Sercan Özipekçi- Bölge İdare Mahkemesi, Ege Üniversitesi BESYO'da 22 öğrencinin kaydının silinmesiyle ilgili açılan idarenin yürütmeyi durdurma davasında, kayıtları silinen öğrencilerin tamamının okula geri dönmelerini sağlayacak bir karar aldı. Mahkeme, Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün, 3. İdare mahkemesi'nin kararı sonrası okula kayıt yaptıran 5 öğrenci için yaptığı itirazı reddetti. Böylece, okula kayıt yaptıran 5 öğrencinin okulda eğitim görmeleri kesinleşirken, diğer 17 öğrencinin de okula geri dönme şansı oldukça artmış oldu.

Ege Üniversitesi'nin itirazı reddedildi

Bölge İdare Mahkemesi'nin, 3. İdare Mahkemesi'nin kararından sonra okullarına dönüp kayıt yaptıran 5 öğrenciyle ilgili dosyaları incelediğini ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün yapmış olduğu itirazı reddettiğini söyleyen Av.İzzet Öztürk, "Mahkeme, okullarına kayıt yaptıran öğrencilerle ilgili 5 dosyayı inceledi ve okulun itiraz talebini reddetti. Yani, bu durumda Bölge İdare Mahkemesi kendiyle çelişmeyecek ve 1. ve 4. İdare Mahkemeleri'nin vermiş olduğu kararlara yaptığımız itirazı da yüzde 99 oranında kabul edecektir" dedi. Ege Üniversitesi'nin, 2. İdare Mahkemesi'de öğrencileri haklı bulursa Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunmayabileceğini ifade ederek, eğer itirazda bulunurlarsa, okulun o talebinin de reddedileceğini söyledi.

Diğer öğrenciler de okula geri oörecek


Daha önce 1.ve 4. İdare Mahkemeleri'nin vermiş olduğu karara itirazda bulunduklarını ve kararın henüz çıkmadığını belirten Öztürk, "Aynı durum ve koşullarda olduğu için, Bölge İdare Mahkemesi bizim itirazlarımızı da kabul etmek durumunda kalacaktır. Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararlarında son sözdür. Şu an okullarına kayıt yaptıran 5 öğrenci, her şartta okullarında eğitim görmeye devam edecek" dedi. Öztürk, henüz davayı kazanmadıklarını, ama çok büyük bir artı elde ettiklerini ifade ederek, "Bu saatten sonra diğer öğrenciler de oldukça şanslı. Bölge İdare Mahkemesi tek bir mahkemedir. Kendi verdiği kararla çelişmesi mümkün değildir. Eğer, okulun itiraz talebine red kararı verdiyse, bizim itirazlarımıza da yüzde 99 oranında kabul kararı çıkar. Davayı henüz kazanmadık ama, yürütmeyi durdurma talebi kabul edilen dosyalarda, genel olarak iptal davaları da kazanılır" diye konuştu. Müvekkillerinin aileleriyle yaptığı görüşmelerde, ailelerin tek isteklerinin çocuklarının okullarına geri dönmesi olduğunu belirten Öztürk, tazminat davası gibi konuların, öğrencilerin okula geri dönmelerinden sonra tekrar konuşulabileceğini söyledi.

Okuladaki 32. günlerinde kayıtları silinmişti


İzmir Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'na (BESYO) yedek listeden giren ve derslere başlayan 22 öğrencinin, kontenjan dışında kayıt oldukları gerekçesiyle 32 gün sonra üniversiteyle ilişkileri kesildi. Harç paralarını yatırarak öğrenci kimlikleri çıkarıldıktan sonra derslere katılıp, yoklama veren öğrenciler, kayıtları silindiğini 18 Ekim 2011 tarihinde gönderilen tebligatla öğrenmiş, Avukat İzzet Öztürk aracılığı ile İdare Mahkemesi'ne, "Kararın durdurulması" davası açmıştı. Öğrenciler, okula yeniden dönmek istediklerini ve buna neden olan kişiler hakkında da tazminat davası açacaklarını söylemişti.