İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'nın Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Eğitim Tesisi'nde düzenlediği 1. Öğrenci Yaz Eğitim Kampı'nda öğrencilerle buluştu.  “Tarımda Yerelde Kalkınma” başlıklı oturumda Büyükşehir Belediyesi'nin tarım politikalarını anlatan Başkan Kocaoğlu, hayata geçirilen projelerden de örnekler verdi, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

27 yaşına kadar aile mesleği olarak çiftçilik yaptığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve başladıktan sonra “yerelde kalkınma” vizyonuyla yola çıktığını, İzmir'in tarım havzalarını kalkındırmayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu Türkiye'de tarımın uzun yıllar ihmal edildiğini belirterek, “Yerelde kalkınmayı gerçekleştireceğini söyleyen belediye başkanının tarımı desteklememesi söz konusu olamaz. Biz sanayileşme eşittir kalkınma şiarıyla yola çıkıp yıllarca tarımı ihmal ettik. Maalesef tarımda eksi vermeye başlayıncaya kadar bu gerçeği göremedik” diye konuştu.

 
Yol haritamızı birlikte belirliyoruz

Başkan Kocaoğlu, miras hukuku nedeniyle toprakların sürekli bölünmesinin üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayarak, bu nedenle küçük üreticileri kooperatif çatısı altında birleştirip onlarla iş yapmak istediklerini söyledi.

İzmir'in tarım havzalarının kalkınması için planlama yaptıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı, “Yarımada'nın stratejik planını hazırlattık. 300 sayfalık bir çalışma çıktı. Bize Yarımada'nın kalkınması için ne yapabileceğimizi ilçe ilçe gösteren bir kaynak ortaya çıktı. Gediz ve Bakırçay için de aynı çalışmayı yapıyoruz. Bu tür çalışmaları yaparken de Ziraat Odası ve Ziraat Fakültesi’yle, üreticiyle, tarımsal sanayicilerle birlikte bir yönetişim anlayışı içinde buluşuyoruz. Birlikte doğruyu bulup, birlikte yol haritamızı belirliyoruz” dedi.

 
Mühendis adaylarına tavsiyeler


Sohbet havasında geçen toplantıda Türkiye’nin dört bir köşesinden gelmiş ziraat fakültesi öğrencilerine tavsiyelerde de bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu şunları söyledi:

“Çok önemli bir mesleğin eğitimini görüyorsunuz. Ama mesleğinizi masa başında değil, çizmelerinizi giyip, araziye çıkarak yaparsanız gerçek ziraat mühendisi olursunuz. Sizleri ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Abla-Ağabey-Kardeş Projesi gibi sosyal projelere katılmaya davet ediyorum.”

Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın da katıldığı toplantıda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, “Aziz Kocaoğlu'nun bugün aramızdan olmasını asıl nedeni, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bizim mesleğimiz ve sektörümüzle ilgili çok önemli çalışmalar yapması ve Türkiye'de ilkleri başarmış bir belediye başkanı olmasıdır. Türkiye'nin dört bir yanından gelen siz öğrencilerimizin de gittiği yerlerde bunları anlatmasını diliyorum” dedi.