Gülçin Karaegemen- Geçmiş yıllarda öğretmenlerin isteğe bağlı il içi yer değiştirme atamalarının yönetmelik çerçevesince her yıl Mayıs içinde tamamlandığını fakat bu yıl 4+4+4 yasası olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi ile birlikte il içi değiştirmelerin zamanında olmadığına ve bu sebeple öğretmenlerin mağdur edildiğine dikkat çekmek isteyen Eğitim ve Bilişim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), dün İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir eylem gerçekleştirdi. Grup adına konuşan Eğitim-iş Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, "Bu yıl yayımlanan İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu'nda, 'İl içi yer değiştirme başvuru döneminde öğretmenlerimizin yaz tatilinde olduğu göz önünde bulundurularak, çalıştığı il ya da ilçe dışında bulunan ve il içi yer değiştirmelere başvuran öğretmenler, kadrolarının bulunduğu okul müdürlüğünü iletişim araçlarıyla (e-posta, telefon, faks vb.) bilgilendirmek şartıyla başvurularının onaylanmasını sağlayabileceklerdir' denilerek güya öğretmenlerimize kolaylık sağlanmaktadır. Ancak gelinen noktada çok sayıda hukuki sorun doğmuş ve bu durum öğretmenlerimizin mağdur olmalarına çalışma barışının bozulmasına yol açmıştır" dedi.

'Binlerce öğretmen norm dışı kaldı'

İl işçi yer değiştirme atamalarını Mayıs ayında yapmayan MEB, kendi yönetmeliğini uygulamaktan aciz kalmıştır diyen Değirmenci, 4+4+4 eğitim sisteminin uygulamaya geçmesiyle çok sayıda öğretmenin norm kadro fazlası durumuna düştüğünü, norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmenlerin durumunun belirsiz olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Binlerce sınıf öğretmeni norm dışı kalmıştır ve isteği dışı atamalar yapılarak emekliliğe zorlanmaktadır. Öğretmenlerin, alanlarındaki norm kadro açığı bulunan eğitim kurumları ilan edilmeden yer değiştirme tercihlerini yapmaya mecbur bırakılmaları, yönetmeliğe açıkça aykırıdır. Milli Eğitim Müdürlükleri'nden hangi okullarda hangi branşların açık olduğu konusunda el altından bilgi alabilenler uygun tercihleri yapabilecek fakat diğer öğretmenler ise bu konuda bir bilgi sahibi olmadıklarından mağdur olacaklardır. Kılavuzda, en fazla 5 eğitim kurumunun tercih edilebileceği belirtilmektedir. Oysa 2010 Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde 25 kurumun tercih edebileceği hükmü yer almaktadır. Yine yönetmeliğe aykırı davranılmış ve tercih sayısının azaltılmasıyla yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin atanma şansı azaltılmıştır."

Sınavı kazanan öğretmenler mağdur


Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerine öğretmen atamak amacıyla yapılan sınavda 36 bin öğretmen başarılı olduğunu ancak, bu öğretmenlerin atamalarının yapılmadan il içi yer değiştirmeler gerçekleştirilmektedir diyen Değirmenci, "Bu uygulama, sınav kazanan öğretmenlerimizin mağduriyetine yol açmaktadır. Bu konuda da sendikamız Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştur" diye konuştu.

Öğretmenler, öğrenciler stres altında

4+4+4 yasası ile ilgili olarak büyük mağduriyetler yaşanmaya başlandığını belirten Değirmenci, "Bu sürecin belirsizlik, karmaşa ve mağduriyetler ile en azından üç yıl süreceğini belirtebiliriz. İktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı sırf ideolojik nedenlerle öğretmenlerimizi, öğrenci ve velilerimizi böylesine büyük bir belirsizlik ve karmaşa ve stres ortamına sokmuş ve eğitim sistemimizi alt üst etmiştir" diye konuştu. Toplanan grup, basın açıklamasının ardından, Milli Eğitim Müdürlüğü Binası önünde kalem kırarak ve önlüklerini bırakarak yasaya tepkilerini gösterdi.