Etkinliğe katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Belediye’ye ilk kez 2 Mayıs 2011 tarihinde operasyon düzenlendiğini ve bunun üzerinden 452 gün geçtiğini hatırlattı. Pervin Şenel Genç’in 15 aydır tutuklu olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Nasıl izah edildiğini bilmediğimiz, bir tek tutuklunun olduğu bir büyük çete var. Gerçi çete söyleminden son günlerde vazgeçildi. Pervin Şenel Genç dışındaki arkadaşlarımız kimi ev hapsiyle kimi imza denetimiyle özgürlüğüne kavuştu. Genç’i 1968 yılında İktisat Fakültesi birinci sınıftan beri tanıyorum, kendisi sınıf arkadaşım. Sonra kaderimiz, benim büyükşehir belediye başkanı olmam, onun da belediyecilik yaptığı için tekrar çakıştı. Ve 2 Mayıs’ kadar 30 yıllık belediye tecrübesiyle o beni hata yapmamam için bir abla kardeşini, bir anne çocuğunu nasıl korursa öyle korudu. Benim hata yapmamam için beni koruyan 45 yıllık arkadaşım şimdi 452 gündür cezaevinde yatıyor” dedi.

“En çok beni üzüyor”

Bu durumun tüm belediye personelini ve İzmirli hemşehrilere çok büyük acı verdiğini ve üzüntüye boğduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ama bu geminin kaptanı ve İzmir halkının yüksek teveccühüyle belediye başkanlığına seçilmiş bir kardeşiniz olarak bunun en büyük üzüntüsünü, sıkıntısını ben çekiyorum” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu 450 gün geçti ama onu bir de bize sorun, nasıl geçti diye… İzmir Büyükşehir Belediyesi, 20 bin kişilik dev örgüt, şirketleriyle birlikte nasıl ayakta kaldı, proje yaptı, büyük projeleri nasıl gerçekleştirdi? Burada Pervin Şenel Genç’e ve mesai arkadaşlarımıza, 20 bin kişilik ailemize sonsuz şekilde teşekkür ediyorum. Bu badireyi birbirimize inanarak, güvenerek, daha çok severek, dayanışma içinde, saflarımızı sıklaştırarak aştık. Ve bundan sonra da hem bizim hem de İzmir’in önünü açıldı. 2011 yılında dünya kentleri içindeki İzmir’in yakaladığı büyüme trendi bunun ön büyük örneğidir.”

 
“11 Ekim’i beklemek istemiyoruz”

Genç için yapılan itirazların halen 10.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu operasyondan ne çıkacağı, ne çıkmayacağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl çalıştığı, duruşunun ne olduğu, İzmir’in duruşunun ne olduğu belli. Özel duruşu olan kentler hiçbir zaman yıkılmazlar. İzmir’in de, İzmir çukurunun da kendine has duruşu, ilkeleri vardır. İzmir bu şekilde ayakta durur. Tüm İzmirliler, belediye çalışanları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir tek dileği var. Uzun ve cezayı aşan tutuklama süreçlerine artık son verilmesidir. Bugün cezayı aşan tutuklamalarla ülkede çok insanın sinir sistemi, sağlığı bozulmakta ve ne idüğü belirsiz suçlamalarla insanların hapishanelerden cenazesi çıkmaktadır. Biz Pervin Şenel Genç için, onun masum olduğunu, ne yaptığını bildiğimiz için, en az kendimiz kadar güvendiğimiz için onun bir an önce özgür kavuşmasını istiyoruz. Bu bizim en büyük hakkımız. Biz hasretle, inançla ve sabırla Pervin hanımın özgür kalmasını ve gelip görevine başlamasını diliyoruz. Buradan ona kucak dolusu selam ve sevgi gönderiyoruz.”

“Hiçbir belediye yaşamasın”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 150 yıllık belediye tarihinde yaşadığı bu 15 aylık süreci hiçbir belediyenin ve çalışanının yaşamaması dilediğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonun bir daha belediyecilik tarihinde yaşanmamasını diliyoruz. Adalet istiyoruz. Son tutuklumuz Pervin Şenel Genç için de adalet istediğimizi yüksek ses ve inançla bağırıyoruz. Özgürlük diliyoruz. Konak Meydanı’ndan, belediyemizde mesai yaptığı ofisin altından ona kucak dolusu selamlar gönderiyoruz. Doğum günün kutlu olsun!”

