İzmir’de ilk kez düzenlenen FOODEX Gıda Fuarı'na katılmak üzere kente gelen İran heyeti, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile İran'dan gelen işadamları ve üst düzey temsilcilerden oluşan 11 kişilik heyeti İZFAŞ'ta kabul eden Başkan Kocaoğlu, “İşbirliğini geliştirmeye hazırız” mesajı verdi.

Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği Başkanı Hossein Arian, 2011 yılında Türkiye ve İran arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan derneğin İzmir ile İsfahan ve Mazandaran kentleri arasında ekonomik, teknolojik ve kültürel işbirliğini sağlamayı hedeflediğini belirterek, “İzmir büyük bir liman kenti. Alt yapısı gelişmiş bir kent. Sıcakkanlı insanların yaşadığı bir şehir. Bu nedenle kentinizle işbirliğini fazlasıyla önemsiyoruz” diye konuştu.

 
İran’dan 20 yatırımcı geldi

İsfahan Vali Yardımcısı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Genel Müdürü Dr. Hossein      Mousazadeh ise İsfahan ve İzmir illerinin ortak özellikleri olduğunu ve iki şehri kardeş şehir olarak görmek istediklerini belirtti. 2015 Mayıs ayında İzmir'de ve İsfahan'da iki kentin ürünlerini, el sanatlarını içeren bir fuar düzenlemek istediklerini belirten Mousazadeh, Başkan Kocaoğlu'nu İsfahan’a  davet etti.

Mazandaran Teknopark Başkanı Dr. Ali Motamedzadegan da, "İzmir halkının sıcakkanlı davranışlarının tesiri altında kaldık. Mazandaran 3 milyon nüfusu olan bir il ve İzmir'e çok benziyor. İzmir ile Mazandaran arasındaki ticari ve teknolojik işbirliği ile ilgili önemli hedeflerimiz var. İran'da 35 adet teknopark var. Kamu hizmetleri alanında, bilgi teknolojileri alanında her türlü işbirliğini yapmaya hazırız” diye konuştu.

Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği Saymanı Bilgen Salih Narlı, dernek olarak son 3 yılda İran’dan İzmir’e 20 yatırımcı getirdiklerini ve kente 70 milyon doların üzerinde ticaret hacmi kazandırdıklarını söyledi.

 
Barış için ortak hareket

İsfahan ile fuar ve kültür sanat alanında birlikte işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyacaklarını ve bu işbirliğini desteklediklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şöyle konuştu:

“Fuarlar ülkelerin dünyaya açılmasını sağlayan en önemli etkinliklerdir. Biz de dünyanın en modern ve ulaşımı en kolay fuar alanını Mart ayında 'Mermer Fuarı' ile birlikte kente kazandırıyoruz. Burada partner ülkelerimizle çeşitli fuarlar düzenleyeceğiz. İran ile asırlardır komşuyuz. Bölgede barışın gelişmesi için iki devletin birlikte hareket etmesinin çok faydası olacağını düşünüyorum. İran’la ile hem ekonomik hem kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü işbirliğini hazırız ve gereken desteği veririz" diye konuştu.

İran heyetinde Babal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Reza Khosravi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Teknopark Müşaviri Majid Zangoui, Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği Başkan Yardımcısı Ali Rabi Ülkü de yer aldı.