İzmir'de geçtiğimiz hafta 23 genelevde çalışan bin 800 kadın, işverenlerinin primlerini ödememesine tepki göstermişti. Kadınlar daha sonra konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuruda bulundu. Hayat kadınlarına İzmir Barosu da destek verdi ve 501 kadına bu sayede emekli maaşı bağlandı. 299 kadının da eksik olan primleri tamamlandı.

Konuyla ilgili haber yeni gündeme gelse de Türkiye'de hayat kadınları 1978 yılından bu yana sosyal güvenlik kapsamında. 1978 yılında Sosyal Sigortalar Kanunu'na eklenen bir madde ile kadınlara da sosyal haklar verildi. Hatta aynı haklar 2008 yılında çıkartılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na da dahil edildi.

Yasada 'umumi kadınlar' olarak geçen hayat kadınları da diğer kadın işçilere sağlanan her haktan faydalanabiliyor. Eğer hayat kadınlarını sigortası yapılmazsa, işverene ceza kesilebiliyor. Hayat kadınları da iş kazası ve meslek hastalığı durumunda iş göremezlik geliri alma hakkına sahip. İstihdam teşviklerinden de yararlanabilen hayat kadınları, işsiz kaldıklarında da işsizlik maaşı alabiliyorlar. Öte yandan hayat kadınları işçi statüsünde istihdam edildikleri için daha kısa sürede emekli olabiliyorlar. (Habertürk)