Karakaş: “Af değil, adalet istiyoruz”

Tutuklu Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in avukatı Turan Karakaş ise yaptığı açıklamada, gerçek bir mazlum olan müvekkilinin sabır ve tevekkülle adalet beklediğini vurguladı. Karakaş, “Ancak bu adalet çok gecikmiştir. Yargının zulüm üretmesi düşünülemez.  Müvekkilim, yargının hak ve adalet üreteceği inanç, umut ve güveniyle gerçeğin anlaşılacağı günü beklemektedir. Çünkü gerçek, Pervin Hanım’dan  yanadır. Müvekkilim merhamet, af ve acıma değil gerçeğin aydınlatılmasını beklemektedir” dedi.

Genç’in defalarca yaptığı tahliye taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Karakaş, “Bu tahliye istemleri formül gerekçelerle reddedildi. Kendisinin tutukluluk halinin devamına ilişkin kararda yazılanların hiçbir cümlesinde tek bir delilden, tek bir olgu ve gerekçeden söz edilmiyor.  Sayın mahkeme, delillerin toplanmadığı ifadesine dayanarak müvekkilimin tutukluluk halinin devamına karar vermiştir. Deliller iddianamede çok açık belirtildiği gibi, telefon görüşmeleri ve ortam dinlemelerinden elde edilen konuşmalar ile belediyeden alınan dosya ve belgelerdir. Bunların da daha soruşturma aşamasında toplandığı çok açıktır. İddia edilen 130 kişilik suç örgütünün 129’u delilleri karartmıyor, bir tek Pervin Şenel Genç’in delilleri karartabileceği, tutuklama kararına esas alınıyorsa, burada adalet duygusunu kökünden inciten ve adalete olan güveni sarsan ciddi bir durum vardır. Bu haksızlığın giderilmesini yine yüksek yargıdan beklemekteyiz” diye konuştu.

 
“Güvencimiz bağımsız yargı”


Hangi makam ve görevde olursa olsun, kimseden yargıyı etkilemesini istemediklerini söyleyen Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstemiyoruz, istemeyeceğiz. Gerçeğin ortaya çıkmasını, hakkı ve adaleti istiyor ve bekliyoruz. Güvencemiz bağımsız yargıdır. Yüreklerin kulağı sağır değil. Suçsuz ve haklı olan müvekkilimin acısına son verilmesini diliyorum. Pervin Hanım’ın parmaklıklar arasından doğum gününü kutlayan sizlere sevgiyle el salladığını tahayyül edin. Sizlere sevgi ve dostluk duygularını iletiyor. Sizden gerçeğin aydınlanmasına ve kamuouyunda doğru bir hukuk bilinci oluşmasını katkı istiyor.”

Konuşmaların ardından, Pervin Şenel Genç’in doğumgünü dolayısıyla, barış ve özgürlüğün simgesi beyaz güvercinleri ile beyaz balonları uçuruldu.

DOĞUM GÜNÜNDE MUM HEDİYE ETTİLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik davanın tek tutuklu sanığı Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, 62’nci doğum gününde, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde, sevenleri ve çalışma arkadaşları tarafından ziyaret edildi. Genç’i, cezaevine giden 100 kişiden Başkan Kocaoğlu’nun eşi Türkegül Kocaoğlu ve Serpil Keskin, görme fırsatı buldu. Genç’in görüşmede, iyi olmaya çalıştığını söylediği, bir an önce özgür kalmayı beklediğini, doğum gününü unutmayan herkese çok teşekkür ettiğini dile getirdiği öğrenildi. Görüşmede, Genç’e, dilek tutması için bir mum da hediye edildi. Ziyaretin ardından Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önünde 'Genel Sekreterimiz Pervin Şenel Genç’e özgürlük istiyoruz' pankartı açılıp güvercinler havaya uçuruldu.