Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern, çevreci ve engelli kullanımına uygun yeni gemilerle yenilenmesi amacıyla “Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sipariş verdiği 15 yeni yolcu gemisinden 10.’sunu da törenle hizmete aldı. Altınordu’nun efsane kaptanı Sait Altınordu adını taşıyan yeni yolcu gemisi için düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Atilla Sertel, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Aslan, Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, Sait Altınordu’nun eşi  Nimet Ayhan Altınordu, kızı Sibel Altınordu, damadı Hasan Altınordu ve kuzeni Abdullah Altınordu, meclis üyeleri ile Altınordu camiasının sembol isimleri  ve davetliler katıldı.

 
5 gemi daha gelecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  27 yıl Altınordu formasını üzerinden çıkarmayan milli futbolcu Sait Altınordu, 27 yıl  Altınordu’nun  İstanbul’dan, Galatasaray’dan ve Fenerbahçe’den aldığı teklifleri 'Ben İzmir'de yaşamak istiyorum. Altınorduluyum' diyerek reddettiğine dikkat çekti.  Yeni gemilerin isimlerinin İzmirlilerin oylarıyla belirlendiğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, filoya 5 yeni yolcu gemisinin daha geleceğini söyledi.

 
İzmirlilere teşekkür

Pazar günü dünya çapında gerçekleştirilecek Wings For Life World Run-Koşamayanlar Koşuyoruz etkinliğinin Türkiye ayağınan İzmir’de gerçekleştirileceğini de hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu Pazar saat 14.00’te Gündoğdu Meydanı’ndan koşamayanlar için koşacağız.  8 bin civarında İzmirli hemşehrimiz kayıt oldu. Dünyada 35 şehirde bu etkinlik yapılıyor. Elde edilen gelir omirilik hastalarının tedavisi için AR-GE çalışmalarında kullanılacak. Ve İzmir, dünyadaki bu 35 kent içersinde 8 bin kişilik katılım ile ikinci sırada.. İzmirli hemşehrilerimizin destekleriyle seneye umarız birinciliği alırız” dedi.

 
Birlik çağrısı

Türkiye’nin ve dünyanın geldiği koşullardan dolayı sıkıntılı bir süreç yaşandığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu,  “Bu sıkıntılı süreci birlik ve beraberlik içinde aşmamız gerekiyor. Bir taraftan  terör belası, diğer tarafta komşumuz Suriye’deki iç savaş ve o taraftan bize yansıyan 3 milyon göçmenin ülke insanına, kültürüne, gelenek, göreneğine ve ekonomisine verdiği zarar hepimizin malumu. Her konuşmamda belirttiğim gibi,  bu sıkıntıları  birlik beraberlik içinde dayanışma içinde 78  milyon insanımızı ‘bir’ sayarak aşabiliriz. Ben herkesi ülke için birlik ve beraberliğe, bütünlüğe çağırıyorum” diye konuştu.

 
İzmirliler istedi

Konak Belediye Başkan Sema Pekdaş, 10. yolcu gemisinin suya indirildiğini hatırlatarak, bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. Pekdaş, “Sait Altınordu İzmir’in yetiştirdiği en güzide insanlardan birisi. İzmirli oylamada ona vefa gösterdi ve yeni gemilerden birine adını verdi” şeklinde konuştu.

 
“Öncelikle iyi insanlar yetiştiriyoruz”

Altınordu Futbol kulübü Başkan Seyit Mehmet Özkan, Altınordu’nun geleceğini inşa ederken temelinin en önemli yapı taşı olarak  ‘Sait Altınordu’yu ön plana çıkartmaya çalıştıklarını belirterek, “Belediyemiz bize bu konuda çok önemli bir imkan sağladı,  çok teşekkür ediyoruz. Bizim her zaman ilk amacımız şampiyonluk değil. Her zaman en önemli olan daha iyi insanlar yetiştirmek. Bunun için uğraşıyoruz” dedi.


İlk sefer kadın kaptandan

“Sait Altınordu” ilk seferini, İzmir’in ilk ve tek kadın gemi kaptanı Renda Aslantaş ile gerçekleştirdi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşım filosuna kazandırdığı bu yeni gemilerin isimlerini İzmirlilerin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonucunda belirlemişti. 500 bini aşkın oyun kullanıldığı ankette en yüksek oyu 1881-Atatürk ismi almıştı. Bugüne kadar üretilen 9 gemiyi hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu gemilere Çakabey, 9 Eylül, 1881 Atatürk, Soma 301, Dario Moreno, Attila İlhan, Foça, Cengiz Kocatoros ve Gürsel Aksel isimlerini verdi. Teslim alınan arabalı yolcu gemilerine ise yine ankette öne çıkan Hasan Tahsin ve Ahmet Piriştina isimleri verildi.

 
Altınordu efsanesi

Türk futbolunun gelmiş geçmiş en büyük ustalarından biri olan Sait Altınordu, 43 yaşına kadar meşin yuvarlağın peşinden koştu. Aralıksız olarak Altınordu takımında 27 yıl oynayan Sait Altınordu, bu başarıyı antrenörlük ile taçlandırdı. Kendisini kulübü ile öyle özdeşleştirdi ki, soyadını bile "Altınordu" olarak aldı. Uzun futbol hayatı boyunca, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi büyük kulüplerin astronomik rakamlara ulaşan transfer tekliflerini geri çevirdi. Altınordulu olarak yaşadı ve Altınordulu olarak bu hayata veda etti.