Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde kurulan FOCE Süt İşleme Tesisi bugün törenle açıldı. Törene, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, Başsavcı Vekili Yusuf Arslan, İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Akar Karasu, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Foça Cumhuriyet Başsavcısı Ali Zorlu, Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü İsmail Şahin ve bölgede bulunan cezaevlerinin müdürleri ile bazı üretici kurum temsilcileri katıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, ürünlerinin satış reyonlarında ciddi oranda talep gördüğünü belirtip, tesisin ülkeye olduğu kadar hükümlülerin sosyal hayata uyum süreçlerine ve meslek edinmelerine de büyük katkı yaptığını dile getirdi. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım konuşmasında, çağdaş infaz anlayışının hükümlü ve tutukluların dört duvar arasında tutulmasıyla değil sosyalleşerek, üretime katılarak sağlanması yönünde olduğuna dikkat çekti.

10 BİNE YAKIN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ FAALİYETE KATILIYOR

Türkiye’deki iş yurtlarıyla ilgili bilgi veren Yıldırım, "Türkiye’de hali hazırda 233 iş yurdu müdürlüğü bünyesinde 10 bine yakın tutuklu ve hükümlü faaliyetlere katılarak bir meslek öğrenmekte ve üretime aktif olarak katılmaktadır. Bizler cezalarını infaz eden hükümlü ve tutukluların daha insani koşullarda barınabilecekleri yapılarla ve hayata daha iyi hazırlanabilecekleri iş yurdu atölyeleri ve bu tür tesisleri yapmakla övünüyoruz. Buradaki insanlar yarın sokaklarımızda iç içe yaşayacağımız bizim insanlarımız" dedi.

139 BİN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ

Adalet Bakanlığı’nın politikasına değinen Yıldırım, "Bugün itibariyle Türkiye’de 138 bin 901 tutuklu ve hükümlümüz var. Bu rakam üzerinde iyi çalışılması gereken bir büyüklüğü ifade ediyor. Adalet Bakanlığı’nın genel politikası içinde bizler bu büyük grubu hayata hazırlamanın çabası içindeyiz ve olmaya devam edeceğiz. Tesislerimiz, çevremizde bu sahada çalışan vatandaşlarımıza da örnek teşkil edecek güzellikte tesisler olmuştur. Bu da bizim isimlendirmediğimiz bir başka misyonumuz olmuştur" diye konuştu.

TESİSİN ÖZELLİKLERİ


Günlük 20 ton süt işleme kapasitesine sahip ve bin 500 metrekare alana kurulan tesis, yaklaşık 3 milyon liraya mal oldu. Tesis, pastörizasyon alanı, üç inkübasyon, iki paketleme odası, dört soğuk hava deposu, bir laboratuvar, malzeme depoları, süt alım ünitesi ve buhar kazanı odalarından oluşuyor. Öte yandan tesiste, iki gıda mühendisi, altı infaz koruma memuru ve 44 hükümlü çalışıyor.

Törende, kurum bünyesinde beslenen hayvanların yanı sıra Gerenköy Tarım ve Hayvancılık Kooperatifi’nce temin edilen ve her aşaması kontrol edilen sütlerden yapılan peynir çeşitleri, tereyağı, yoğurt, ayran, lor gibi ürünlerin de tadımı yapıldı.