Federasyonun kurucu üyesi Doğan Kartay deve güreşlerinin binlerce yıllık bir gelenek olduğunu, eğer güreşmezlerse bu hayvanların sucuk olacağını söyledi.

Türk çoban köpeği Kangal, Akbaş ve izci köpeği Zağarlar hakkında araştırma kitapları bulunan Doğan Kartay, deve güreşlerinin yasaklanması için başlatılan hukuki girişimlere tepki gösterdi. Kartay, "Artık deve kervancılığı günümüzde yok. Develer yaşamları sürdürebilmek için güreşirler. Deve güreşlerinde at yarışı gibi bahis oynanmaz. Devecilik pahalı ve meşakatli bir iştir. İnsanlar boks, güreş, karate gibi sporlar da yaparken zarar görebiliyor, sakatlanabiliyor. Ancak develer güreşirken böyle bir sorun yaşanmaz. Hiçbir deve sahibi, devesini bu riske atmaz. Develer sahiplerinin gözünde en lüks otomobilden daha değerlidir. Güreş devenin doğasında var. Güreşirken birbirlerine asla zarar vermezler. Güreş yasaklanırsa, değerleri 100 bin ile 300 bin TL arasındaki develer, 5 bin TL'lik sucuk olur. Hayvanseverlerler develeri güreştirmek yerine deve güzellik yarışması düzenlenmesini istiyorlar. Deve kedi köpek değil ki güzellik yarışması yapılsın" dedi."

"DEVELER CİNSEL İSTEKLERİ İÇİN GÜREŞİRLER"

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin de İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu avukatlarının deve güreşinin yasaklanması için yaptıkları girişime tepki gösterdi. Çetin, deve güreşlerinin sona ermesiyle birlikte devecilik kültürünün de sona ereceğini belirterek, "Güreşler yönetmenliklere uygun ve veteriner kontrölünde, kasım ve mart ayları arasında yapılır. Çünkü bu aylarda develerin cinsel dürtüleri artar, dişiye sahip olmak için güreşirler. Develerin üzerindeki eşyalarda, Yörük kültürünün, geleneğinin her bir rengini görebilirsiniz. Bu geleneğin devamı bu anlamda çok önemli. Deve güreşi toplumu birleştirici unsurdur. Dünyanın birçok yerinden deve güreşi seyretmeye gelenler var. Böyle bir yasak deve sahiplerinin büyük tepkisini çeker. Develer güreşirken birbirinlerine kesinlekle zarar vermez üstelik ağızları bağlı olarak güreş yaparlar" diye konuştu.