Foça ve Aliağa ilçelerindeki aşırı sanayileşmeye bağlı olarak artan kirlilikle mücadelelerini sürdüren Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izin verdiği cüruf döküm alanlarına daha öncede itiraz etmiş, ancak Danıştay 6'ncı Dairesi bu itirazı 2014 yılında reddetmişti. İzmir Şehir Plancıları Odası bu karara aynı yıl bu kez Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde itiraz ederek yürütmenin durdurulmasını talep etti. 26 Kasım 2015 tarihinde toplanan kurul itirazı oy çokluğu ile kabul ederek bölge için hayati bir karar verdi.

Danıştay İdari Dava Kurulu kararında; bilirkişinin raporunda belirttiği kül ve cüruf depolama alanına 3 kilometreden daha az mesafede 25 dekardan daha fazla zeytinlik sahalarının bulunduğu için yürütmeyi durdurma verdi.

Alınan kararın memnuniyet verici olduğunu belirten FOÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Doğutürk yetkililerden derhal uygulamaya geçilmesini ve daha fazla kirliliğe izin vermemelerini talep etti. Bahadır Doğutürk; "Bu kararın alınmasında EGEÇEP ve özellikle İzmir Şehir Plancıları Odası'nın yoğun ve özverili çabaları var. Alınan kararlara rağmen havamız, suyumuz, toprağımız kirletilmeye devam ediliyor. İlgilileri kararları uygulamaya ormanlarımızı, zeytin ağaçlarımızı, su kaynaklarımızı, yaşam alanlarımızı kurtarmaya davet ediyorum" dedi.