Yerelde kalkınma konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken, özellikle tarım üreticisine ciddi yatırımlar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk kez hayata geçirdiği "sözleşmeli üretim" modeliyle, yerele destek olmaya devam ediyor.

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan ve Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi,

Kiraz ilçesindeki İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi ile yaptığı protokol gereği, kooperatiften lor, kaşar peyniri, beyaz peynir ve tulum peyniri alarak, bu ürünleri hem bünyesindeki Aşevi'nde hem de ihtiyaç sahiplerine dağıttığı gıda paketlerinde kullanıyor.

Son olarak İzmir ve yeni bağlanan ilçelerinde 30 bin yoksul aileye gıda paketi dağıtan Büyükşehir Belediyesi, bunun için ihtiyacı olan peynir çeşitlerini Kiraz’dan aldı. Gıda paketlerinin ve Aşevi ihtiyacı için toplam 126 ton peynir alan Büyükşehir, böylece kooperatife ciddi anlamda katkı sağlamış oldu. Bu talebi karşılayabilmek için 1 milyon 323 bin litre süt kullanan kooperatif, üretimini de yaklaşık yüzde 25 artırdı. Büyükşehir Belediyesi, gıda paketleri ve Aşevi alımları için kooperatife bu yıl içinde 1 milyon 761 bin 120 TL ödeme yaptı.

2009 yılından bu yana Kiraz'dan ürün alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatife bugüne kadar 2 milyon 134 bin liralık destek sağladı. Büyükşehir Belediyesi'nin alımlarıyla daha da büyüyen kooperatif, hem teknik altyapısını güçlendirdi hem de üye sayısını artırdı.

 
“2 bin 500 hanenin elinden tuttu”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eden Kiraz İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, “Sağ olsun İzmir Büyükşehir Belediyesi. Bundan önce Tire'ye, Bayındır'a, Bademli'ye, Urla’ya olduğu gibi, sonuçta İzmir'in en muhtaç, yardıma en fazla ihtiyacı olan Kiraz ilçesindeki İğdeli Kooperatifi'ni de göz ardı etmeden gelip  elimizden tuttu. Bize büyük katkıda bulundu” dedi.

Kiraz ve çevresinde 26 köyde, 2 bin 500 üyeleri bulunduğunu söyleyen Süleyman Top şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi bize destek vererek kooperatifimize hem maddi anlamda hem manevi anlamda güç kazandırdı. Ürünlerimiz bir yandan yoksul- muhtaç insanlara ulaşırken bir yandan da İzmir’de bir marka haline gelebilme yolunda önemli adımlar attık. Ayrıca Büyükşehir, bu alımlarla bölgemizdeki 2 bin 500 hanenin elinden tutarak, Kiraz bölgesindeki insanlara destek oldu. Eskiden sütlerini kooperatife vermeyen insanlar, İğdeli Kooperatifi'nin Büyükşehir ile işbirliği içine girmesinden sonra bize süt vermeye başladı. Böyle olunca güven de arttı.”

 
Kalite kontrol laboratuvarı da var

Kiraz çevresindeki dağ köylerinin kalkınması, sütlerini daha iyi koşullarda, hak ettikleri değerlerde pazarlayabilmesi ve üretim devamlılığını sağlayabilmesi için hizmet veren Kiraz İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi, günde ortalama 52 ton süt topluyor. Kooperatif bünyesinde süt analizi yapabilen kalite kontrol laboratuvarı var. Sütler yetkili ve deneyimli mühendisler tarafından gerekli analiz ve kontrolleri yapıldıktan sonra, yağ ve yağsız kuru madde miktarları belirleniyor. Sütlerin toplanması ve dağıtımı, yalıtımlı ve soğutuculu 3 servis aracı ile soğuk zinciri bozmadan gerçekleştiriliyor.

 
Üreticiye 2 milyon liralık meyve fidanı

Büyükşehir Belediyesi kooperatiflerden yaptığı sözleşmeli üretimin yanı sıra, "Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Kapsamında Ağaçlandırma Projesi" ile İzmir’in 11 ilçe ve 450 köyündeki 20 bin çiftçiye toplam 500 bin adet meyve fidanı dağıttı. Bergama, Bayındır, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Selçuk ve Tire'deki üreticilere hem zeytin hem de armut, ayva, badem, ceviz, dut, elma, incir, erik, kayısı, kiraz, nar, şeftali ve vişne fidanları dağıtıldı. Proje kapsamında bugüne kadar dağıtılan fidanların alım bedeli 2 milyon lirayı aştı.

Proje kapsamında Kiraz'da 44 köyde, 3656 üreticiye 82 bin 455 adet meyve fidanı dağıtıldı. 5 yıl sürecek proje kapsamında isteyen üreticilere, her sene 1 dekarlık alana denk gelecek şekilde fidan dağıtımı yapılacak. Yeni dönem için çiftçi başvuruları sonbaharda muhtarlar aracılığıyla alınmaya başlayacak.

 
Kooperatiflere 112.1 milyon TL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu yana fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden sağlayarak yerli üreticiye 112 milyon liranın üzerinde katkıda bulundu. Büyükşehir Belediyesi, alımlarını Ödemiş, Urla, Bayındır, Kiraz ve Tire'deki kooperatifler ve orman fidanlıklarından karşıladı.