İzmir Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan ve Türkiye’deki 4 ceset arama köpeği arasında yer alan Cocker cinsi 5 yaşındaki Kuki, polis memuru Zafer Damar tarafından hurdacı bir çocuğun elinde bakımsız olarak bulundu. Bir önceki köpeğinin ölmesinin ardından yeni bir ceset arama köpeği arayan 11 yıllık polis memuru Zafer Damar, köpeği çocuktan aldıktan sonra yoğun bir veteriner bakımının ardından eski sağlığına kavuşturdu, ardından da zorlu eğitim sürecinden geçirdi. Bir yıl İzmir’de, 4 ay da Ankara’daki köpek eğitim merkezinde eğitim alan Kuki, 4 yıldır da polisin ceset arama konusundaki en büyük yardımcısı oldu.

Alman kurdu cinsi 3 yaşındaki Gargi ise sahiplerinin evde bakımını yapamaması üzerine polise hibe edildi. Polis memuru Resul Orhan tarafından eğitilen Garbi de, 1.5 yıldır Kuki gibi ceset aramalarında görev almaya başladı.

ÖNCE EĞİTMENLERİN TAYİNİ ÇIKTI

Türkiye’nin hemen her bölgesine giderek ceset arama çalışmalarında görev alan Kuki ile Garbi’nin büyük bağlılık gösterip sürekli eğitim almaları gereken bakıcı polis memurları Zafer Damar’ın Şırnak’a, Resul Orhan’ın ise Şanlıurfa’ya tayini çıktı. Bakıcı polislerin tayininin çıkmasıyla, cinayete kurban giden ayakkabıcı işadamı Tuncay Güngör’ün Balıkesir’in Susurluk ilçesinde pirinç tarlasında toprağa gömülü cesedini, üç yıl önce öldürülen Mehmet Özer ile Fevzi Aluç’un toprağa gömülü cesetlerini ve Bursa’da sevgilisi tarafından öldürüldükten sonra parçalanan Sevgi Taşkın’ın toprağa gömülü parçalarını bulan Kuki ve Garbi, eğitimsiz kalma tehlikesi yaşadı.

ONLARIN DA TAYİNİ ÇIKTI

Kurki ile Garbi’nin görevlerinde başarılı olmaları için en önemli faktör olan bakıcılarından ayrılmama kuralı, bu tayinlerle bozuldu. Polisin, kayıp ve cinayet soruşturmalarındaki en önemli yardımcısı olan Kuki ve Garbi krizi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nin tayin kararıyla bitirildi. Kuki ve Garbi’nin tayini de Ankara Kriminal Daire Başkanlığı’na çıktı ve yeni eğitmenlerine teslim edildiği öğrenildi. Kuki ve Garbi’nin, yeni eğitmenlerine uyum sağlamalarının ardından hem yeniden eğitimlerine, hem de ceset arama görevlerine devam edeceği bildirildi.