İzmir Büyükşehir Belediyesi, hat ve yolcu sayısı giderek artan metro sistemini daha da geliştirebilmek için filosuna 85 yeni vagon (5 vagondan oluşan 17 tren seti)  daha ilave ediyor. Çin’de yapımı süren ve ilki 2016 yılı Ekim ayında İzmir’e gelecek olan vagonların dış ve iç tasarımını da belirledi. Aracın tasarımda, binlerce yıllık tarihinde farklı kültür ve gelenekleri kucaklayan İzmir’in denizi ve hayat dolu sokaklarından esinlenildi. Metal ile ahşap, bu tasarımda uyumlu bir şekilde kullanıldı. Yolcuların dokunacağı öğeler için sıcak renkler ve malzemeler kullanıldı. Doğal malzemeden tasarlanan ahşap tavan, duvarlara da monte edildi. Renk ve malzemede denizcilik atmosferinden ilham alındı.


 
293 milyon liralık yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi, üretimi devam eden 85 yeni vagon için 192 milyon liralık yatırım yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metro sistemi için daha önce sipariş verdiği ve Çin’deki fabrikada yapımı tamamlanan 10 adet vagon ve 85 vagonlu yeni tren setleriyle birlikte metronun filosundaki toplam vagon sayısı 182’ye ulaşacak. Tasarım çalışmaları tamamlanarak yapımına başlanan tren setlerinden ilki 2016 Ekim ayında İzmir’e gelecek. 2017 yılı Mayıs ayında ise trenlerin tamamı İzmir’de olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılında alımını yaptığı 32 vagonla birlikte 2009 – 2015 yılları arasında metro vagonu için yaptığı yatırım miktarı 293 milyon lira oldu. İzmir Metrosu’nda günde 350 bin, İZBAN’da ise günde 280 bin yolcu taşınıyor. Bu rakam, toplu ulaşımın toplam yolcu sayısının yüzde 34’üne denk geliyor.