Başkan Aziz Kocaoğlu’nun ‘çete lideri’ sıfatı ve 397 yıl hapis istemiyle yargılandığı tarihi Büyükşehir Belediyesi Davası Bayraklı Adliyesi’nde  başladı. 30 tanığın dinleneceği duruşmayı izinde olan Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı yerine Kıdemli Üye Halit Uysal yönetecek.

Başkan Aziz Kocaoğlu, “İnşallah hep beraber arkadaşlarımızla birlikte, özgürlüklerine kavuşmasını istiyoruz. İzmir de 425 gündür tutuklu olan arkadaşlarımızın diğer 210 gündür tutuklu olan arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanımız sanırım dosyayı inceledi, inceletti kendisine teşekkür ediyoruz. Şükranlarımızı sunuyoruz. Şu an Aydın, Muğla il başkanları il başkanımız desteğe geldi. İzmirli hemşerilerimizde destek için geldi. Bugün şu andan itibaren tüm İzmir’li hemşerilerimizin hangi siyasi partiden olursa olsun tüm hemşerilerimiz tüm millet vekillerimiz ve tüm Türkiye’de bizi tanıyan bilen insanlar destek oluyorlar” dedi.

Adaletin tecelli etmesini isteyen Kocaoğlu. “Umuyorum her şey güzel olur arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşur. Zaten bugüne kadar ne yerel basında ne ulusal basında ne İzmir’de herhangi bir bir vatandaşımızdan bizim suçlu olduğumuza dair bu yapılan suçlamaları yaptığımıza dair en ufak bir söz değil bakış bile almadık. Zaten biz de ayakta tutan İzmirli hemşerilerimizin basınımızın arkadaşlarımızın eşlerimizin dostlarımızın desteğidir” diye konuştu.

KENDİ YARATTIKLARI CANAVARI KALDIRIYORLAR

Dava öncesi basın açıklaması yapan KESK, DİSK ve sendika üyeleri tutukluların sertbest bırakılmasını istedi. DİSK Genel Başkanı Erol Bekirci, “Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar sosyal, demokrat belediyeciliğin ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Halkın önünde rencide edilmeye çalışılıyor. Özel Yetkili Mahkemeler için olmazsa olmaz dediler, kendi yarattıkları canavarı şimdi kaldırıyorlar. ÖYM’ler siyasi iktidara hizmet ediyordu. Şimdi Başbakan ve Cumhurbaşkanı rahatsız olduklarını söylüuorlar. Hukukun, adaletin, demokrasinin yaratılması için bu ülke topraklarında yeşermesi içim mücadelemize devam edeceğiz. Hukuksuzluğun sona ermesini ve tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz”

HAKSIZ KAZANÇ YOK, RÜŞVET YOK

CHP İl Başkanı Ali Engin ise, “Cumhurbaşbanımız, vatandaşlarımız söylüyor ama bu dava için mahkemelerimiz hala karar veremedi. Halen delil toplanıyor. Çete deniliyor kimse birbirini tanımıyor. Bir menfaat yok, haksız kazanç yok. Rüşvet yok. Maalesef kamu vicdanınıda zedeleyen bir durum. Umuyorum bir an önce ailelerine ve özgürlüklerine kavuşurlar” diye konuştu.

BELGESEL ÇEKİMİ YAPILDI

Bu arada, davanın tutuksuz sanıklardan Kubilay filminin yönetmeni Faik Ahmet Akıncı da, ekibiyle birlikte adliyeye gelerek davanın belgeselini çekmeye başladı. Akıncı, “Filmi tüm festivallare göndereceğim. Öyle iddialı bir film olacak ve ödülleri toplayacak” dedi. Akıncı filmin adının 'Hukukun olmadığı dava' olarak düşündüklerini de söyledi.


