Buca'da Öğrenci Veli Derneği ile ortak çalışma yürüten veliler topladıkları imzaları ilçe milli eğitim müdürlüğüne ulaştırdı. Taleplerini ve itirazlarını basın açıklaması ile duyuran veliler, alt yapısı hazırlanmamış bir sistem değişikliğinin eğitim kalitesini gittikçe düşüreceğini ifade ettiler.

Veliler adına açıklama yapan veli ve aynı zamanda Veli Derneği Buca Şube Başkanı Gülsen Candemir, çocuklarının mağdur edilmesine asla izin vermeyeceklerini ifade etti.


Haberi olmayan veliler var


Candemir açıklamasında şunları söyledi: Çok kısa bir zaman önce ilçemizdeki sekiz okulun önümüzdeki eğitime yılında ikili eğitimden tam gün eğitime geçirileceğini öğrendik. Hiçbir hazırlığın yapılmadığı velilerin de okulların kapanmasına birkaç hafta kala öğrendiği bu değişikliğin başta çocuklarımız olan öğrencileri ve öğretmenlerini mağdur edeceğini düşünüyoruz.
Alt yapı hazırlığının yapıldığına rastlamadığımız ve yetkililerden de duymadığımız tam gün eğitime okulların mevcut koşulları ile geçmesi halinde pek çok sorun ve kargaşanın yaşanacağından endişe duyuyoruz.
Ek sınıf veya bina yapılmadığı için mevcut sınıflarda iki katı sayıda öğrencinin öğretim görmesi halinde başta salgın hastalıkların baş göstermesinden,  okulların eğitim ve öğretim alanından gittikçe daha da uzaklaşmasından endişe ediyoruz. Biz tam gün eğitime geçileceğini öğrendiğimiz okulların velileri ve Öğrenci Veli Derneği olarak çocuklarımızın eğitim hayatının daha da geriye gitmemesi için plansızca hayata geçirilmeye çalışılan tam gün eğitim sisteminin durdurulmasını hazırlıkları yapılmış, ek sınıfları oluşturulmuş, temiz güvenli ve nitelikli binalarda eğitim faaliyetinin yürütülmesini istiyoruz.


İmzalar bine yaklaştı


Öğretmenlerimizi norm fazlası haline getirip öğrencilerden ve düzenli çalışma ortamından uzaklaştıracak değişikliğin tüm tarafları ile yeniden değerlendirilip eksikleri giderilerek uygulanmasını istiyoruz. Öğrenci Veli Derneği Buca şubesi olarak bir aydır Buca'da önümüzdeki eğitim öğretim döneminde tam gün eğitime geçmesi planlanan; Cengiz Sani İlkokulu, Tütün İhracatçıları Birliği İlkokulu, Mimar Kemalettin İlkokulu, Çamlık ilkokulu, Müşerref Mahmut Tınaz İlkokulu, Müşerref Mahmut Tınaz ortaokulu, Ufuk Ortaokulu ve Sabri Kolçak İlkokulundan olmak üzere toplam 8 okulda 900 veliden imza topladık. Yüz yüze görüştüğümüz veliler okulların mevcut hali ile tam güne geçilmesi halinde çocuklarının eğitim hayatından ve sağlıklarından endişe duymaktalar.  Yapılması planlanan değişiklik ile, sabah saat 09.00'da okula gidip akşam 15.00'de eve dönecek çocuklarının başta sınıf mevcutlarının artmasından, kalabalık tuvalet, koridor ve bahçede yaşanacak her türlü kaza ve bulaşıcı hastalıktan endişe duyan veliler, çocuklarının eğitim hayatlarının kabusa çevrilmesini istemiyor.


50-60 kişilik sınıflarda ders mi yapılır?


Bu yıl ilçemizde 8 okulla başlayacak değişiklik eğer bu hali ile adeta bir dayatma anlayışıyla hayata geçirilirse bir sonraki yıl tüm ilçede ve ülkede de bu anlayış ile uygulanması tedirginlik ve kaygı yaratmıştır. Mevcut koşullarda dahi sağlıklı, nitelikli, kamusal, ulaşılır olmayan eğitim sistemi hiçbir hazırlık yapılmadan tam güne geçtiği zaman eğitim faaliyetleri adeta çökmüş olacaktır.  Bu yıl hayata geçirilmeye çalışılan okullarda sınıf mevcutları yirminin altında iken geriye kalan okulların tamamında sınıf mevcutları 30 ve 30'un üzerindedir.  Eğer göründüğü gibi hazırlık yapılmadan ülke genelinde tam gün eğitime geçilirse sınıf mevcutları 40 ve üzeri 60'a kadar çıkacaktır.

Parası olanı özel okula göndermeye zorlayan,  olmayanı da her türlü kaos, kargaşa ve niteliksiz eğitimle baş başa bırakacak düzenlemeden, alt yapı hazırlanana kadar vazgeçilmesini istiyoruz.