Falcılık; internetle birlikte 'KDV dahil ücret tarifesi', 'Gizlilik sözleşmesi', 'mobil uygulaması ile cepte fal' ve 'VIP falcı' gibi kavramlarla tanıştı. Onbinlerce takipçisi, yüzlerce falcısı bulunan bu web sitelerinde ödeme kredi kartı veya SMS yöntemiyle yapılıyor. Yapay zeka sistemini kullanarak fal bakan sanal karakterler yarattıklarını bile iddia eden e-falcılar, 'Yorumları sizi gerçekten şaşırtacak, mutlaka deneyin' demeyi de ihmal etmiyor. Hemen hemen her sitede yer alan kullanım koşulları ve gizlilik bildirimi gibi başlıklar altında 'Falcı seçerken online olup olmama durumlarına ve profillerine dikkatlice bakınız', 'Falcılar site çalışanı değildir, kendi mesailerini kendileri belirler', 'Uzun süre bekleyen fallar iptal edilir', 'Ücretli VIP falcıları işaretlerseniz hızlı yorum alabilirsiniz' gibi uyarılar bulunuyor.

EK GELİR


Fal baktırmak isteyen kadar fal bakanlara da çağrıda bulunarak bilgisayar bilgisi iyi olan, vakit sıkıntısı olmayan ve tercihen yabancı dil bilenlere sesleniliyor, ek gelir kazanacakları söyleniyor.

HER DİLDE HİZMET


Ücretli internet sitelerinin pek çoğunda hem Türkçe hem İngilizce dil seçeneği bulunurken, sayfanın İngilizce versiyonunun da çok profesyonelce hazırlandığı dikkat çekiyor. Toplam 500’e yakın falcısı bulunan bir internet sitesinde 70’inin İngilizce, 11’inin Fransızca, 7’sinin Almanca ve 2’sinin Arapça olarak cevap verebileceği bilgisi yer alıyor. Diğer siteler de bu gibi iddialar bulunuyor.

ÇOK BAKTIRANA TATİL HEDİYE


Söz konusu sitelerde en fazla fal baktırana, arkadaşını üye yapana, sosyal paylaşım ağlarında takipçi ve üye olanlara promosyon fallar, hatta yaz tatili bile hediye ettiğini duyurulurken, siteye ücretsiz üyelik gerekiyor. Üye olurken özel hayat konusunda sorulan pek çok ayrıntılı soru da dikkat çekiyor. Örneğin bir sitede “İlişki durumu” sorusuna “İlişkim yok, ilişkim var, nişanlıyım, evliyim, karmaşık, serbest, dul, eşimle ayrıyız, boşandım” gibi pek çok seçenek konuluyor ve doğum tarihi ile profil fotoğrafı da isteniyor. Öte yandan kullanım koşullarını açıklayan pek çok site güvenlik konusunda “internetin yapısı gereği” tam garanti veremeyeceği konusunda da uyarı yaparak, olası yasal sıkıntıların önünü kapatıyor.

TÜKODER: KONU FAL OLUNCA OLAY BAŞTAN MANTIKSIZ


Konuyla ilgili değerlendirme yapan Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Av. Şükran Eroğlu, falcılık konusunda pek çok yurttaşın zaafı olduğuna dikkat çekerek, konunun suistimale açık olduğunu vurguladı. Eroğlu, “Biz tüketicinin yanıltılıp yanıltılmadığına bakarız ama konu fal olunca olay zaten baştan mantıksız. İnsanlar bunu bize şikayet bile edemiyor, çünkü kendilerine gülünsün, afişe olsun istemiyor. Bu konuda şikayet geleceğini zannetmiyorum ama mutlaka takipçisi olacağız ve incelemelerimiz tamamlandığında suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

Eroğlu, internet üzerinden fal baktırmaya KDV’nin nasıl dahil olacağı yönündeki soruya ise “Falcılık tanımlanmış bir meslek değil ki. Fatura vermeleri lazım bunun için. Ancak fatura veriyorlarsa da suç işliyorlar. Kısa mesajla ödeme yapılmasını sağlayan GSM şirketleri de yasanın ihlal edilmesine çanak tutuyor” değerlendirmesini yaptı.

TEZEL: ÇOĞU ULUSLARARASI ŞİRKET

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Onursal Başkanı Ali Tezel de bu sitelerin KDV ödemesinin mümkün olmadığını, birçoğunun uluslararası şirket olduğunu belirterek “Türkiye’de hiç firmaları yok. Vergi mükellefi de değiller. GSM şirketleri üzerinden alınan para ise farklı. GSM şirketleri gelirin yüzde 25’ini vergi olarak kesmek suretiyle yüzde 50’sini kendisi alıyor” dedi. Tezel, bu konuda uluslararası mevzuatın uygulanmaması ve yasal boşlukların kullanıldığını ve suistimal yaratıldığını da sözlerine ekledi.