TEPKİYE DEVAM

18’i tutuklu 130 sanığın yargılanacağı davanın ikinci duruşması, bugün sabah saatlerinde aynı mahkemede tekrar görülmeye başladı. Duruşma öncesi yaklaşık bin kişi, adliye dışında toplanırken, adliyenin çevresindeki binalara, Başkan Kocaoğlu’nun fotoğrafları ve üzerlerinde, 'Halkın umudu, halkın başkanı Aziz Kocaoğlu', 'İşimiz İzmir, gücümüz İzmir', 'İzmir’in umudunu ve geleceğini esaret altına alamazsınız' yazılı pankartlar asıldı. Adliyenin C4 Blok girişi polis tarafından bariyerlerle kapatılırken, geniş güvenlik önlemleri de alındı.

Aralarında CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Musa Çam ve Alaattin Yüksel’in de bulunduğu çok sayıda partili de destek için adliyeye geldi. DİSK üyesi grup, “Tutuklu sendikacılar serbest bırakılsın” sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Grup adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ÖYM’lerin kanunsuz olduğunu, kendilerinin dinlenmediğini, adalet istediklerini, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması gerektiğini söyledi.


İZLEYİCİLERDEN SANIKLARA YER KALMADI

İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Büyükşehir Belediyesi davası duruşması için mahkeme salon kapıları 10.06’da açıldı. Salona girildikten sonra yoklama yapıldı. İzleyici yakınları, belediye çalışanları ve sendikacılar yoğun ilgi gösterdiği için tutuksuz sanıklar salona giremedi. Yoklama sırasında bu ortaya çıkınca, izleyiciler ve tanıkların salon dışına çıkması istendi.

Salonda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanında CHP İl Başkanı Ali Engin oturdu. Duruşmayı CHP İzmir milletvekilleri Erdal Aksünger, Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Musa Çam ve bazı ilçe belediye başkanları izledi.

İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Cahit Kargılı’nın izinli olması nedeniyle mahkeme başkanlığını kıdemli üye Halit Uysal yaptı. Uysal, saat 10.25’de salona girdi.

YARIN DA DEVAM EDEBİLECEK

Mahkeme Başkanı Uysal, yer sıkıntısına dikkat çekerek, avukatlara yer kalmadığını, izleyicilerin bir kısmının dışarı çıkmasını, aksi halde görevlilerin müdahale edeceğini söyledi. Bazı seyirciler çıktıktan ve avukatlara sandalye getirilmesinde sonra sorun çözüldü. Mahkeme Başkanı Uysal, duruşmadaki 30 tanığın hepsini de dinleyebileceklerini, avukatların talebi olursa bazılarının dinlenmesinden vazgeçilebileceğini de söyledi. Uysal davaya yarın da devam etme kararlılığında olduklarını söyledi.

ÖZEL YETKİ KALKTI

Duruşmada daha önce yurtdışında olduğu için ifadesi alınamayan İngilizce öğretmeni Şulehan Ulusoy dinlendi. Ancak Ulusoy konuşmadan önce bir sanık avukatı Özel Yetkili Mahkemelerin dayanağı olan Ceza Muhakemesi Kanunu CMK, 250, 251 ve 252’nci maddelerinin yasalaşan 3'üncü Yargı Paketi ile kaldırıldığına dikkat çekti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı dava dosyasındaki “CMK 250’ye göre yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı” tanımındaki “CMK 250’ye göre yetkili” ibaresini kaldırdı.


VAKIFLAR MÜDAHİL OLMADI


Büyükşehir davası duruşmasında tanıkların dinlenmesinden önce davanın en önemli konularından biri olan Çankaya katlı otoparkı ihalesiyle ilgili ilginç bir gelişme oldu. Otopark arazisinin hissedarı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün davaya müdahil olmayacağı yönündeki yazısı mahkemeye ulaştı.

Mahkeme önce Şulehan Ulusoy’un ifadesini aldı. Ulusoy, sanıklardan Çağlar Haspolat’ın arkadaşı olduğunu, kendisine Büyükşehir Belediyesi yazın film gösterim etkinliği ihalesi öncesi gönüllü olarak yardımcı olduğunu söyledi. Bu süreçte firmalarla görüşmeler yaptığını belirten Ulusoy, ihaleden anlamadığını, fesat da karıştırmadığını söyledi.

