İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "çağdaş bir modelle" ele alarak düzenlemesini tamamladığı Karşıyaka Doğançay ve Yeni Bornova mezarlıkları, İzmirliler tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Hem estetik açıdan dikkat çeken hem de mezarlıklarda yaşanan karmaşayı ortadan kaldıran yeni düzenlemeyi diğer mezarlık alanlarına da taşımak için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, son olarak Buca Gökdere Mezarlığı için kolları sıvadı.

Aydınlatma ve peyzaj da var
Buca'nın artan mezarlık ihtiyacını karşılamak için geçtiğimiz yıl Kaynaklar'da 165 bin metrekarelik alanda açılan Gökdere Mezarlığı mimari ölçülere göre düzenlenecek. 85 bin defin kapasiteli mezarlıkta çalışmalar kapsamında düzenli defin adaları oluşturulacak, her adada simetrik düzende mezar yerleri yapılacak ve mezarlar önceden kazılarak içlerine lahitler örülecek. Adalar arasına yollar yapılacak.
Gökdere'deki düzenleme çalışmaları kapsamında ara yolları betonlanan mezarlıklarda ayrıca aydınlatma sistemi kurulacak, nakil hatları yeraltından geçirilecek; peyzaj düzenlemeleri ve ağaçlandırma çalışmaları ile çevre güzelleştirilecek. Her adanın bir köşesinde de hayrat çeşmesi yeri düzenlenecek.
Öte yandan kurulan otomasyon sistemiyle, gömülü kişinin ismini bilgisayara girerek mezar yeri kolayca bulunabilecek. Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapım ihalesine çıkılacak. Mezarlıklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, yeni açılan mezarlıkları aynı anlayışla düzenleyeceklerini bildirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi kent içinde 8'i gayri Müslim olmak üzere 42, çevre yerleşimlerle birlikte 243 mezarlıkla hizmet veriyor.