Aykut Polatlı-Ahi Felsefesi'nin eski bir esnaf geleneği olduğunu belirten Mutlu, 'Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılması hedeflenmektedir. Yalın anlamıyla Ahi 'Kardeşim' demektir' diye konuştu.

Siyasiler sorunlarımızı çözmedi

Türk tarihinde Ahilerin devletin şekillenmesine katkı verdiklerini de hatırlatan Mutlu, 'Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran'ın kurduğu Ahi Teşkilatı devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Günümüzde de siyasiler 'Benim babamda marangozdu, bakkaldı' diyorlar. Size aksettirdiğimiz sorunlarımızı bugüne kadar çözmediniz. 'Biz süpermarket yasasını çıkartalım. 60 gün prim ödeyemeyen esnafımız sağlık hizmetlerinden yararlansın' dedik. Bu zamana kadar bu taleplerimiz karşılanmadı' dedi.

Kendimize çeki düzen vermeliyiz

Esnafın günümüzün şartlarına göre kendisine çeki düzen vermesini öğütleyen Mutlu, 'Eski eskide kaldı cancağızım, yeni şeyler söylemek lazım' diye konuştu.
Mutlu, artık internet devrinde olduğumuzu hatırlatarak esnafın da buna kendisini hazırlaması gerektiğini söyledi. İnsanların esnafın dükkanına gelmeden işlerini internet ortamında hallettikleri döneme girdiklerine dikkat çeken Mutlu, 'Artık berberimiz müşterisinin evine gidip traş edecek. Bakkalımız peynirini, zeytinini, gazetesini evlerine götürecek. Taksici müşterisini kapısının önünden alıp tekrar kapısının önüne bırakacak. Yani yeni şartlara esnafımızda uyum sağlamalı' diye konuştu.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu İzmir İli Ahalisi olarak seçilen ayakkabıcı Mehmet Özsevgi'ye 'Ahilik kıyafetini giydirdi .