Daha sonra tanıkların dinlenmesine geçildi. Önce istekli bir firmaya ihale dökümanı verilmemesi ve sendikacılarla zor kullanma, tehditle ilgili suçlamalarla konusunda tanıklar dinlendi. İlk tanık avukat Türkan Özgür, ihalelerde hiçbir gün gerginlik ve kavgaya şahit olmadığını söyledi, "Bu ihalede eksik evrak olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak, zorlama ve engelleme olmadı” dedi. İhale işlerinde görevli Metin Tezcan da benzer ifade verdi, böyle bir olay olsa koridordaki 30 kişiden biri bile olsa duyacağını söyledi. Destek Hizmetleri Müdürlüğü görevlisi Erol Hanbayat da iddia edilen gerginliğe şahit olmadığını söyledi.

Katı Atık Müdürlüğü görevlisi Özcan Kavak, sözkonusu ihaleyle ilgili yüksek sesle gerçekleşen bir durumu duyabilecek uzaklıkta olduklarını söyledi.

Destek Hizmetleri Müdürlüğü odacısı Mustafa Ağar, görev yaptığı yerin ihale yapılan yerde olduğunu, ihale sırasında, öncesinde ve sonrasında herhangi bir engelemme, kavga, gürültü olmadığını söyledi.

Destek Hizmetleri Müdürlüğü görevlisi Murat Uysal, herhangi bir gerginlik, kavga, zorlama olsaydı duyacağını, duvarların cam ve hafif malzemeden yapıldığını söyledi. Kendisine ihale verilmeyen bir kişiyle yapılan bir tartışma da görmediğini belirten Uysal, ayrıca isteklilerin ihale dosyasını ihaleden bir dakika önce bile alabileceğini söyledi. İddiaya göre bir istekliye ihaleyi belediye şirketinin alacağı bu nedenle istekli şirket yetkilisine ihale dökümanı verilmediği yönünde bir söz söylenmiş olsa duyacağını, ancak böyle bir durum olmadığını söyledi.


BELEDİYEDE ÖRGÜT DUYUMUM OLMAMIŞTIR


İzmir’de, aralarında Başkan Kocaoğlu’nun da bulunduğu 130 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması, öğle arasının ardından saat 14.00'de tekrar başladı. Tanıkların beyanlarına karşılık savunma yapmak isteyen sanık avukatlarına, duruşmayı yöneten Kıdemli Üye Halit Uysal, “Performanslarınızı tahliye taleplerine saklayın” dedi. Bu diyalog, salonda gülüşmelere neden oldu. İfadelerine başvurulan tanıklardan, İBB hukuk müşaviri avukat İlker Delikan, “Katlı otopark ihalesinde her zaman ihalelerde sorunlar yaşanıyor. Biz de emniyetten yardım isteriz. Bu olağan bir şeydir. 15 sene önce ihale sırasında silahlı bir çatışma pozisyonu da oldu. Bu yüzden önlem alınmıştır. Her ihalede de güvenlikle ilgili önlemler alınıyordu. Encümenin toplanacağı günde genel sekreterle, üyeler toplantı yapar. Aralarında hata yapılmaması için görüşmeler yaparlar ve gündem belirlenir. Sonucunda gündemi belirler ve toplantı sırasında herhangi bir hata yapmazlar. Benim ihalelere örgütsel olarak karışmam veya müdahale etmem söz konusu değildir. Belediye de örgüt duyumum olmamıştır” dedi.

İhalelerde sendikacıların baskı yapıp yapmadığıyla ilgili soruyu cevaplandırması istenen tanıklardan Türkan Salgut ise, “Destek hizmetleri yazı işlerinde çalışıyorum. Erol Bey’in ihale evraklarını verdiğine şahit olmadım” dedi. Hüsniye Öztürk de, “Büyükşehir Belediyesi destek hizmetlerinde evrak kayıt görevlisi olarak çalışmaktayım. Altı kişi odamızda çalışıyoruz. Belgelerin kimseye verilip verilmemesiyle ilgili bir konuşma olmamıştır. Herhangi bir tartışma da olmamıştır. Aksi bir durum olsaydı haberim olurdu” dedi.

