Nihal Işık- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi sağlık çalışanları maaşla birlikte ödenen döner sermaye oranlarının düşmesine verilen tepki dün de devam etti. Hastane poliklinik girişinde çoğunluğu hemşire olam üzere yaklaşık 300 sağlık çalışanı bu durum düzelene kadar 10.30 eylemlerine devam edeceklerini ve yarın iş bırakma eylemi yapacaklarını söylediler. Yönetimin tutumunun değişmemesi halinde iş bırakma eylemlerinin süresini uzatacaklarını belirten sağlık çalışanları hastane girişinde konuşmalarını yaptıktan sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimliği önüne kadar yürüyerek, 10 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Kesinti olacaksa eşit olmalı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve hastane sağlık çalışanlarının bulunduğu protestoda sağlık hizmetinin bir bütün olduğu, verilen emeğin hiç kimseden az ya da değersiz olmadığı vurgulandı. Hastanenin borcu nedeniyle döner sermaye oranlarının düşürülmesini kabul etmeyen sağlık çalışanları hastane gelir ve giderlerinin personele açıklanmasını talep etti. Pazartesi günü 10.30'da yapılan eylemde yapılan açıklamalarda çoğunlukla öğretim üyeleri ve asistanların göz önünde olduğunu, hastanede hemşirelerin de en az diğer sağlık çalışanları kadar emek verdiğini belirten hemşireler, "Kimsenin parasında gözümüz yok. Asistanlar da hak ettiklerini alsınlar. Biz de kendi adımıza emeğimizin boşa gitmesine, göz önüne alınmamasına tepki veriyoruz. Eğer kesinti olacaksa tüm sağlık çalışanlarında eşit olmalı. Öğretim üyesi, asistan, hemşire, tekniker, anestezi uzmanı gibi farklı alanlarda hizmet veren arkadaşlarımızla birbirimize düşürülmeye çalışıyoruz. Yönetim her bir grupla ayrı ayrı toplantı yaptı. Hepimize birbirimiz hakkında farklı yorumlarda bulundu. Bizler bir bütünüz ve birbirimize düşmeyeceğiz" dediler.

Hemşirelere ayrımcılık yapılıyor

Görüşünü bildirmek isteyenlerin söz aldığı ve bu görüşler sonunda şimdilik 1 günlük iş bırakmaya karar veren sağlık çalışanları, ayrımcılığın yapılmamasını, borçların yapılmadan önce düşünülmesi gerektiğini vurguladılar. Söz alan hemşireler şunları söyledi: "Performans sistemini kabul etmiyoruz. Döner sermaye oranı düşürüldükten sonra genel cerrahi, beyin cerrahi gibi bazı bölümlerde çok iş yapılıyor diye performanstan 3 bin lira alan asistanlar var. Peki biz hemşirelerde neden böyle bir uygulama yok. Biz ameliyatlarda saatlerce ayakta durmuyor muyuz? Hemşireler de hastaya hizmet veren sağlık çalışanları değil mi? İlerleyen süreçte borçları kapatamıyoruz diyerek kamu hastaneler birliğine devrolacağız ve devlet hastanesi olacağız. O zaman daha büyük sıkıntılar bizi bekliyor olacak."