Gülçin Karaegemen- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim yılı öncesi ders saatlerini yeniden düzenledi. AB ülkelerinin seviyesine göre yeniden düzenlenen ders saatleri ilkokullarda öğrenim görecek öğrencilere haftada 30 saat, 5 ve 6. sınıflarda 36 saat, 7 ve 8. sınıflarda ise 37 saat ders oldu. Bu durumun ikili öğretim yapan okullarda soruna neden olacağını belirten uzmanlar, sabah ders saatinin 05.40'a kadar düşebileceğini vurguladı. Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Eğitim İş İzmir İl Başkanı Ömer Lütfi Değirmenci, ders saatinin sabahın erken saatlerinde başlamasını uygun bulmadığını vurgulayarak, "Küçücük çocukların sabahın erken saatlerinde yollara düşmesi doğru bir uygulama değil. Bu pedogojik açıdan da uygun değil. Bu uygulama ile birlikte dersteki verim azalacak. Bakanlık erken kalkan erken yol alır diye düşünmüş olacak ki bu tarz bir uygulama getirdi. Sabahın erken saatlerinde okula gitmek çocuğu olumsuz etkiler. Çocuklarımızın uykuya, oyuna, eğitime ihtiyacı var. Fakat bunların hepsinin dengeli olması gerekiyor. Önemli olan bu dengeyi sağlayabilmek ve çocuğa oyun olanakları da sağlamak" dedi.

'Kayıt döneminde sorunlar yaşanacak'


Bu tarz bir uygulamanın çocuğun okul dışında ki yaşamını etkileyeceğini savunan Değirmenci, çocuğun erken saatlerde yollara düşmesini çocuğun gelişimini, başarısını ve gelişimini etkileyeceğini anlattı. Okulların tekli eğitim yapması durumunda sorun olmayacağını söyleyen Değirmenci, "Bizim okullarımızın çoğu ve tekli eğitim yapan okulların çoğu, ikili eğitime geçmek zorunda kalacaklar. Çünkü ilkokul ve ortaokul ayrılınca bina sorunu var. Bu biz de okullardaki altyapının olmamasından dolayı büyük bir sorun yaratacak" diye konuştu. Bu konuda çalıştıklarını belirten Değirmenci, hükümetin kendi bildiği yoldan ilerlediğini, sendikalardan, eğitimcilerden görüş almadıklarını ifade ederek, velilerin henüz sorunun tam farkında olmadığını, okullara kayıt döneminde çok büyük sorunlar yaşanacağını vurguladı.

'Ders saatinin fazlalaşması kaliteyi arttırmaz'


Dr. Psikolog Murat Sarısoy ise 05.40'ta kalkıp okula giden çocuklardan dikkat performansı beklenemeyeceğini vurgulayarak şunları söyledi: " Dikkat gerektiren sayısal derslerin, fen derslerinin erken saatlerde işlenmesi çocukta dikkat sorununa yol açacaktır. Çocuklarlan normalde 08.00'da başlayan derslere uyum sağlayamıyorlar. 05.40'te başlayan derslerde çocuklar uykusuz kalır. Derslerdeki verim azalır. Ergenliğe kadar her çocuğun oyuna ihtiyacı vardır. Belli bir saatten sonra çocuklar oyun oynama ihtiyacını gidermek zorundadır. Ders saatlerinin fazlalaşması kaliteyi arttırmaz. Önemli olan eğitim miktarı değil kalitesidir."

'Çocuğun derse ilgisi azalır'


Öğretmen olan Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği İzmir Şube üyesi Behram Kaya, çouckların erken saatlerde okula gitmesini çocukları her bakımdan ruhsal sıkıntıya sokacağını savundu. Çocukların o saatlerde yataktan çıkmasının çocuk açısından sıkıntı yaratacağını ifade eden Kaya, "Çocuğun o saate okula gitmesini eğitimci gözüyle doğru bulmuyorum. Erken kalkan çocuğun çabuk bezme, ilgi azalması, uyku hali gibi gibi sorunları olur" dedi.

Ders saatleri arttı


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim yılı öncesi ders saatlerini AB ülkelerinin seviyesine göre yeniden düzenledi. Buna göre ilkokullarda haftalık 30 saat, 5 ve 6. sınıflarda 36 saat, 7 ve 8. sınıflarda ise 37 saat ders verilmesi planlanıyor. Bu durumda 7, 8. sınıf öğrencileri haftanın üç gününde 7, iki gününde ise 8 saat ders görecek. 4 ve 5. sınıflar ise haftanın dört gününde 7, bir gününde ise 8 saat ders işleyecek. Bu durumun ikili öğretim yapan okullarda sorun oluşturacağına dikkat çeken uzmanlar, "Sabah ders saatinin başlaması 05.40'a kadar düşebilir." uyarısı yapıyor.