Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla İzmir’in çehresini değiştirmeyi ve sağlıksız konutlardaki vatandaşları sağlıklı konutlara yerleştirmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’daki “dönüşüm” çalışmaları için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla “Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi” açtı. Merkez, projeden etkilenecek vatandaşlara doğrudan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme yapacak. Ayrıca merkez aracılığıyla, bölgenin sosyal altyapısının güçlendirilerek halkın beklenti ve taleplerinin belirlenmesi ve bu sayede planlama ile projelendirmeye katkı sağlanması, alana özgü projeler üretilmesi hedefleniyor.

Kent dönüşümünün sadece “mekansal ve fiziki” değişim olmadığından hareketle yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, “katılımcı demokrasi” anlayışıyla Alpaslan Mahallesi’ndeki 300 metrekarelik ofiste, vatandaşların proje alanı, gelişimi ve uygulamasına ilişkin sorularına yerinde ve anında yanıt verme şansı bulacak.

Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen, Çanakkale – İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin yer aldığı 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede de ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı. Ardından 16 Mart 2012 tarihinde ihale gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale, kentsel dönüşüm uygulanacak alana ilişkin değerleme, planlama, kentsel tasarım ve mimari projelerin üretilmesi ile uzlaşma modellerinin belirlenmesine yönelik hizmet alımını kapsıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanmasıyla, bölgede yerinde dönüşümü hedefleyen uygulama sürecine başlanacak.

Gaziemir’e kentli merkezi


Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda “kentsel dönüşüm” projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan ve 2011 yılından bu yana Bakanlar Kurulu’ndan “onay” bekleyen Büyükşehir Belediyesi, tıpkı Kadifekale ve Bayraklı’da olduğu gibi burada da bölge halkı için “Kentli merkezi” açıyor. Gaziemir Belediyesi’nden tahsisi yapılan 130 metrekarelik alana kurulan 2 katlı merkezde tadilat çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak. Kentli Merkezi, hem Cennetçeşme Kentli Merkezi’nde olduğu gibi vatandaşlara yönelik çeşitli kurslar ve bilgilendirmeler düzenleyecek hem de kentsel dönüşüm projesi hakkında merak edilen sorulara yanıt verecek. 

Kadifekale “1914” oldu

Heyelan bölgesinde bulunan Kadifekale’de 1914, Gürçeşme’de ise 90 binayı kamulaştırarak yıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere’de yer alan 153 yapının yıkılması çalışmalarına devam ediyor.

Gözler Bakanlar Kurulu’nda

1/25.000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı revizyonuyla 18 adet proje alanı belirleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulu’nda onay bekleyen projelerin hayata geçmesiyle birlikte İzmir’de 30 bin adet sağlıklı ve dayanıklı konut üretilmesini planlıyor.

İzmir’in Bakanlar Kurulu’nda onay bekleyen projeleri şöyle:


Menemen


Hükümet’in Roman açılımı kapsamında Menemen Ahıhıdır Mahallesi’nde 8 hektarlık alanda uygulanacak ve 515 adet yapıyı kapsayacak proje, 11 Şubat 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.

Örnekköy projesi

18 hektarlık alanda uygulanacak ve 1500 konutu kapsayacak. 26 Temmuz 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi.

Ege Mahallesi projesi

7 hektarlık alanda uygulanacak ve 1000 konutu kapsayacak. Arazi tespit ve zemin üstü envanter çalışmaları tamamlandı. 18 Ekim 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi.

Ballıkuyu projesi


48 hektarlık alanda uygulanacak ve 5000 konutu kapsayacak. 18 Ekim 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi.

Uzundere projesi

32 hektarlık alanda uygulanacak ve 4000 konutu kapsayacak. Arazi tespit çalışmaları tamamlandı. 11 Kasım 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi.

Cennetçeşme projesi

47.6 hektarlık alanda uygulanacak ve 3000 konutu kapsayacak. Jeolojik ve jeoteknik etüdleri tamamlanan bölgede,  zemin ve zemin üstü envanter çalışmaları da yapılarak bölge halkıyla anket çalışmaları yürütüldü. Ayrıca bölgede 2009 yılında,  yaklaşık 300 metrekare büyüklüğünde “Kentli Merkezi” açılarak çeşitli kurslar düzenlenmeye başlandı. 11 Şubat 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi.