Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Türk Anneler Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 'Migren ve Baş Ağrısı' semineri Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı doktorlarından Prof. Dr. Fethi İdiman'ın verdiği seminere ilgi beklenenden fazla oldu. Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Halkın sağlığı bizim temel görevimiz. Hem bilgilendirme, hem kontrol ve tetkik konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Sağlıklı bir gelecek sağlıklı bir toplumdan doğar" dedi.

Baş ağrısının çok yaygın bir ağrı çeşidi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fethi İdiman, buna rağmen baş ağrısı şikayetiyle doktora başvuranların sayısının çok az olduğunu ifade etti. İnsanların çoğu zaman doktora gitmek yerine ağrı kesiciler yardımıyla baş ağrılarına çözüm aradıklarını belirten İdiman, baş ağrılarının her zaman korkulacak nedenlere bağlı olmadığını ama bir başka hastalığın da göstergesi olabileceğinin de unutulmaması gerektiğini hatırlatarak, mutlaka bir hekimine başvurulması gerektiğini kaydetti.
İdiman, "Baş ağrıları ciddiye alınmalı ve bir hekim tarafından tanı konmalı. Özellikle 10 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin baş ağrıları tehlikeli olabilir. Bir çocukta aşırı baş ağrısı, bulantı, süre ve şiddetinde artış, gelişim durması gibi belirtiler söz konusuysa doktora mutlaka başvurulmalı" dedi.

Sağlıklı beslenme
Ağrı çeşitlerine de değinen İdiman sözlerine şöyle devam etti:
"Farklı tiplerde baş ağrıları vardır. Gerilime dayalı, küme tipi baş ağrısı, sünizit, migren baş ağrısı en çok rastlanan baş ağrısı çeşitleridir. Migren, nörolojik rahatsızlıklar içinde en sık görülen rahatsızlıktır. 5-6 kişiden birinde migren vardır. Migrenin en önemli belirtileri; bulantı, kusma, ışık ve sesten rahatsız olma. Şiddetli bir baş ağrısıdır. Bu tip şikayetleri olanlar mutlaka bir doktora başvurmalı. Migren hastalarının % 53'ü iş kaybına uğrar. Yatak istirahati gerektiren bir rahatsızlıktır. Migren ataklarını aşırı yorgunluk, açlık, çok soğuk ve çok sıcak, uykusuzluk gibi nedenler tetikleyebilir. Düzenli uyuyarak, stresten uzak durarak, sağlıklı beslenerek baş ağrılarından kısmen kurtulmak mümkündür."