İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı örgütlü suçlardan sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato'nun yürüttüğü adliye soruşturmasında, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri geçen şubat ayında, operasyon yaptı. Operasyonda, mahkeme yazı işleri müdürleri Y.K., H.S.K., katipler M.S. T.A., B.D., Y.Y. ile bilgi işlem servisi UYAP görevlisi M.F.S., gözaltına alınıp adliyeye gönderildi. UYAP görevlisi M.F.S.'nin, 'Adliye abisi' ünvanı taşıdığı kaydedildi. Operasyondan yaklaşık üç ay sonra Cumhuriyet Savcısı Hidayet Kaya tarafından hazırlanan 50 sayfalık iddianamede, çarpıcı bilgiler yer aldı. İddianamede cemaatin nasıl örgütlendiği, mali kaynakları nasıl sağladıkları, geçmişteki operasyonlara yönelik de bilgiler verildi. Yazı işleri müdürü Y.K.'nın, cemaat içinde yükselmek ve etkili görev almak için çalıştığı, 2015 yılında Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı'na girip yüksek not alan kişilerin katılacağı mülakat öncesi elenmeleri için fişleme yaptığı öne sürüldü. Adliye çalışanlarının 'Gezici, PKK'lı, tencere- tavacı, cemaatçi, Alevi, Ermeni fanatik, her devrin adamı, sakin yapılı - uyumlu ve aşırı sol' gibi nitelemelerde fişlendikleri de yine iddianamede yer aldı.

EMNİYET ŞUBE MÜDÜRÜNÜN İFADESİ

Birçok adliye çalışanının ifadesinin de konulduğu iddianamede, İzmir Emniyet Müdürlüğü emrinde olan şube müdürü Z.Ç.'nin de, yaşadıklarını anlattığı belirtildi. Tanık olarak dinlenen Z.Ç.'nin ifadesi iddianamede şöyle yer aldı:

"Görevde bulunduğum sırada haber kaynaklarından bana ulaşan bilgi sonrasında Y.K. ile temasa geçtim. Adliye içinde yer alan 'FTÖ mensubu' yapılanma hakkında bilgi getireceğini söylemesi üzerine, bir hafta sonu şubeden gönderdiğim araçla onu alıp yanıma getirttim. Görüşme sonrasında cep telefonuma Y.K. tarafından ilk olarak altı mesaj halinde liste gönderildi, bu isimlerin karşısında fişleme sıfatları vardı. Ben uyarmama rağmen sürekli isimler ve listeler göndermeye devam etti."

TORPİL İSTEMİŞ

İddianamede, Y.K.'nın Z.Ç.'den, komisyon müdiresi olmak ve geçirdiği bir soruşturma nedeniyle yardım istediği de yer aldı. Soruşturma dosyasındaki sanıklar hakkında, 'FETÖ/PYD terör örgütü olmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek' suçlamasıyla 42 kez ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.

Davanın hangi mahkemede görüleceği önümüzdeki günlerde belli olacak.