Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği, bünyesindeki 18 sağlık kurumunun temizlik ihalelerini tek firmanın, üç yıllık süreyle alması için yeni bir ihale süreci başlatma kararı aldı. Bu karar doğrultusunda, bağlı sağlık kurumlarının, temizlik ihalelerini yenilememeleri talimatı verildi. Ancak, bazı kurumların daha önceden yaptıkları ihalelerin devam etmesinden dolayı, hepsinin sonuçlanmasını beklemek adına, süresi dolan hastanelerden temizlik ihalelerini, birer aylık dönemler halinde yapmaları istendi. Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi’nde, yaklaşık 3 yıldır temizlik işi ihalelerini kazanan firma, 2014 Ocak ve Şubat aylarının ihalelerini yine kazandı. Mart ayının ihalesinde ise dosyalarını iki dakika geç getirdiği gerekçesiyle, değerlendirme dışında kaldı. Bunun üzerine de ihaleyi tek katılan başka bir firma kazandı. Hakediş bedellerini alan firma yetkilileri, 5 Nisan’a kadar yatırması gereken personel ücretlerini yatırmadı. Firma yetkilileri hakkında hastane yönetimince suç duyurusunda bulunduldu.

Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde görev yapan 90 taşeron firma çalışanı, ödenmeyen mart ayı ücretlerini alabilmek için bugün 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Hastane bahçesinde toplanan işçiler, 'Patrona değil işçiye ücret', 'Ücretli kölelik istemiyoruz' sloganları attı. Çalışanlar, şirketle yapılan bir aylık ihaleyle, hukuksuz ödeme yapıldığını, bunda hastane yönetimin kusuru bulunduğunu öne sürdü. Çalışanların eylemine Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi temsilcileri de destek verdi.

'ÇOCUKLARIMIZA HARÇLIK VEREMİYORUZ'

Geçimlerini sadece aldıkları asgari ücretle sağlandıklarını belirten işçiler, “Mart ayında maaş alamadığımız için çocuklarımız evlerimize uzak olan okullara servis yerine yürüyerek gidiyor. Onlara harçlık bile veremiyoruz. Birçoğumuzun evinde yemek pişmiyor. Zor bir ay geçiriyoruz, hepimiz stres içinde çalışıyoruz. Bu şartlarda iş barışından söz etmek mümkün olabilir mi? Hastanede çalışan doktorlar ve hemşeriler iyi niyetle, durumumuzu bildikleri için, aralarında para toplayarak bize destek olmak istiyor. Ancak biz sadaka değil bir aylık emeğimizin karşılığını istiyoruz” diyerek paralarının ödenmesini talep etti.

'ŞİRKET YETKİLİLERİ ORTADAN KAYBOLDU'


Yıllardır Alsancak Devlet Hastanesi’nde görev yaptıklarını dile getiren taşeron firmanın hastane personel şefi Alev Taysi de “Mart 2014 temizlik işi ihalesini pazarlık üsülü ile alan şirket, mart ayı maaşlarımızı ödememiştir. Şirket yetkilileri, hastaneden hakedişlerini alarak ortadan kaybolmuştur. Hastane yöneticilerinin işçilerin maaşları yatırılmadan bu şirketin hakedişini ödemesi düşündürücüdür. Ödenmemiş olan ücretlerimizin en kısa zamanda ödenmesini istiyoruz. Aksi halde her türlü meşru, demokratik hakkımızı kullanacağız. Bundan doğacak zararlardan hiçbir surette sorumluluk kabul etmeyeceğiz” dedi.

İşçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi için Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne dilekçe verdi.