İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarına katılan, kendilerini anarşist olarak tanımlayan yaklaşık 25 kişilik bir grup, Birinci Kordon'daki Orduevi önünde oluşturulan arama noktasına geldiklerinde, bir anda geriye dönüp koşmaya başladı. Çevredekiler ne olduğunu anlamaya çalışıp, endişeli gözlerle gruptakileri izlemeye başladı. Bu şaşkınlık anında erkekler tamamen soyundu, üzerlerinde sadece iç çamaşırları kaldı. Gruptaki kadınlar da belden yukarısındaki giysi ve sutyenlerini çıkarttı. Gruptaki erkek ve kadınlar, arama noktasından bu şekilde geçerek alana doğru ilerledi. Grupta bulunanlar, daha önceki eylemlerde polisin katılanların can güvenliklerini sağlayamamasına tepki olarak ve kontrol noktasında arama için bedenlerine dokunulmaması için böyle bir yönteme başvurduklarını söyledi.

İzmir'de, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılan gruplar Gündoğdu Meydanı'nda toplandı. Slogan atıp marşlar ve şarkılar söyleyen gruplar kortej halinde yürüyüş yaptı. Kutlamalarda bu yıl güvenlik önlemlerine de daha çok özen gösterildi. Önceki yılların aksine katılımcılar, tertip komitesinin talebi doğrultusunda iki ayrı arama noktasından geçip sonra kortej oluşturdu, alana girmeden bir kez daha arama yapıldı. Kutlamalara sırt çantalarıyla katılmama çağrısı yapıldı, kortej içerisinde grup tarafından tanınmayan kişilerin, görevlilere bildirilmesi istendi.
Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları öncesinde, hem polis hem de tertip komitesi güvenliğe büyük önem verdi, ilk plana aldı. Etrafı tamamen bariyerlerle kapatılmış olan kutlamanın yapılacağı meydanda, polis ve bomba uzmanı köpekler arama yaptı. Sahneye ve kullanılacak malzemelere kadar her noktasında inceleme yapılan meydan, gerekli güvenlik onayını aldıktan sonra tertip komitesine kutlama için teslim edildi.

Kortejlerin toplanma alanları da değiştirildi

Geçen yılın aksine kortejlerin toplanma alanlarında da değişikliğe gidildi. Türk-İş'e bağlı sendikalar Alsancak Limanı önünde toplanıp alana geçti. Türk-İş'e bağlı sendikaların toplanmasında bir arama noktasından geçirilip kortej oluşturuldu. Önceki yıllarda Basmane Meydanı'nda kortej oluşturan DİSK ise bu yıl, Konak'taki eski Sümerbank binası ve Konak Pier önünde toplanma kararı aldı. Tertip komitesinin talepleri doğrultusunda, güvenlik önlemlerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, eskiden arama yapılmadan oluşturulan kortejler için, Ankara Garı'ndaki geçen yılki patlama nedeniyle özel özen gösterildi. Bu kez, Sümerbank binası önünde ve Konak Pier önünde iki kez aramadan geçirildikten sonra kortej oluşturulup yürüyüşe geçildi. Konak Pier önünde toplanan kortejler, Birinci Kordon'dan önce Cumhuriyet Meydanı'na, ardından Subay Ordu Evi önündeki üçüncü ve son arama noktasından geçirilip kutlama alanına alındı. Arama sırasında, polisle katılımcılar arasında sorun yaşanmaması için tertip komitesinin görevlendirdiği kişiler buralarda hazır bulundu ve kesinlikle üst araması yapılmayan kişilerin alana alınmasına izin verilmedi. 1 Mayıs kutlamalarına katılacak kişilerden ayrıca, sırt çantalarıyla gelmemeleri, kortejlerinde tanımadıkları kişilerin olması halinde görevlilere haber vermeleri de istendi.

'Laiklik' vurgusu

Kortej yürüyüşleri de saat 11.30 sıralarında başladı. DİSK ve KESK'e bağlı sendika üyeleri, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünden yürüyüşe geçti. Başta HDP olmak üzere çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin toplanma alanı da Cumhuriyet Meydanı oldu. Türk İş'e bağlı sendikaların üyeleri ise, Alsancak Limanı'ndan alana yürüdü. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkıları söyleyip, sloganlar attı. Taşınan dövizlerle mesajlar verildi. İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında laiklik, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı.
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın, karşılama anonslarını ve sunumunu yaptığı kutlamalarda, Doğu ve Güneydoğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını eleştiren açıklamalar yaptıkları için görevlerinden alınan Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile KESK sözcüsü Bahri Akkan'ın, ortak açıklamayı okuyacakları öğrenildi. Açıklamalardan sonra da, sanatçı İlkay Akkaya konser verecek.

Polis de 5 bin kişiyle önlem aldı

Bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpeklerin arama yaptığı Gündoğdu Meydanı'nın çevresi, kutlamalar için bariyerlerle kapatıldı. Birçok ilden, takviye bariyer getirildi. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında başta olmak üzere kentte 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile polis arasında gerginlik yaşanmaması için, tarafların dikkatli oldukları gözlendi. Olası olaylara müdahale için de çevik kuvvet polisleriyle TOMA'lar ise kutlamalar yakın ancak görülmeyen yerlere konuşlandırıldı. Bunun yanı sıra alanda, polisin yerden 3G ile havadan ise helikopterin çektiği görüntüler canlı yayınla, vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan kriz masasına anında iletiliyor. 1 Mayıs kutlamaları da, güvenlik yönünden buradan yönetiliyor. Tören yapılacak alanda ve güzergahları denetleyen, gerekli uyarılarda bulunan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da makamına geçtiği, merkeze ulaşan görüntüleri yardımcılarıyla izleyip, talimatlarını bunlara göre verdiği belirtildi.