Ali Budak- Dokuz Eylül Üniversitesi'ne vekil olarak atanan Prof. Dr. Erdal Çelik'in üniversitede kadro kıyımına başladığı yönündeki iddialar mahkemeye taşındı. DEÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Çukurova'nın kendisinden istenilen istifayı reddetmesiyle Rektör Vekili Çelik, enstitü müdürlüğüne de kendini vekil olarak atadığı ortaya çıktı. Süreç ise Prof. Dr. Bülent Çukurova tarafından mahkemeye taşındı. Süreç hakkında konuşmayan Prof. Dr. Bülent Çukurova'nın avukatı Ozan Karakaya yaşanan süreci gazetemize anlattı.


Konuyu gündeme Ergun Aybars taşımıştı


Ülkede son dönemlerde gerek siyasi iktidar gerekse onun destekçileri tarafından Atatürk'e ve Atatürkçülüğe karşı ilgi çok arttığını görüyoruz. Her gün yeni bir Atatürk sevgisi ortaya çıkıyor! Gazete olarak 10 Kasım'da ülkede artan bu Atatürk sevgisinin de nedeni hakkında konuştuğumuz Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Prof. Dr. Ergun Aybars, 'Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde hukuka aykırı uygulamalar oluyor. Enstitü tarumar ediliyor. 30 yıllık şoförü dâhil kurumdaki çoğu yönetici ve memur görevlerinden el çektirildi' iddiasında bulunmuştu. Sonrasında ise bu iddiayı araştırdık. İddia çok ciddi olmasının yanı sıra mahkemeye de taşınmıştı.
 

'Atamayı maillerden öğrendik'


Bu süreçten DEÜ'nün bütün akademik ve idari personellerine gönderilen mailler vasıtasıyla haberdar olduklarını söyleyen Eğitim İş İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Haşim Karaman, 'Şu an enstitünün önceki dönem müdürü olan ama hala enstitünün müdürü olarak gördüğümüz Prof. Dr. Bülent Çukurova'ya rektörlük tarafından teşekkür edildiği ve DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik'in enstitüye kendini vekil olarak atadığını malilerden öğrendik. Yardımcılığına da önceki dönem enstitü müdürü olan Prof. Dr. Kemal Arı'yı atadığını öğrendik. Ancak Kemal Arı hukuki olarak bu yardımcılığa atanamaz. Çünkü önceki dönemlerden soruşturma geçirdiği ve 5 yıl boyunca idari görevde üst makama atanamayacağı yönünde ceza aldığını biliyoruz. Bülent hoca idari kadro görevi nedeniyle sendikamızın üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı. Zaten sendika kanununa göre ayrılması gerekiyordu. Eski üyemiz ve hocamız olduğu için avukatımızın Bülent hocamızla görüşmesini sağladık. Şu anda olay mahkemeye intikal etti ve yürütmeyi durdurma isteniyor. Bülent hocanın görevinin başında olması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda da sendika olarak elimizden gelen desteği göstereceğiz' dedi.
 

3 yıl dolmadı


Dokuz Eylül Üniversitesi'nde rektör değişimi sonrası ciddi bir kadro kıyımı yaşandığına dair iddiaların en somut örneğini görevinden el çektirilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Çukurova veriyor. Prof. Dr. Bülent Çukurova'nın hakkında herhangi bir suçlama, soruşturma ya da mahkeme kararı olmamasına rağmen yükseköğretim kanuna göre getirildiği görevden 3 yıl olan süresi dolmadan el çektirildiğine vurgu yapan Avukat Ozan Karakaya, 'Prof. Dr. Bülent Çukurova, DEÜ Rektörlük Genel Sekreteri Recep Yiğit tarafından aranıyor ve istifası isteniyor. Bülent hoca ise istifa isteğini kabul etmiyor. Çünkü hakkında herhangi bir soruşturma açılmamış ve işini de layıkıyla yapan biri. İstifa etmeyince de Prof. Dr. Bülent Çukurova'ya rektörlük tarafından görevinden alındığını ve yerine vekil olarak DEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik'in vekil olarak atandığını gösteren belge gönderiliyor. Bir de bu belgede Bülent hocaya yapmış olduğu hizmetlerinden dolayı teşekkür ediliyor. Bülent hocanın görevine son veren yeni rektör vekili Prof. Dr. Çelik ise kendini de bu göreve vekil olarak atıyor' dedi.


'Rektörün görevden alma hakkı yok'


Enstitü müdürlüğünün ek bir görev olduğunu ancak rektörün de görevden alma hakkı olmadığınla dikkat çeken Karakaya, şöyle devam etti: Alması için kanuni birtakım gelişmeler yani mevzuata uygunluk gerekiyor. Ancak burada tamamen hukukun yerine keyfilik olduğunu görüyoruz. Ortada hukuksuzluk var. Rektör, böyle bir karar alamaz. Bu kararda hukuk yok. Biz de bu süreci mahkemeye taşıdık. Davayı da yürütmeyi durdurmalı olarak açtık. Mahkeme burada açık hukuka aykırılık ve hak zararı olduğu kararını verirse dava sonucunu beklemeden yürütmeye durdurma kararı verir. Bülent hoca da 2-3 ay içinde görevinin başına döner. Sürecin de bu yönde ilerleyeceğine inanıyorum. Çünkü ortada bir hukuksuzluk var.


'İstifa isteme hakları yok'


'Prof. Dr. Bülent Çukurova'nın DEÜ genel sekreteri Recep Yiğit tarafından aranıp, istifası istenmiştir' diyen Karakaya, 'Böyle bir şey yaşandı. İstifa istenemez. Zaten hakimin takdiriyle de o günkü konuşmalar istenirse bu teklif ortaya çıkar. Şu an için konuşmayla ilgili elimizde delilimiz yok. Zaten bizim davamızın temelini de bu iddia oluşturmuyor. Biz rektörün böyle bir hakkı olmadığını ve hukuksuz olarak görevden alınan müvekkilimin görevine iade edilmesini talep ediyoruz' ifadelerini kullandı.