Bayraklı Belediyesi yeni kent merkezinde inşa edilecek yüksek katlı yapıların bilimsel temellerin üzerinde yükselmesi için  çalışma başlattı. Bu kapsam Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) yürüttüğü ve sonuçlandırdığı 'depreme dayanıklı yapı tasarımı için statik ve dinamik yükler dikkate alınarak saptanan zemin özellikleri ve modelleri' çalışması bu bölgede proje yapmak isteyenlere verilecek. Ayrıca Bayraklı Belediyesi proje gruplarından yüksek katlı binalara deprem izleme sistemlerinin kurulmasını isteyecek. Böylelikle hem oluşacak depremlerin yakından izlenmesi sağlanacak hem de binaların deprem performansları ölçülecek.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ile 'yeni kent merkezinde deprem-zemin-yapı etkileşimi' konulu deprem çalıştayı gerçekleştiren Bayraklı Belediyesi, bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor. Bayraklı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, özellikle yeni kent merkezi olmak üzere yüksek yapı niteliğindeki binaların, DAUM'un yapmış olduğu 106G159 nolu KAMAG (İzmir Metropolü ile Aliağa ve Menemen ilçelerinde Güvenli Yapı Tasarımı için Zeminin Sismik Davranışlarının Modellenmesi) projesinin sonuçlarına uygun olarak projelendirilmesini sağlanması konusunda bir yol haritası belirledi.

Jeolojik altyapı paylaşılacak

Bu kapsamda ilk etapta KAMAG projesi ve sonuçlarını içeren raporlar resmi yazı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve DEÜ'den istendi. Bayraklı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, bundan sonra söz konusu raporun sonuçlarını ve yeni kent merkezine ait imar esas jeolojik etüdlerini de yüksek yapı inşa edecek proje gruplarına verecek. Böylece son bilimsel veriler ışığında yüksek yapıların projelendirilmesi sağlanmış olacak. Konuyla ilgili detaylı bilgilendirme ise önümüzdeki günlerde www.bayrakli.bel.com.tr web adresinden yapılacak.

Bayraklı Belediyesi yüksek yapı niteliğindeki binaların belirli katlarına yerleştirecek kayıtçılar ile eş zamanlı ve sürekli kayıt alan 'deprem izlem sistemlerinin' kurulmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu sistemlerin kurulmasıyla hem oluşacak depremlerin izlenmesi sağlanacak hem de binaların deprem performansları ölçülmüş olacak.

Görevimizi yapıyoruz

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, yeni kent merkezinde yüksek katlı bina yapacak firmalara, hazırlanan zemin etüd çalışmalarını vereceklerini belirterek, 'Bayraklı Belediyesi olarak deprem gerçeğini unutturmuyoruz. Bu kapsamda ilk kez Dokuz Eylül Üniversitesi ile ortaklaşa deprem çalıştayı düzenledik. Bunun ikincisi de yapacağız. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin yeni kent merkezi ile ilgili önemli çalışmaları var. Bu çalışmanın sonuçlarını ilçemizde yüksek katlı bina yapacaklara vereceğiz. Bu onlar için bir altlık oluşturacak. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz' dedi.