Aykut Polatlı - Gaziemir'de bahçesine gömülü radyoaktif atıklar nedeniyle sorun olan kurşun fabrikası hakkında EGEÇEP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve mahalle halkının açtığı dava sonrasında İzmir Valiliği'nin ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi. Kararın kesinleşmesi üzerine atıkların ayrıştırılması ve bertarafı için ÇED süreci başlatılmak zorunda kalındı. Bu yönde ilk adım olarak 28 Haziran günü nükleer atıkları temizleme çalışmasının anlatılacağı halkın katılım toplantısı düzenlenecek.
Bundan sonraki süreçle ilgili konuşan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatlarından Arif Cangı, '28'inde halkın katılım toplantısında ÇED dosyasıyla ilgili bir sunum yapılacak. Sunumda toplantıya katılanlar projeye ilişkin görüş bildirecekler. O görüş üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda kapsamlı yenileme toplantısı yapılacak. O toplantıdan sonra şirket ÇED raporu hazırlanacak. ÇED raporuna ilişkin ilgili Ankara'da inceleme ve değerlendirme toplantısı yapılacak. O inceleme ve değerlendirme komisyonu toplantıları tartışmalı olacağını sanıyorum çünkü Türkiye'nin ilk kez yaptığı bir şey nükleer atık ayrıştırması. Eksiklikler sonra dosya proje nihai hale getirilecek. Bakanlık değerlendirip ÇED olumlu bölgesi ya da olumsuz raporu verilecek' dedi. 

İyi niyetli yaklaşım

Cangı arazinin temizlik işini alan Turanlar A.Ş.'nin kendilerine her türlü güvenceyi verdiğini ve alanın iyi bir şekilde temizlenmesi için her öneriye açık olduklarını belirterek, 'Geçtiğimiz günlerde şirketin yetkilisi olan İrfan Turan beni aradı, 'Biz düzgün bir şey yapmak istiyoruz. Bize güvenin. Biz her türlü geri dönüşe, eleştiriye açığız. Uzmanlar bize öneride bulunsunlar. Yanlışımız varsa eleştirsinler' diye söz verdi. Bu da aslında temizlik yapacak şirketin bu yöndeki politikası önemli. Niyetin belirtilmiş olması sürecin daha kolay işleyeceğini gösteriyor. Tüm üniversiteleri, STK'ların, etkili isimlerin bu sürece katılması gerekiyor' diye konuştu.