Aykut Polatlı-Sözlü sınavda 3 komisyon bulunuyor. Komisyon ve görevli diğer memurlar tarafından sorular hazırlanarak zarflara konuluyor. Mülakata giren müdür adayları 4 tane zarf seçip zarfın içinden çıkan soruları cevaplıyor. dört sorunun 2'si genel kültür, 2'si ise yasal mevzuat konularından oluşuyor.

Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkan Merih Demir duruma karşı çıkarak konuşmasını şöyle sürdürdü: Mevzuat konusu ile ilgili olarak 5018 sayılı kamu mali yönetimi kontrol kanunu diye bir kanun soruluyor. Bu öyle bir kanun ki Türkiye'de ezbere bilecek insan tanımıyorum. Bu kanunla ilgili okullarımızın işleri olduğu zaman açarsın mevzuatı ilgili maddeyi yorumlar ve uygularsın. Bir de 657 sayılı devlet memurları kanununuyla ilgili sorular sorulmakta ki özellikle cezalar kısmından 125. maddeden sonraki kısımlardan sorular çıkıyor. Bunları da komisyondakiler de dahil olmak üzere kimsenen ezbere bildiğini sanmıyorum. Soruyu soran arkadaşlar veya Milli Eğitim Bakanlığı'mızda Türkiye'de hangi insanı alırsanız alın bu soruları ezbere bilmesi mümkün değil. Kaldı ki bir okul yöneticisi böyle belirlenmez'

Sorular uzmanlarca hazırlanmalıydı

Bir sınav yapılacaksa bunun uzman kişilerin hazırlaması ve yapması gerektiğini belirten Demir her müdürün ve öğretmenin Ek-2 denilen  kariyer ve liyakat ilkelerinin verildiği bir puan cetveli hazırlandığını bundan yeterince yararlanılmadığına dikkat çekti. Demir, diğer eksikleri şöyle sıraladı: Bunun dışında nesnel sonuçlara varabileceğimiz bir yazılı sınav olabilir. Akabinde eğer sözlü sınav yapacaksanız sınavın çok daha profesyonel iletişim ve halkla  ilişkiler konusunda uzman kişilerle yapılması lazım. Ancak bu şekilde yapılan mülakatlarla daha doğru bir yere varabilirsiniz. Bu şekilde 4 soru ile okul müdürü seçilmesi abes bir şey.dedi. Sorulan genel kültür sorularının oldukça zor olduğunu dile getiren Demir, 'Çoğu arkadaşımız bu soruları cevaplamakta zorlanıyor. Bu soruları uzman kişilerce hazırlanıp sorulması gerekiyor' dedi.


Mülakatta sorulan sorular

2013 Avrupa güreş şampiyonu kimdir?
Türkmenistan'ın Sovyet Rusya'dan ayrılmak için başlattığı ayaklanma nedir?
Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanının adı nedir?
Helsinki kriterleri hangi ana başlıklardan oluşur?
Kopenhag Kriterleri hangi ana başlıklardan oluşur?
Danıştay başkan yardımcısı kimdir?
İki şehrin hikayesi kitabının yazarı kimdir? Bu iki şehir hangileridir?
Bilgi edinme değerlendirme kurulunda kaç üye vardır bunlar kimlerdir?
Öğretmenler kurulu toplantısının duyurusu kaç gün önceden yapılması gerekir?
İlk Türk Savaş Gemilerinin adları nelerdir?
Ferhan Özpetek'in son filminin adı nedir?
Bir öğrenciye sınıf atlatma işlemi nasıl yapılır kimler görevlidir?


Mülakatların denetimi imkansız

Cihan-Türk Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Rıdvan Naci Devli ise mülakatı, garabet olarak değerlendirdi. Mülakata bazı hatırlı adaylar için ilaveler yapılabileceğini iddia eden Devli, 'Sözlü sınav uygulaması, denetimi neredeyse imkânsız olan ve uygulamada birçok haksızlığı beraberinde getiren, objektiflikten en uzak sınav şeklidir' dedi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun, sözlü sınavlarda adayın sorulara verdiği cevapların teknolojik imkânlardan faydalanılarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasının gerekli olduğu yönünde kararı olduğunu aktaran Devli, şunları söyledi: Zarf çekilerek belirlenen, mevzuatla ilgili 50 puanlık iki soruyu müdür adayı sözlü olarak cevaplarken adayın sanki okuma yazması yokmuş gibi bir komisyon üyesi bunu not alıyor, sonra da bu notlar adaya imzalatılıyor. Bu davranış, mülakata giren adaylar arasında bazı hatırlı adaylar için yazılan notlara ilaveler ve düzeltmeler yapılabileceği endişesini, hattâ makul şüphesini akla getiriyor. Diğer 50 puanlık bölüm ise şaka gibi. Hangi ilde demiryolu yokturdan, ilk yüz naklini yapan doktor kimdire kadar. Üstelik bu soruların ve verilen cevapların hiçbir kaydı ve yazılı belgesi yok. Nasıl değerlendirildiği belirsiz? Böyle yapılan bu mülakatın neticesi, eğitim çalışanlarını ve adayları ciddi şekilde endişelendirmekte, böylesine yanlışlar manzumesinden doğru bir sonucun çıkmayacağı gerçeğini ortaya koymaktadır.