Savaştan kaçıp Avrupa'ya geçmek isteyen Suriyelilerin ilk durak noktası İzmir. Özellikle Basmane semtini kendilerine mekan edinen Suriyelileri ise kış korkusu sardı. Yaz boyunca sokaklarda bile yatan mülteciler kışın ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı. Özellikle geceleri soğuyan hava nedeniyle bir çok mülteci üst solunum yolu hastalıklarına yakalandı. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada mültecilere yağmurda kalacakları çadırların yapılması gerektiğini söyledi. Terzi, konuyla ilgili yerel yönetimlere baskı yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.



Sonbaharla birlikte havalar soğumaya başlarken, İzmir'de sokakta, parklarda yaşayan mülteciler, şimdiden sıkıntı çekmeye başladı. Gündüzleri ılık ama akşamları serin olan hava ve iklim değişikliği ile çocuğunluğu çocuk birçok sığınmacının, üst solunum yolu hastalıklarına yakalandığı belirtildi. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, sokaklarda yaşayan sığınmacılara neye ihtiyaçları olduğunu sorduklarını ve geceleri üşüdüklerini söylediklerini belirterek, "Biz de battaniye, yastık ve yorgan topladık. Yağmurluk, lastik çizme aldık. Yağmurlukları erişkinlerin, lastik çizmeleri çocukların kullanması için paketler yaptık. Her aileye kişi sayısı kadar dağıttık. Aynı gün diğer ihtiyaçları tespit edip gıda, özellikle çocuk masası, hazır çorba, bisküvi ve çikolata, sabun, deterjan dağıttık" dedi.



Prof.Dr. Cem Terzi, İzmirlilerin mülteci sorununa insani bir reaksiyon gösterip yerel yönetimlere baskı yapması gerektiğini belirterek, "AFAD, Valilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi mülteci konusundaki görevlilerini ihmal ediyor. Tuvalet ihtiyaçlarını seyyar tuvaletler olmadığı için sokakta gideriyorlar. Onların da bu konuda sorumlulukları var. Hiçbir önlem alınmıyor. Mutlaka seyyar tuvaletler, yağmura karşı sığınacakları çadırların kurulması lazım. Sorumlu kurumlar kafasını kuma sokmuş, olacak bir felaketi bekliyorlar. Duyarlı vatandaşlar elbise, yiyecek getiriyor. Asıl yapmaları gereken yöneticilere baskı yapıp sorumluklarını yerine getirmeleri sağlamak" diye konuştu.



"İLAÇ ALAMIYORLAR"

Prof.Dr. Terzi, mültecilerin gece soğuk gündüz ise sıcak olması nedeniyle solunum yolu rahsızlığı, bronşit, nezle, gribe yakalandıklarını belirterek, "Şikayetlerin artması nedeniyle 250 mülteciyi dernek üyesi gönüllü sağlıkçılarla birlikte sağlık taramasından geçirdik. İçlerinde ilaç alabilecek kimse yok. Bebekler ateş içersinde parası olmayanlar aspirine bile ulaşamıyor. Hiçbir eczaneden ilaç alamıyorlar. AFAD ile İzmir Eczacılar Odası henüz bu konuda bir protokol imzalanmış değil. Gönüllü altı eczane ilaç yardımı yapıyor. Biz bunları duyurmaya çalışıyoruz" dedi.