İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 10. kez düzenlediği “Ata’ya Saygı Yürüyüşü” yine büyük bir katılıma sahne oldu. Aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de bulunduğu onbinler, ellerinde bayraklar ve Atatürk posterleriyle Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. İzmirliler, 350 metrelik Atatürk portresini "kutsal bir emanet" gibi özenle tutarak Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na taşıdı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği korolarının seslendirdiği Atatürk’ün sevdiği şarkılara meydanı dolduran İzmirliler de eşlik etti. Yürüyüşe katılıp İzmirlilerin Ata sevgisine ve coşkusuna hayran kaldığını belirten ünlü sanatçı Haluk Levent, “Ben buraya sanatçı olarak değil görevini yerine getirmesi gereken bir birey olarak katıldım. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu organizasyonunun muhteşemliği karşısında da sizleri selamlamak istedim” dedi. Haluk Levent, Kent Orkestrası'nın seslendirdiği "Böyledir bizim sevdamız" adlı türküye de eşlik etti.


Sana vefa, can borcumuz var

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı konuşmasına, “Tam kaybettik dediğimiz bir anda bize özgürlüğü, bize umudu, bize yurttaş olma bilincini yeniden hatırlatan, makus talihimizi yenip tarihimizin akışını değiştiren, aydınlık ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük mimarı büyük liderimiz, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e sevgi, saygı, özlem yetmez. Sana gönül, vefa, can borcumuz var” cümleleriyle başladı.



Çok özledik çok

79 yıldır Türk Milletinin Ata'sına olan hasretinin hiç dinmediğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Özlem hiç bitmedi. İçimizdeki sevgi gram azalmadı. Azalmak ne kelime, kar topu gibi büyüdü de büyüdü. Çok özledik Atam seni. Karizmanı, asaletini, zarafetini, cesaretini, devlet adamlığını, adam gibi adamlığını, vizyonunu, barışa olan inancını, içindeki o insan sevgisini, demokratlığını, hakka hukuka olan saygını, bağlılığını, çağdaşlığını, ilericiliğini, aydınlığını çok ama çok özledik ” şeklinde konuştu ve şöyle devam etti:

 

Atatürkçü kesilenlere..

“Bize karanlık ve taassup yerine bilimin, sanatın ve aydınlığın yolunu gösterdiğin, en sıkıntılı anlarda bile umudumuzu, cesaretimizi yitirmememiz gerektiğini öğrettiğin için sana minnetarız Atam. Ve düne kadar adının anılmasına bile tahammül edemeyenler bugün birden ‘Atatürkçü’ kesildiyse, çok büyüksün Atam çok. ‘Bir zaman gelir, beni unutturmak isteyen çabalar belirebilir. Fikirlerimi inkar edenler, beni çekiştirenler çıkabilir. Fakat ektiğimiz tohumlar o kadar güçlüdür ki, Hind’den, Mısır’dan döner, dolaşır gene gelir’ sözünün değerini bugün daha iyi anlıyoruz. Nasıl bir enerji kaynağısın ki, hala yolumuzu aydınlatmaya devam ediyorsun.”


İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı, konuşmasının İzmirlilere hitap bölümünde ise “Gün cumhuriyetimizin temel ilkelerimize, bağımsızlığımıza, birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılma günüdür. Gün, adalete ve özgürlüklere sahip çıkma günüdür. Kimse karanlıktan çıkış için başka yollar, başka formüller aramasın. Bizim aydınlık yolumuz Atatürk, umudumuz Cumhuriyet'tir. O bir ışık. Asla sönmeyecek. Ve açtığı bu yoldan kimse dönmeyecek” diye konuştu.