Jülide Yurteri Şehitoğlu-İzmir'de akciğer kanseri tedavisi gören ve durumu gün geçtikçe ağırlaşan SKK emeklisi Firuzan Simaiş ile doktorları, Opdivo isimli kanser ilacının FDA tarafından akciğer kanserlerinde de onaylandığı bilgisini paylaştı. Opdivo isimli ilacın bilimsel çalışmalarda etkinliğinin gösterildiğine dair bilimsel yayınların çıktığını belirttiler. Firuzan Simaiş umutla bu ilacın peşine düştü. Ancak, 3 ay kullanımının 39 bin dolarlık maliyeti olan ilacın parasını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılamadı. SGK, yurtdışından getirilmesi gereken ve kutusu 4 bin 922 dolar olduğu belirtilen 'Opdivo' adlı ilacın 'Bedeli Ödenecek İlaçlar' listesinde olmadığını belirtirken, ekonomik durumu iyi olmayan aile yaşadıklarına isyan etti.

Evimizi satmaya çalışıyoruz

Oturdukları evi ilacın parasını karşılayabilmek için satılığa çıkaran Firuzan Simaiş, geçen yıl boğazındaki şişlik nedeniyle hastaneye gitti. Metastatik akciğer kanseri tanısı konulan Firuzan Simaiş, bugüne kadar çeşitli kemoterapi tedavileri ve radyoterapi tedavileri gördü. Türkiye'nin çeşitli hastanelerinden de görüş alan Şimaiş'e uzman doktorlar, hastalığın tedavisi için 'Nivolumab' etken maddesini içeren kanser ilacını kullanılabileceği yönündeki bilgileri paylaştı.  Firuzan Simaiş'in eşi Erol Simaiş, eşinin sağlığına kavuşması için her yolu denediklerini söyledi.

SGK'dan gelen ilaç parası ödenmez açıklaması üzerine oturdukları tek evi, yuvalarını satışa çıkarmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Simaiş, 'Bizim bu ilaçları alacak gücümüz yok. Son çare yuvamızı satmak. Bu  duruma düştüğümüz için çok üzgünüz. Ancak elden başka birşey gelmiyor. Eşimin bu ilaçları alması şart. Ona bu imkânı da biz kendimiz sağlamalıyız. Bunu yapabilmek için de evimizi nerdeyse yarı fiyatına satıyoruz. Yuvamız elimizden gitse de karım sağlığına kavuşabilecek ümidindeyim' dedi. 17 yaşındaki oğullarını okuttaklarını belirten Erol Simaiş, 'Çocuğumuz lise üçe gidiyor. Türkiye'nin ekonomik koşulları ortada, iki emekli maaşı ile geçinmek zaten zor. Eşimin sağlığı için herşeyimizden vazgeçmeye hazırız. Gücümüz yettiğince bir savaş veriyoruz, benim de kalbimde pil var. Kendimizi çaresiz hissetmekten de yorgun düşüyoruz. Devlet yetkikileri kendi yakınları aynı durumda olsa mutlaka bir çözümünü bulurlardı, bizim için de bir çözüm bulmaları onların boynunun borcu. Çözümü var olan bir hastalıkta insanlar ölüme terkedilmemeli. Gelişen Türkiye bu olamaz' diye konuştu.

SGK karşılamıyor

İlaçları almak için Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yurt Dışından İlaç Temini Birimi'ni arayan ve 3 aylık kullanım fiyatının toplam 39 bin dolar olduğunu öğrenen Firuzan Simaiş, SGK'ya ilaç bedelinin ödenmesi amacıyla başvuru yaptı. Sağlık Bakanlığı ise bu hastalığın tedavisinde Nivolumab etken maddeli ilaçların kullanımı uygun görülmemiştir cevabı ile Firuzan Simaiş'i ve ailesini yıktı. SGK 'Yurt dışından getirilmesi gereken 'Nivolumab' etken maddesini içeren 'Opdivo' adlı ilaç, SGK Başkanlığı'nın yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği'nin 'Bedeli Ödenecek İlaçlar' listesinde ve Yurt Dışı İlaç Fiyat' listesinde bulunmadığından bedeli kurumumuzca ödenememektedir' açıklaması yaptı.  Duruma isyan eden ablası Asuman Girişken, 'İlaç için istenilen parayı ödeme gücümüz yok. Ablam, evini satarak 3 aylık ilacı karşılayabiliyor, doktorlar bu ilacı daha uzunda kullanmamız gerekebileceğini söylüyorlar. Zaman aleyhimize işliyor. Yetkililere sesleniyorum. Bu sizin de kardeşiniz olabilirdi. Sesimize kulak verip bize yardım etsinler' diye konuştu.  TEB Yurt Dışından İlaç Temini Birimi görevlileri ise 'Opdivo' adlı ilacın 100'lük olarak tabir edilen fiyatının 4 bin 922 dolar olduğunu söylemekle yetindi.

