Gamze Geçer- İzmir'e özel 7 endemik çiçeği ve bu 7 çiçeğin karışımıyla oluşan imbat rüzgarının kokusu ile beraber toplam 8 çeşit kolonya ürettiğini belirten Olgunsoy, bu girişiminde hiçbir ticari kaygı olmadığını, eskiden kolonyalar şehri olarak tanınan İzmir'i tekrar o eski günlerini dönmesi için sosyal sorumluluk projesine başladığı söyledi.

İzmir Marşı'nda geçen 'İzmir'in dağlarında çiçekler açar' sözünü tam anlamıyla kolonyaya işleyen Olgunsoy, İzmir'e özel 7 adet endemik çiçeği seçerek 8 farklı kolonya üretti. Selluka, jakaranda, yasemin, nergis, anemon, şeftali çiçeği ve mimoza çiçeklerinde 7 farklı kolonya üreten Olgunsoy, bir de bütün bunların karışımından bir kolonya da elde etti. Buna da İzmir'in simgelerinden olan imbat rüzgarının adını verdiklerini dile getiren Olgunsoy, İzmir'in dağlarında açan çiçeklerin kokusunun tüm dünyaya ulaşmasını istediğini söyledi. Basın toplantısında konuşan Enver Olgunsoy, "İzmir, Türkiye'de kolonyanın ilk üretildiği şehir. Yılarca kolonyalar şehri olarak belirtilen kentimize bir vefa borcumuz olduğunu düşünüyorum. Bu borcumuzu kentimizin yıllarca tanıtılmasına ve adının duyulmasında katkı sağlayan kolonya ile yapabileceğimizi düşündüm. Şimdi de biz, bu mirasa sahip çıkmaya çalışıyoruz. İzmir kolonyaları bu amaçla ve eski ustalara ve "kolonyalar şehri İzmir" kavramına saygı anlamında ürettik. Bu nedenle İzmir'in rüzgarı imbat ile anemon, jakaranda, mimoza, nergis, selluka, şeftali çiçeği, yasemin gibi çiçeklerinin notalarını taşıyan, markası da "İzmir" olan bir kolonya serisi hazırladık. Şüphesiz İzmir'imizin daha başka çiçek ve meyve kokuları da var. Bu seriye onları da ilave etmeyi planlıyoruz. İzmir'imizin kokularını tüm dünyaya sunmaya talibiz. 'Türkiye ve dünya İzmir kokacak' demek için, yola çıktık" diye konuştu.


En çok kolonya kullanan ülkeyiz


İlk defa 18. yüzyılda Almanya'nın Köln şehrinde yapıldığı için "Köln suyu" diye isimlendirilen kolonyanın 19. yüzyılın başlarında Fransa'da üretilmeye başladığını belirten Olgunsoy, "Dünya kamuoyunda ismi, Fransızca "Eau de Cologne" olarak yer ediyor. Ancak kolonya, ülkemizde Almanya'dan da Fransa'dan da daha çok tutuyor. Türkiye halen dünyanın en çok kolonya kullanan ülkesidir. Aslında, Türk ailesinin misafir kabulündeki ritüelde kolonya çok önemli bir yer tutuyor. Yabancı bir dış ortamdan kabul edilen misafire öncelikle kolonya ikram ediliyor, bu da ellerinin dezenfekte edilmesini sağlarken, yaşam alanının da havasının daha hoş kokmasını sağlıyor. İşte bu yararlı alışkanlık ülkemizi en çok kolonya kullanan ülke haline getiriyor" ifadelerini kullandı.


Kolonyalar şehri İzmir


İzmir'in kolonyalar şehri olarak anılmasını anlatan Olgunsoy, "1911 yılında Şifa Eczanesi'nde, sonra da 1931 yılında 1. Beyler Sokağı'nda, İzmir'in tanınmış Türk eczacısı Süleyman Ferit Eczacıbaşı tarafından profesyonelce kolonya üretilmesi kayıtlara geçmiştir. Aynı süreç Eczacı Kemal Kamil Aktaş tarafından Hilal Eczanesi'nde başlamış, 1954 yılından sonra da Aktaş Kolonya Sanayi olarak tüm Türkiye'ye kolonya satar hale gelmiştir. Eczacı Süleyman Ferit Eczacıbaşı, kolonyaları için 'Ürünlerin çoğu çevrede öylesine sevildi ve tutuldu ki ünleri kısa sürede İzmir'i aştı, tüm ülkeye yayıldı. İzmir'e gelenler, dönüşlerinde Altın damlasını bu güzel kentin bir simgesi olarak dostlarına armağan diye götürür oldular. Bu tutum gelenekleşti.' ifadesini kullanıyor. Bu değerlendirme aslında İzmir'imizin bir "kolonyalar şehri" olarak anılmasına da sebep olduğunun en güzel kanıtıdır. Çok daha sonraları bile İzmir'imizi ziyarete gelen veya fuar için gelenler İzmir'den hatıra olarak kolonya almadan gitmez olmuşlardır. Kolonyalar için çeşit çeşit şişe türleri yapılmış, çoğu da beğeni ile karşılanmıştır. İzmir'imizin 'kolonyalar şehri' olarak anılmasına Süleyman Ferit kadar, bacanağı Eczacı Kemal Kamil de katkıda bulunmuştur. Altın Rüya, Bahar Çiçeği, Gönül, Fulya, Akşam Güneşi, Anber, Leylak, Son Hatıra, Zümrüt Damlası Eczacı Kemal Kamil'in imal ettiği kolonyaların isimleridir. Gizli Çiçek de çok çok ayrı bir kolonyadır. Bu iki bacanak, İzmir'e "kolonyalar şehri" unvanını kazandırırken, tüm Türkiye'ye kolonyayı yaymışlardır" şeklinde konuştu. n Gamze Geçer
 

Edebiyatçılar isim verdi


Eczacı Süleyman Ferit'in kolonyalarının isimlerini dönemin ünlü şair ve edebiyatçıları tarafından verildiğini dile getiren Enver Olgunsoy şöyle konuştu: Unutma Beni, Bahar, Manolya, Beş Çiçek, Yaz Yağmuru, Dalya, Kamelya, Siyah Lale, Nergiz, Ful, Fuar, Yasemin, Kır Çiçekleri, Menekşe Eczacı Süleyman Ferit'in kolonyalarının isimleridir. Bu isimlerin çoğunu Eczacı Süleyman Ferit'in o tarihte arkadaşları olan ünlü şair ve edebiyatçılarımız Reşat Nuri Güntekin, Celal Sahir, Ahmet Haşim, Orhan Seyfi, Halit Fahri Ozansoy tarafından verilmiştir. En çok ünlenecek Altın Damlası'nın isim babası ise bizzat Eczacı Süleyman Ferit'tir.