Umreye gitmek için merkezi İzmir'in Çankaya semtinde bulunan bir turizm firma ile 1740 euroya anlaşan vatandaşlar, dün saat 21.00 sıralarında, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na geldi. Ücretlerini ödemelerine rağmen aralarından bazılarının pasaport ve vize işlemlerinin yapılmadığını, seyahat için zorunlu olan ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gönderilen yaka kartlarındaki eksiklik ile karışıklığın önceden kontrol edilmemesi gibi nedenlerden dolayı yaklaşık 92 kişi, umreye gidemediklerini söyledi. Yardım için aradıkları firma yetkililerine de ulaşmadıklarını kaydeden vatandaşlar, çabalarının sonuçsuz kaldığını ve mağdur edildiklerini iddia etti.

'MUHATAP BULAMADIK'

Umre yolcularından 34 yaşındaki ev hanımı, 1 çocuk annesi Naile Işıklı, "Turizm şirketinin sahibi, '15 gün sonra uçak saatiniz bildirilecek' dedi. Anlaşmalarımızı ona göre yaptık. İstenilen evrakları ve ücreti verdik. Cumartesi saat 23.30'da 'Uçağınız var bu nedenle en geç 21.00'de havaalanında olun' denildi. Burada pasorportlarımız dağıtıldı. Check-in işlemlerimizi yaptırmak için sıraya geçtik. Bu sırada, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan çıkartılan kartlarımızın da dağıtımının yapılacağı söylendi. Bazılarımızın pasoportunda vizenin bulunmadığı, bazılarının da yaka kartlarının gelmediğini öğrendik. Çift olarak yolculuğa çıkacak bazı arkadaşlarımız ise eşi gidemediği için seyahatini iptal etmek zorunda kaldı. Herkesin seyahat işlemlerini şirket yapacaktı. İşlerini tam olarak yapmadığını gördük. Karşımızda muhatap da bulamıyoruz. Bizi umrede yönlendirecek kişinin de tanıdığı 10 kişilik bir grup ile önceden yola çıktığını öğrendik. Havaalanı Polis Merkezi'ne giderek şikayetçi olduk, tutanak tutuldu. Hakkımızı arayacağız" dedi.

'ŞİKAYETÇİ OLDUK'

Umreye yaka kartı olmadığı için gidemediğini belirten yolculardan 57 yaşındaki Hasan Güçlü, "Biz aylar öncesinden turizm şirketi ile anlaştık. Ancak, yaka kartları eksik ve vizelerimiz yapılmamış. Bir vatandaş gelip, yetkili olduğunu söyledi. Ancak, işin içinden çıkamayınca o kişi de ortadan kayboldu. Eşi gidemediği için check-in yaptıran bazı arkadaşlarımızın valizleri uçakla yola çıktı. Polise başvurup konu ile ilgili tutanak tutturdum. Yarın gidip şirketten de davacı olacağım. Böyle rezillik olmaz" diye konuştu.

Havalimanı önünde bir süre bekleyen vatandaşlar, ardından evlerine gitti.

SORUN ÇÖZÜLECEK

Firmanın telefonlarına cevap veren sekreter ise şirket yetkililerinin umrede olduğunu, seyahatiyle ilgili sorun çıkanların yarın umreye gönderileceklerini söyledi.