İzmir'de, en yoğun metro istasyonlarından biri olan İzmirspor Durağı'nda sergilenen ahşap 'Müzisyen' heykel, geçtiğimiz günlerde Serdar K. tarafından müstehcen olduğu gerekçesiyle devrilerek tahrip edilmişti. Yaşanan olayların ardından bir grup heykeltıraş tarafından tamir edilen ve bakıma alınan heykel, bir süre sonra da çalışmaların tamamlanmasıyla aynı yerinde sergilenmesi için tekrar dikildi.
Olay olan ve günlerce konuşulan ahşap heykel, yeni tamir edilmişken aynı şahısın ikinci kez saldırısına uğradı. Serdar K., İzmirspor Durağı'na giderek heykeli tekrar tahrip etti. Yaşananlar sonrasında güvenlik görevlileri, Serdar K.'yı yakaladı. Güvenlik görevlileri, hemen durumu polise bildirerek şahsı polise teslim etti. İfade için karakola götürülen Serdar K. bir müddet sonra ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelinin daha önceden de pek çok suçtan sabıkasının bulunduğu belirtildi.

Kişi cezadan korkmuyor

Müzisyen heykeline saldırmayı alışkanlık haline getiren Serdar K.'nın hukuksal olarak işlediği suçun mala zarar verme anlamına geldiğini belirten İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, sürekli heykele zarar verme kastı içerisinde hareket eden Serdar K. için, 'Bir sanat eserinin bu şekilde tahrip edilmesi kabul edilebilir bir şey değil. Bana göre kişinin kendisi psikolojik olarak rahatsız olmuş olabilir. Ama hiçbir gerekçeyle bir sanat eserini bu yönde tahrip etmeyi gerekçe olarak ileri sürülemez. Bu heykel bir sanat eseri sonuçta. Toplumun ihtiyacı olduğu için yapılmış bir şey. Sanata değer vermek gerekir. Vatandaşın ortak malı. Buna zarar veren kişi muhakkak cezalandırılmalı. Bu cezalar caydırıcı olmalı. Söz konusu iki kez bu suçu işlediğine göre suç işleme kastı devam etmekte. Bu kişiye verilecek cezada kişide kaygı ve caydırıcı bir etki ortaya çıkarmadığı görülmekte. Verilecek cezalar kişinin suçu kasti olarak sürekli hale getirmesi dikkate alınarak caydırıcı olacak şekilde verilmesi gerekir' dedi.

TCK'ya göre suç

Serdar K.'nın müzisyen heykeline saldırmasının Türk Ceza Kanunu (TCK) 151. maddesine göre suç olduğunu belirten Başkan Aydın, 'Burada mala zarar verme suçu işlenmiştir. Bu suçun tanımı TCK 151'de var. Bu maddede başkasının taşınır ya da taşınmaz malına kısmen ya da tamamen yıkan, tahrip eden, bozan, kullanılmaz hale getiren veya kirleten kişi mağdurun şikayeti üzerine 4 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır diyor' açıklamasını yaptı.

Hüküm geri bırakılmaz ceza alacaktır

Kişinin suçu iki kez tekrarladığı için hükmün açıklanmasının geri bırakılma durumunun söz konusu olmaması gerektiğini belirten Aydın, konuyla ilgili görüşlerini şu ifadelerle sonlandırdı: 'Kişi birden fazla suç işlediği için yargılamada hükmün açıklanması geri bırakılmaz ve verilecek cezaya göre yargılama sonunda cezaevine girebilir. Yargılanacağı zamana kadar adli kontrol şartıyla serbest bırakılması ise normal olabilir. Sonuçta kişinin mala zarar verme olayı var ama kişiye zarar verme olayı yok. Mahkeme sonucunda idari yaptırım ve para cezası uygulanabilir. Söz konusu iki kez bu suçu işlediğine göre suç işleme kastı devam etmektedir. Tekrar ifade etmek gerekirse verilecek cezalar kişinin suçu kasti olarak sürekli hale getirmesi dikkate alınarak caydırıcı olması gerekir.'