Zeynep Kaya- 'Sakla samanı gelir zamanı' atasözünün en güzel somut örneğini sunan emekli öğretmen Mesut Çelebi, doğaya karşı duyarlılık oluşturmak için doğadan topladığı parçaları bir sanat eserine dönüştürerek sergi açtı. Çelebi, 'Yaptığım çalışmalar, tamamen doğada yapılan tahribatlar sonucu elde edilen doğal eserlerden oluşuyor. Hepsinin ayrı bir sanatsal değeri, anlamı var' diye konuştu.
Doğaya verdiği değer üzerine 5 yıl önce bu tür çalışmalara başladığını söyleyen Çelebi, azmi sonucu doğada bulduğu parçaları onararak, güzel sanat eserleri elde etti. Çelebi, 'Doğaya yönelik saldırıları önleyecek bir grup oluşturmayı amaçlıyorum. Gençleri zaman içinde bu sürece yönlendirdim. Daha sonra mahalle halkını davet ettim. Burada gördüğünüz bir taş ve testiyi 70 yaşlarında bir hanımefendi bana getirdi. Taşı Karaburun tarafından, testiyi ise kendi köyünden bulmuş. Öğretmenimizin işine yarar, değerlendirir diye düşünerek bana hediye etti. İnsanlara bu duyarlılığı aşılamak çok önemli.


Yaşayan hiçbir bitkiye dokunulmadı


Evinin bahçesinde bulunan incir ağacının altını atölyeye çevirerek özel çalışmalarına yer verdiğini söyleyen Çelebi, 'Bu eserler doğanın ürünü ve hepsini dağdan topluyorum. Buca'nın arkasında yer alan Kaynaklar tarafında dağlara çıkıyorum, geziyorum. Başka dağlara da gittiğim oluyor. Orada yangın nedeni ile yollar açılıyor. Bunların hepsi işte o yollardan çıkan ağaç kökleri ve dalları. Bunları doğada bulup, sanat eserine çevirirken doğallığını bozmamaya özen gösterdim. Sadece hafif bir törpüden geçiriyorum. Teknolojik aletlere ihtiyaç duymadım. Ve en önemlisi yaşayan hiçbir bitkiye dokunulmadı. Çünkü ben doğanın korunmasını istiyorum, tahrip edilmesini değil. Doğa bize çok güzel armağanlar sunuyor. Mesela bu çalışmalar arasında bir ekmek figürü vardır, buna hiç dokunmadım, olduğu gibi çalışmalarımın arasında yer aldı. Bazılarında fazlalıklar oluyor, sadece o kısmı yok edip kesiyorum' diye açıkladı
 

Sergi geliriyle öğrenciye burs verecek


Sergiden elde ettiği kazanç ile bir öğrenciye burs vereceğinin altını çizen emekli öğretmen Mesut Çelebi, 'Bir ilkokul öğrencisi gelip sergimizi gezdi, yoğun ilgi gösterdi. 2 saat sonra annesini alıp getirdi. Yaptığım çalışmaları annesine överek anlatıp, annesinde merak uyandırmış. Annesi de hepsini tek tek gezerek, çok beğendi, satın aldığı ürünler oldu' diye anlattı. Çelebi, 'Eğitime çok önem veriyorum. Öğrencilerin maddi sıkıntıyı kafalarına takmadan öğrenim görmelerini istiyorum. Bu eserleri bir sergide satmaya karar verdim ve sergiden elde edeceğim gelir ile ihtiyaç sahibi bir öğrenciye burs vereceğim. Bir öğrenci bin öğrenci demektir. Bir kişiyi bile okutabilirsem çok mutlu olacağım.' dedi.