İzmir Büyükşehir Belediyesi, okul öncesi eğitime destek vermek amacıyla 'Gezici Çocuk Dünyası' projesini hayata geçiriyor. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile yürütülecek proje kapsamında, okul öncesi eğitimine ulaşma şansı kısıtlı olan çocuklar için 'gezici okul' yapılacak ve eğitim verilecek. 12 ay sürecek olan proje ilk olarak 10'ar hafta süreyle sırasıyla Beydağ, Bayındır ve Kiraz'da uygulanacak.
Projeyi hayata geçirmek için Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Eğitim Ana Bilim Dalı tarafından Türkiye'ye örnek olacak şekilde bir eğitim modülü hazırlandı. Buna göre 3-5 yaş arası çocuklar için saat saat eğitim programı oluşturuldu. Proje kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen okul öncesi eğitim öğretmenlerine Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından bilgilendirme eğitimi verilecek. Ayrıca, okul öncesi eğitim konusunda toplumda farkındalığı artırmak, annelerin ve babaların bilinç ve bilgi düzeylerini geliştirmek için anne- baba bilgilendirme toplantıları ve temalı eğitimler yapılacak.

Hem dışarıda hem içeride eğitim

Aralık ayında hayata geçirilecek proje kapsamında, gezici eğitim birimi olarak planlanan ve gerekli donanıma sahip bir TIR dorsesi tasarlanacak. Çocuklar hem burada hem de belirlenen dış mekanlarda eğitim alacaklar. Yaş gruplarına göre ayrı ayrı hazırlanan eğitim modülleri, sınıf içi öğrenme süreçlerinin yanı sıra, gelişmiş ülkelerde uygulanmaya başlanan, müze, doğa alanı gibi sınıf dışı uygulamaları da içerecek. Çocuklar bu sayede teorik eğitimlerini pratik uygulamalarla hayata geçirmeyi öğrenebilecek.

Eğitim kapsamında, hafta içi çocuklara psikolojik izleme ve yönlendirme yapılacak, cumartesi günleri de hazırlanacak oyun odasında okul öncesi eğitimi destekleyici etkinlikler düzenlenecek. Proje süresi tamamlandıktan sonra da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından farklı ilçelerde uygulanmaya devam edilecek.