Dünyanın 999'uncu, Türkiye'nin 13'üncü, İzmir'in ilk UNESCO Dünya Mirası olan Bergama'nın kültür turizmindeki geleceği değerlendirildi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde  gerçekleştirilen 'Dünya Mirası Bergama' toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile  konuşmacı olarak UNESCO Milli Komisyonu  Başkan Yardımcısı  Gürcan Türkoğlu ve Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı Yaşargül Ekinci Danışan katıldı.

Zengin tarihi ile İzmir'in önemli merkezlerinden biri olan Bergama'nın tüm değerlerinin gözler önüne serildiği toplantının açılışı konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, Bergama'nın 999. olarak UNESCO'nun dünya mirası listesine girmesinin son derece sevindirici olduğunu belirterek, 'Arkasından Efes'in ve Foça'nın da bu listeye girmesi çok önemli. Tarihimizi, geçmişimizi koruyup dünya insanlığına sunmak gibi çok ulvi bir görevin peşinde koşuyoruz' dedi.
Konuşmasında tarih bilincinin yeni yeni insanların kafasında oluşup gelişmeye başladığına vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, 'Kalkınma, tarihine ve kültürüne sanatına sahip çıkmadan sürdürülebilir bir şey değil. Biz yerelde kalkınma şemsiyesi altında bütün sektörlerimizde kalkınmayı hedefliyoruz. Sanayiye, ticarete destek verdiğimiz kadar tarıma daha çok destek veriyoruz. Ören yerlerimize  destek veriyoruz. İzmir hizmet ve turizm sektöründe hak ettiğinin çok çok altında olduğunu biliyoruz. Burada çok büyük bir potansiyel var ve büyük bir sıçrama yaptığımız zaman, İzmir'in önemli bir gelişme ve kalkınma hamlesiyle vatandaşların gelir seviyesini yükseltme hamlesini birlikte getireceğimize inanıyoruz' şeklinde konuştu.

Kalkınmanın formülü


15 gün önce Foça'da, tarihi kent duvarlarının restorasyonu için bir tören gerçekleştirdiklerini, geçtiğimiz hafta da Seferihisar Kaleiçi'ndeki evleri aslına uygun olarak yenileyerek turizmin hizmetine sunduklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kadifekale'de, Agora'da, Roma antik tiyatrosunda çok çiddi çalışmalar yaptık. Foça kazılarına her ay 85 bin TL destek veriyoruz. Kadifekale, Agora ve tiyatro yerinin kamulaştırmasının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne maliyeti 350 milyon TL'dir. Hep birlikte, başta merkezi hükümet olmak üzere elimizi taşın altına koymak zorundayız. Bu değerleri gün ışığına çıkartabilirsek, ancak o zaman hak ettiğimiz yere gelebileceğiz. Yani kalkınıp güçleneceğiz. Herkes, her yerel yönetici kentini, halkını nasıl kalkındıracağının formülünü bulmak zorunda. O formül de bölgenin zenginliklerini gün ışığına çıkartmak ve o zenginliklerin tozunu alıp bugüne getirip güçlendirmekte yatmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu yapmaya hazır. Bu kent kalkınacak.'

Turizm değişecek


Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise UNESCO adaylığının çok heyecanlı geçtiğini belirterek şu bilgileri verdi:
'Sürecimiz 2010'da çalışmaya başladı. 2011 Nisan ayında geçici listeye girdik. 22 Haziran 2014'te de kalıcı listeye alındık. Böylece Türkiye açısından yeni bir heyecanı da başlattık. Bergama, İzmir için bu konuda ilk. Şimdi Efes gelecek. Gelecek yıl onların dosyası tartışılacak. İzmir'in kuzeyinde ve güneyinde iki önemli dünya mirası noktası olacak. Üstelik geçici listede olan Foça ve Ödemiş Birgi'nin de bir kaç yıl içinde UNESCO listesine girmesi olasılığıyla birlikte, İzmir gerçekten kültür turizmi açısından çok önemli bir ivme kazanacak.'


Parşömenin ana vatanı

Toplantıda konuşan Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim Başkanı Yaşargül Ekinci Danışan, perşömen kağıdının da Bergama'da icat edildiğini  bu sayede kültürel mirasların kitaplar yoluyla  bir sonraki nesile aktarmanın yolunun açıldığını vurguladı. UNESCO listesine girmenin sadece bir amaç olmadığını aynı zamanda bir araç olduğunun altını çizen Danışan, 'Asıl önemli olan, buranın nasıl korunup gelecek nesillere aktarılacağı ve bu varlıklarla Bergama'nın nasıl kalkındırılacağıdır' dedi.