Opdivo

Akciğer kanseri için geliştirilen Opdivo isimli yeni ilaç ABD'de tüm hastalarda kullanım için onay aldı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA ilacın denemelerde şaşırtıcı derecede yüksek başarı göstermesi üzerine denemeleri acil olarak durdurarak ilaca rekor sürede onay verdi.
İlacı geliştiren Bristol-Myers adına konuşan Dr. Giovanni Caforio "Bu kanser hastaları için önemli bir gün. Opdivo akciğer kanseri için standard tedavi haline gelebilir" dedi. Bağışıklık mekanizması ile çalışan ilaç uygulandığı hastalarda kemoterapiden daha iyi sonuç verdi. Uzmanlar şimdiye kadar ilk defa bir ilaç akciğer kanserinde kemoterapiden daha yüksek bir iyileşme oranı yakaladığını belirtiyorlar. İlaç kanser hücrelerini bağışıklık sistemine karşı koruyan moleküler kalkanı indirerek kanserli hücrelerin vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından temizlenmesini sağlıyor. Etki mekanizması: İnsanın kendi savunma hücrelerini kanser hücresine karşı etkin hale getirerek kanser hücrelerini öldüren immunoloji alanında geliştirilmiş harika ilaç olarak tanımlanıyor. Bir monoklonal ajan olan nivolumab kanserle savaşan hücrelerdeki PD-1 reseptörlerine bağlanarak onları bloke etmekte ve doğal savunma hücrelerinin kanser hücrelerini öldürmesi sağlamakta.

Son 5 yılda kanserle mücadelede devrim niteliğindeki gelişmelerden birisi immunolojik tedavi alanında olmuştur. Önce önemli bir deri kanseri olan malign melanom hastalığında uygulama alnı bulan immonolojik tedaviler yakın zamanda metastatik (yayılım göstermiş) yassı hücreli (skuamöz) akciğer kanserlerinde de kendini kanıtladı. FDA daha önce metastatik malign melanom için onay verdiği nivolumab etken maddeli Opdivo isimli ilacın, yassı hücreli akciğer kanserlerinde de büyük başarı sağlaması üzerine 4 mart 2015 tarihinde onayladı. Amerika Birleşik devletlerindeki yassı hücreli akciğer kanserli hastalar kullanmaya başladı. Çalışmalarda önceden çeşitli tedaviler almış yassı hücreli (skuamöz) akciğer kanserli hastalarda Opdivo'ya yanıt veren olgularda uzun süreli etkinlik sağlanabildiği bildirildi. ABD'de yapılan bir başka çalışmada da; bir seri kemoterapi sonrası ilerleme gösteren hastalarda; Opdivo kullanımı klasik ajan dosetaksel kemoterapisine karşı istatistiksel olarak belirgin üstünlük gösterdiği kanıtlandı. Üretici firma Bristol-Myers Squibb (BMS) 17. Nisan 2015 tarihinde yayınladığı duyuru ile faz III CheckMate 057 çalışmasının sonuçlarının "Bağımsız Veri İzleme Komitesi" tarafında da onayladığını ve çalışmanın büyük bir başarı ile erken dönemde sonuçlandığını duyurdu.

Bu gelişmelere rağmen Türkiye'de sağlık bakanlığı otoriteleri, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden ve bu büyük gelişmeyi hastalarına yararlandırmak isteyen onkoloji doktorlarının yapmış olduğu tüm başvuruları geri çevirmektedir. Şu anda Türkiye'de yassı hücreli (skuamöz) akciğer kanseri hastaları bu ilaçtan yararlanamıyor ve zor günler yaşıyorlar.