Ayça Dalçam-Hükümetin 2011 yılındaki seçim vaatleri arasında yer alan ve yapımı yılan hikayesine dönen Bayraklı Şehir Hastanesi için süreç başlıyor. AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican proje hakkında, 'Siyasi hayatımın üçte ikisi bu projenin heyecanı ile geçti' açıklamasında bulundu. Durumu değerlendiren siyasiler projenin çok geciktiğini ve hastalıkta yerinde müdahalenin önemli olduğunu, mevcut hastanelerin sorunları devam ederken Bayraklı'da kurulması planlanan şehir hastanesinin çözümden çok soruna neden olacağını söyleyerek ulaşım sorunuyla yüz yüze kalınacağını belirttiler.

Konuyu değerlendiren Milletvekili Musa Çam sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiğini vurgularken yap-işlet-devret modelini eleştirdi. Milletvekili Tacettin Bayır ise AKP'nin taşımalı eğitim hizmetinden sonra taşımalı sağlık sistemi hizmetini başlattığını belirtti. Mustafa Balbay da siyasi hayatının üçte ikisinin bu projenin heyecanıyla geçtiğini belirten Delican'ın sözlerini yorumlayarak, 'Delican sorunun kangrene döndüğünü kabul etti' dedi.
Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile finans temin töreni yapılan Bayraklı Şehir Hastanesi,  622 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. 2 bin 60 yatak kapasiteli olması beklenen tesisin yatırım ömrünün 3 yıl, işletme ömrünün ise 25 yıl olması planlanıyor. Personeli bakanlık tarafından atanacak, işletmesi ise kamu-özel ortaklığında yürütülecek proje kapsamında sağlık kampüsü, ana hastane, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile yüksek güvenlikli adli hastane inşa edilecek.

'Sağlık ücretsiz olmalı'

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam sağlık sisteminin ücretsiz olması gerektiğini belirterek, 'Yap işlet modelleriyle ilgili ciddi itirazlarımız var. Burada arazinin tahsisi, devletin kredi sağlaması, hasta garantisi vermesi sebebiyle projeyi yapacakların önü açılıyor ama devletin sağlık hizmetlerinin herkesin ulaşabileceği bir noktada olması gerekir. Ancak bu düzenlemelerle beraber vatandaş direkt özel şirketlerin kucağına itilmektedir. Kamusal olması gereken hizmetler paralı hale getiriliyor. Devletin şehir hastanelerini kendisinin yapması gerekir. Zaten kaynakların önemli bir bölümü devletin bütçesinden çıkarken birilerine özel imtiyaz verilmesini kabul etmek mümkün değildir' dedi.

Taşımalı sağlık hizmeti

Konuyu ele alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, projeyi eleştirerek mevcut ilçe hastaneleri ile diğer devlet ve üniversite hastalerindeki eksiklikler tamamlanmadan yapılacak böyle bir projenin soruna neden olacağını belirtti. Ayrıca Bayraklı'da kurulacak böylesine kapsamlı bir sağlık projesinin Bayraklı ilçesindeki trafik sorununu artıracağını buna nasıl bir çözüm bulunacağını merak ettiğini dile getirdi.
Bayır, 'AKP hükümeti Türkiye ekonomisini inşaat sektörüyle ayakta tutmaya çalışıyor. Herhalde yollar ve barajlar bitti, hastanelere sıra geldi. AKP hükümeti yandaşlarını zengin etmekle meşgul. Ben geçen gün Meclis'te bir sorunu gündeme getirmiştim. İzmir'in Alsancak Devlet Hastanesi'ne röntgen cihazı ve personel alımı için ihaleye çıkıyorlar, orada mevcut personel ve cihazlar var ve ilaveten kapatılan Şifa Hastnesi'nden yeni cihazlar gelmiş. Bunları yok sayarak yeni ihaleye çıkıyorlar. Bu savurganlık değil de nedir? Bizim araştırma hastaneleri, üniversite hastanelerimizin düşünce ve görüşleri alınmadan böyle bir projeye kalkışmak doğru değil. Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yapılmış ilave binaları ve milyonlarca dolarlık cihazları var. Şu anda çalışmadan duruyorlar. Önce bu yarım yamalak kalanları toparlasınlar, hastaneleri olmayan ilçelere hastane yapsınlar da ondan sonra insanları ambulanslarla Bayraklı'ya taşısınlar.
Benim bildiğim Avrupa'da sağlık sistemi yerinde yapılır. Bir merkeze, büyük sistemler ve büyük binalar ile insanları bir yerden merkeze toplarsanız orada içinden çıkılmaz bir trafik keşmekeşiyle yüz yüze kalırsınız. Bir noktaya çok büyüğünü yapmak yerine hastanın bulunduğu yerde sorununu çözmek lazım. Düşünün ki Karabun, Seferihisar, Kınık'tan insanlar yollara çıkacak, Bayraklı'ya gelecek. Bana çok makul ve mantıklı gelmiyor. AKP taşımalı eğitim hizmetinden sonra taşımalı sağlık sistemi hizmetini başlatıyor' dedi.

'Levha değil hastane'

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da projeyi en başından beri yakından takip ettiğini dile getirdi. Balbay, 'Bu hastanenin yeri belirlenip, kurulurken hükümetin çevre düzenlemesini tümüyle bitirip inşaata başladığını görmedim. Dün yine oradaydım. Şu anda belli bir inşaat başlamış. İnşaat yapacak firmanın tabelası yükselmiş ama başka yükselen bir şey yok. Orada sağlam duran tek bir şey var, inşaat yapacak firmanın levhası. Biz levha değil hastane istiyoruz. Ben de takipçisi olacağım.

'Delican doğru söylemiş'

AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican'ın 'Siyasi hayatımın üçte ikisi bu projenin heyecanı ile geçti' açıklamasına da atıfta bulunan Balbay, 'Sayın Başkan Delican sorunun ne kadar kangrenleştiğini de kabul etmiş. Keşke siyasi hayatının üçte ikisini bu sorunla geçirmeseydi de sorun çözülseydi. Ama ne yazık ki proje 2019'a ötelenmiş durumda. Bizim siyasi hayatımız da AKP'nin yaptıklarını anlatmakla ve çözüm üretmekle geçiyor' eleştirisini yaptı.