Şikayetlerin yüzde 70'ini aile içi konularda alan dedektifler, falcıya gidenlerin dedektiflik ihtiyacının da olmasının suistimal edildiğine dikkat çekti ve yasal düzenleme istedi.

Özel bir dedektiflik bürosu, sektörde genel bir sıkıntı haline gelen 'falcılar karşısında haksız rekabet' konusunu, 'Falcı ve dedektiflik' başlıklı bir yazıyla anlatarak müşterilerini uyardı. Uyarı yazısında, falcıların genellikle kadın girişimciler olduğu, müşterilerin de ağırlıklı olarak kadın olması sonucunda da özel konuların açıkça paylaşıldığı belirtildi.

Bu durumda da müşterilerin aldatma gibi merakları nedeniyle falcıların dedektiflik kadrosu oluşturduğuna dikkat çekilen yazıda, özetle şunlar kaydedildi:

"Falcılara gidenlerin dedektiflik ihtiyacı olması da son derece normal. Ancak yine de falcı veya fal işi ile uğraşanların dedektiflik mesleğini yapmaya çalışması veya dedektiflik kadroları oluşturması son derece sakıncalı bir durum. Falcı kapılarında inceleme ve araştırma işlerini takip ettirmek riskli ve tehlikeli olabilir. Hiçbir kuralı ve meslek etiği olmayan bu yan sektör endişe vericidir."

KORSAN DEDEKTİFLİKTE GELİNEN SON NOKTA


Konuyla ilgili değerlendirme yapan Özel Dedektifler Derneği (ÖDD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yetimoğlu, özellikle aile konularında insanları dolandıran, sahte isimlerle kurulmuş pek çok dedektiflik firması olduğunu vurguladı. Kendilerine bu konuda birçok şikayet geldiğini anlatan Yetimoğlu, falcıların dedektiflik yapmaya soyunmasının da bu konuda gelinen son nokta olduğunu söyledi. Özellikle kadınların duygusal boşluğundan yararlanılarak yanlış yönlendirmeler yapıldığını, bazen şantaja kadar varan tatsız olaylar yaşandığını aktaran Yetimoğlu, Türkiye’de bu konuda yasal boşluk olmasını eleştirdi ve hizmet alınırken ÖDD üyeliğinin mutlaka sorgulanması gerektiğini belirtti.

HER İŞİ KABUL ETMEYİNCE FIRSATÇIYA GÜN DOĞUYOR

Yetimoğlu, kendilerine yapılan başvuruların yüzde 60-70 dolayındaki kısmının aldatma, eş takibi gibi ailevi konularla ilgili olduğunu dile getirerek, "Biz eş takibi, velayet gibi ailevi konularda önce, halihazırda boşanma davası var mı, bakıyoruz. Aile birliğinin bozulma durumu yoksa kesinlikle bu talepleri değerlendirmiyoruz. Bu işi etik çerçevede yaptığımız için müşteri olumsuz yanıt alınca, bu tür kimseler de buradan besleniyor. Oysa Türkiye koşullarında bir adamın veya kadının aldatıldığını öğrendiğinde ne yapacağını kestirmeniz zor. Üçüncü sayfa haberlerine zemin hazırlamış oluyorsunuz" dedi.

Yetimoğlu ayrıca, son dönemde kadınların başvuru ağırlığı olmasına rağmen erkeklerin de artık dedektiflik hizmeti almaya başladığını, oranın kısa zamanda yarı yarıya olmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

'ÖZELİNİZİ PAYLAŞMAYIN'


Bu durumu öğrendiğinde çok şaşırdığını kaydeden Uluslararası Dedektifler Derneği Türkiye Başkanı Cemal Erdoğan da "Falcının işi falcılıktır, dedektifin işi dedektifliktir. Biz hukukun üstünlüğüne inanarak yasal zeminde bu işi yapıyoruz. İnsanlar çözümsüz kaldığında falcılara gidebiliyor. Bu bireysel bir tercihtir, ancak eşinizin sizi aldattığını düşünüyorsanız bile falcıya gittiğinizde özelinizi paylaşmayın. Dinlemede kalın. Müdahil olup yorumlarınızı katmayın. Ayrıca hizmet alacağınız kişinin web sitesini de mutlaka inceleyin" diye konuştu.