Gülçin Karaegemen- 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'nuyla birlikte tüm kamusal alanların ve toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için tanınan 7 yıllık sürecin 7 Temmuz tarihinde bittiğini ve çıkan 6353 sayılı kanun ile 3 yıl daha erişebilirlik standartları uygulanmasının ertlenmiş olmasını protesto etmek isteyen yaklaşık 300 bedensel ve zihinsel engelli vatandaş Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, Konak Meydanı'na kadar yürüdü. Mahkumiyet yasasına hayır', 'Süreyi uzattın, yaşamı daralttın', 'Küçücük dünyamızı elimizden almayın'  sloganları atarak yürüyen grup adına konuşan Gündüz Koçak, 3 binden fazla kişiden bireysel olarak imza toplanmasına rağmen yasanın kanunlaşıp yürürlüğe girdiğini ifade ederek, "6353 sayılı bu kanunun 34. maddesi ile 1 yılı kanun marifetiyle, 2 yılı da ilgili bakanlık eliyle olmak üzere en az 3 yıl daha erişilebilirlik standartlarının uygulanması ertelenmiş, engelliler evlerine mahkum edilmiştir. Bu kanunla biz engelliler sonsuza kadar engellenmiş, evlerimize hapsedilmiş olduk. Çünkü yasayla getirilen ceza sistemiyle 'cezayı öde sorumluluktan kurtul' dönemi artık başlamıştır. Üstelik bu ceza tutarları, bizlerin verdiği vergiler ile ödenecek" dedi.


'Onurlu yaşam sürdürme hakkımız engelleniyor'

Bu yasanın onurlu bir yaşam sürdürme hakkını en az 3 yıl ertelediğini ve sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu savunan Koçak,
devletin temel amaç ve görevlerini tanımlayan Anayasanın 5.maddesinde 'kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak için gerekli şartları hazırlamaya çalışır' denmektedir. Oysa bu yasa ile gerekli şartlar ceza ödenerek süresiz yerine getirilmeyebilir.Bu nedenle bu maddeye aykırıdır" diye ekledi

 
'Yasanın iptali için tüm gücümüzü kullanacağız'

Evde hapis yasasını kabul etmiyoruz diyen Koçak, iktidarın, bu yasayla, görevlerini 7 yıldır yapmayan kamu görevlilerini ve belediye başkanlarını bir bakıma ödüllendirmiş olacağını ifade etti. İzmirli engelliler olarak artık susmucaklarının altını çizen Koçak,  "İnsan hakkı ihlali ve bariz şekilde ayrımcılık örneği olarak gördüğümüz 6353 sayılı engellilere evde hapis yasasının 34.maddesinin Anayasa Mahkemesi'ne götürülerek iptal edilmesi için İzmirli Engelliler olarak tüm gücümüzü kullanacağız. Görevlerini şimdiye kadar yapmayan tüm kamu görevlilerini ve yerel yönetimleri protesto ediyoruz. Engellilere evde hapis yasasını oylarıyla Meclisten geçiren iktidar partisini kınıyoruz. 8,5 milyon engelli için politika üretmeyen tüm siyasi partileri kınıyoruz. Bu yasa öncesi kıllarını kıpırdatmayan tüm federasyon ve konfedererasyonları kınıyoruz" diye sözlerini bitirdi. Engellilere, CHP İzmir milletvekilleri Hülya Güven, Mustafa Moroğlu ve Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı da destek verdi.

CHP milletvekili Hülya Güven, Çıkan yasanın yetişmemesinin hükümetin ayıbı olduğunu belirterek, "Yasa bitmese bile büyük bir kısmının tamamlanmış olması gerekiyordu. Bir 3 yıl daha uzatılması, 3 yıl sonra kesin olacağı anlamına gelmiyor. Vatandaşın güveni kalmadı. Biz CHP olarak engellilerin yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz" dedi.