Fuar 2'nolu Hol içerisinde bulunan stantların açılışını Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, İş Yurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, İzmir Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Celal Kocabaş, başsavcı vekilleri, savcı ve cezaevi müdürleri ile infaz koruma memurları katıldı. İEF'de stant açmanın gururunu yaşadıklarını belirten Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, şöyle dedi:

"Suç için ceza insanlık tarihince var olan bir yaptırımdır. Oysa, şimdi ceza yerine topluma kazandırmak için onları ıslah ediyoruz. Ceza infaz kurumlarına gelen hükümlü ve tutuklulara eğitim, psikolojik destek verip, topluma kazandırmak için çalışıyoruz. Eğitimlerini hiç aksatmıyoruz. Tekrar hayata tutunmaları için iş eğitimi veriyoruz. 368 ceza infaz kurumunun 341'inde iş yurtları kurumları Avrupa'da en iyi iş öğrenme sistemi örnek projesi olarak gösterildi. Hükümlülere günlük 8 lira ücret verip, sigorta yaptırıyoruz, bir hükümlünün aylık maliyeti bize 350 lirayı buluyor. 4 duvar arasında bekleyen hükümlüler bu mesleklerle hayata tekrar tutunuyor. 2006 ile 2010 yılları arasında cezasını tamamlayan hükümlülerin yüzde 38'i dışarıda iş bulup, sosyal hayata tutundu."

Konuşma ardından 9 makaslı açılış yapıldı. Stantları gezen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'a İzmir ve Karşıyaka Denetimli Serbestlik Müdürlüğü görevlileri, elektronik kelepçelerle ilgili bilgi verdi. Yetkililer, Yıldırım'a bugüne kadar İzmir'de 110 kişiye elektronik kelepçe cezası verildiğini, ceza alan kişileri takip ettiklerini, 5'ine kural ihlali nedeniyle işlem yapıldığını belirtti. Yıldırım da Türkiye genelinde 2 bin kişiye elektronik kelepçe uygulaması yapıldığını ve bu kişilerin Ankara'daki merkezde 7 gün 24 saat takip edildiğini söyledi. Yıldırım ve beraberindekiler tek tek stantları gezdi. 48 farklı ceza ve infaz kurumunda üretilen ürün ve el sanatları fuar boyunca satışa sunulacak.