Gülçin Karaegemen- Sağlıkta Dönüşüm Programı sonucu ortaya çıkan ve sağlık çalışanlarının emeğininin karşılığını alamadığını belirten Genel Sağlık İş Genel Başkanı Dr. Ali Gül, bu uygulama sonrası sağlık çalışanlarının meslekten kaçtığını ve birçok alanda sağlık çalışanı eksiği ortaya çıktığını söyledi. Eksikliklerin kadro tahsisi ve sağlık çalışanları ataması yapılarak çözülmesi gerekirken, geçici görevlendirmelerle giderilmeye çalışılmanın bir angarya olduğunu belirten Gül, bu sorunun biran önce çözülmesi için çağrıda bulundu.

'Acillerden kaçış arttı'

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sağlık çalışanlarının sözleşmeli çalışmasını hedefleyen, büyük sağlık tekellerinin karlılığını önceleyen bir program olduğunu belirten Gül, "Bu karlılığın gerçekleşmesi için sağlık çalışanlarının emeğini ucuzlatmak, bunun için de öncelikle emeğini değersizleştirmek gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkilileri bu konuda çok yol almış, sağlık çalışanlarının saygınlığı ne yazık ki çok gerilemiştir. Gerek bu gerileme, gerek iş yükünün gereksiz artışı ve emeğinin karşılığını alamama duygusu kamudan kaçma ve meslekten uzaklaşma eğilimini çok artırmıştır. Bunun sonucu birçok alanda sağlık çalışanı eksiği ortaya çıkmıştır. Özellikle şiddetin en yoğun yaşandığı acillerden kaçış çok artmıştır" dedi.


Sorun bir angaryaya dönüştü

Eksikliklerin kadro tahsisi ve sağlık çalışanları ataması yapılarak çözülmesi gerekirken, geçici görevlendirmelerle giderilmeye çalışılmakta oluduğunun altını çizen Gül şöyle konuştu: "Yalnızca olağanüstü koşullarda uygulanması gereken geçici görevlendirmeler AKP iktidarında rutin uygulamaya dönüşmüştür. Bu uygulama, mevzuata ve yargı kararlarına aykırıdır. Yıllardır geçici görevlendirme, adeta bir yıldırma, cezalandırma şeklinde uygulanmaktadır. Bugüne değin çalışanların büyük özverisi ile hizmetler aksatılmamış ancak sorunun giderilmemesi ve bir angaryaya dönüşmesi yeter artık dedirtmiştir."

Gül, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların zararına olan bu uygulamanın bir an önce sonlandırılmasını istediklerini belirterek, eksik yerlere kadro tahsisi ve atama yapılması konusunda çağrıda bulunarak, "Angaryaya dönüşen geçici görevlendirmeleri kabul etmiyoruz. Bakanlık yetkililerini görevlerini yapmaya, bu sorunu çözmeye davet ediyoruz" dedi.