsa da dik bir şekilde duracağız. Biz de bu tür bir tavrı uzatmak istemiyoruz. Kent yararına ortak kararlar alalım" diye konuştu. Çakar, Manisa Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan katı atık protokolünün bir örneğinin de kendilerine verilmesini istedi.

Meclisi çalışmaz hale getirmek istiyorlar

CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan da Çakar'ın talebinin haklı olmadığını söyleyerek, "Ak Partili üyelerin bireysel görüşü var. Grup olarak fikir beyan etme durumları söz konusu değil. Burada 40 tane önerge var. Kimi zaman 70-80 önerge geliyor. İnsanları ilgilendiren kararlar alıyoruz. Komisyon kararında 'evet' diyorsunuz. Sonra da geleceksiniz 'hayır' diyeceksiniz. Şimdi Sayın Çakar İmar Komisyonu'nda maddelerden tatmin olmasa, bürokratlar kendisine bilgi vermese onay verir mi? Bana göre Ak Parti gurubu 'tek tek onaylayalım, yarın soruşturma olursa biz burada ret vermiştik' demek için bunu yapıyorlar. Bu bana çok mantıklı gelmiyor. Biz CHP grubu olarak komisyon çalışmalarında hukuka, ahlaka ve vicdanımıza uygun karar alıyor ve bu kararların sonuna kadar arkasında duruyoruz. Komisyon çalışmalarında 'evet' dediğimiz bir konuya mecliste 'hayır' demiyoruz. Bu gerekçe sorumluluktan ve soruşturmalardan kaçmak için yaratılmıştır. Amaç meclisi çalışmaz hale getirmektir. Ancak biz İzmirli hemşerilerimize çalışmak ve üretmek için söz verdik. Ak Partililer kaçsa da biz İzmir halkı için karar almaya ve hizmet üretmeye devam edeceğiz" dedi.

Bakan'ın sözlerinin ardından Çakar tekrar söz aldı. Çakar, "Geçen meclis toplantısında CHP'li ve MHP'li meclis üyelerinden bir kaçı 'ben karşı oy kullanıyorum, tutanaklara geçsin' dedi. Biz üç beş kişiye hak olarak bunu veriyorsak 30-40 kişiye de verebiliriz. Burada her meclis üyesi 'ben ret oyu kullanmıyorum' diyebilir. Biz burada 'meclisin zamanını almayalım' diyorum. Sayın Bakan'a hiç yakıştıramadığım sözler söylüyor. Bunlar basit siyaset taktiklerinden ve oyunlarından başka bir şey değil. Yüz kişilik bir gurubun olması diğerlerinin haklarını ihlal etme hakkını size vermez" diye konuştu.

Konuşmaların ardından grup olarak görüş bildirme, olası grup içinden ayrı fikir beyan etme durumunda da tutanaklara geçme şartı getirildi. Mecliste ayrıca komisyon raporları ve başkanlıktan gelen önergeler bölümünde 'madde numarası' okuma yeterliliği de kabul edildi.