İzmir'de tedavi gördüğü özel hastanede geçen pazar günü hayatını kaybeden, Türk tiyatrosuna birçok eser kazandıran oyun yazarı Güngör Dilmen için İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi'nde tören düzenlendi. Törene Dilmen'in eşi Güngör Dilmen ve yakınlarının yanı sıra Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Talat Halman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ve çok sayıda tiyatrocu katıldı.

"BEN ONUN MAVİ GÖZLERİNE VURULDUM"


Törende eşini anlatan Güngör Dilmen, salondakilere duygusal anlar yaşattı. "İlk bakışta mavi gözlerine aşık oldum" diyerek söze başlayan Güngör Dilmen, "Uzun yıllar arkadaşlık yaptıktan sonra 1974'te evlenmeye karar verdik. Ben onun mavi gözlerine vuruldum, son konuşmamız da o mavi gözleriyle oldu. Şöyle ki: Solunum makinesine bağlıydı. Ben ona bazı sorular soruyordum `evet dersen gözlerini aç, hayır dersen kapat' diyordum. Aynen çok tuhaf olarak cevap verdi. Eşi olmaktan gurur duyuyorum. Üniversite sıralarında genç bir öğrenciyken ben onun oyunlarıyla beslendim. Bana çok şey kattı, benim herşeyimdi o. Annem, babam, abim oldu, eşim olmasının dışında öğretmenim oldu. Ben onunla varım. O zaten vardı ama ben onunla var oldum" dedi.

Güngör Dilmen'in sanatçı kişiliğini anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Çelenk ise Türk Tiyatrosu'nun kuruluş aşamasının önemli yazarlarının başında geldiğini söyledi. Prof. Dr. Çelenk, "Güngör Dilmen, Türk Tiyatrosu'na takip edilecek kerteriz noktaları bırakmıştır. Oyunlarında insanlığa, doğaya ve tüm canlılara saygı vardır. Yazdıklarının satır araları iyi irdelendiğinde her an bu toprakların seyir geleneği, seyir alışkanlığı ile tiyatronun batıda gelişmiş, evrilmiş çağdaş formunun nasıl bir araya getirileceğine ilişkin minik minik buluşlar görülecektir" diye konuştu.

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi'ndeki tören, Güngör Dilmen'in anısına saygı geçişinin ardından sona erdi. Güngör Dilmen, Bostanlı Beşikçioğlu Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrasında Doğançay Mezarlığı'nda toprağa verildi.