İZİN ALINMADI, USULE AYKIRI

Söz alan Vahidettin Akyol’un avukatı Mahmut Yılmaz, Resmi Gazetede bugün yayınlanarak yürürlüğe giren yasa kapsamında, devlete karşı işlenen suçlarda kamu görevlilerinin yargılanması için izin alınması gerektiğini, sanıklar için bu izinler olmaması nedeniyle yargılama yapmaya gerek olmadığını, usulün tamamlanması gerektiğini, davanın durdurulması veya düşürülmesi gerektiğini dile getirdi. Bu durumda Başkan Kocaoğlu’nun yargılanması için İçişleri Bakanlığı, diğer belediye personeli için de Başkan Kocaoğlu’nun izin vermesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, Ergenekon davasından da örnekler verdi.

Tanıkların dinlenmesine devam edilirken, sendikacı Mahmut Çelik’in eşi Gülbeyaz Çelik, söz konusu, fesat karıştırıldığı iddia edilen ihale sırasında eşinin yanında hastanede bulunduğunu söyledi. Mete Uygur ise, “O gün ihalenin yapıldığı koridora beni almadılar. Sonra Cafer Başkan geldi. Biz de eylem için aşağı indik. Eylemimizi de kendimiz organize etmiştik. Taşeron şirketin işçileriydik. O tarihte sendikanın şirketimizle ve işçilerle bağlantısı yoktu ” dedi.

GÜVENLİK AMİRİNE İLGİNÇ SORU

Ali Kaygusuz da, “Güvenlik amiriyim. Sendikayla bir ilgim yok. İhaleler sırasında kapıya iki güvenlik görevlisi yerleştirdik. Dördüncü kat lavaboların önünde 15-20 işçi vardı. Park bahçeler müdürlüğünde görevliydi onlar da. İhaleye girmek isteyen bir kişi şikayetçi olmuş. Ben de kendisine ihaleye girebilirsin sana kimse engel olmaz diyerek kendisine yardımcı olacağımı söyledim. Bu arada orada toplanan işçi arkadaşları aşağı indirdim. Sendika başkanı Konca da işçilerin aşağı indirilmesine yardımcı oldu. Cafer Konca bu işçilerin arasında değildi. Gördüğüm kişiler arasında sendikacı yoktu” dedi. Kaygusuz, kendisine sorulan “Büyükşehir de suç örgütü var mı” sorusuna. “Büyükşehir belediyesinde suç örgütüne rastlamadım. 25 yıldır çalışıyorum duymadım da ” dedi.

Tanıklardan Genel İş Sendikası 3 No'lu Şube sekteri Can Bahadır. “Taşeron işçileri eylemi vardı. Biz de sendika olarak destek veriyorduk. Başka sendikalar ve memur sendikasından da destek vardı. İhale süreciyle ilgili kitleye sakin olmalarını, ihalenin devam ettiğini söyledi” dedi..

GENÇ İSYAN ETTİ

Tanıklardan Aysel Özkan, “Destek Hizmetleri Daire Başkanıyım. İhtiyaçlar bütçeyle belirlenir. Teknik şartname düzenlenir. Yaklaşık maliyetin ardından ihale şartları gerçekleştirilir” dedi. Sanık avukatlarının Özkan’a çeşitli sorular sorması üzerine Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, isyan ederek “Bizim için saniye önemli. Bu nasıl anlayışsızlıktır. Aynı şeyleri dinletiyorsunuz” diye çıkıştı. Hakim de Genç’e destek verip duruşmaya ara verdi.

ÜVEY EVLAT DİNLENDİ

Davanın öğle oturumunda verilen ara, saat 15.50'de sona erdi. Tanıklardan ifadesine devam edilen Aysel Özkan’ın ardından Emrah Şahan, "Organizatörlük yapıyorum. Cumhur Yazıcı’yı bu işler nedeniyle tanıyorum. Balkan halk dansları festivali ihalesiyle ilgili, 'Hangi sanatçıları önerirsin' dedi. Ben de 10 sanatçının ismini ve bütçelerini söyledim. Hangi sanatçıların müsait olup olmadığını söyledim. Başka belediyelere de bu tip bilgilerin aktarımında da yardımcı oluyorum. Konya, Ankara belediyeleri gibi. Bu görüşmemde Hüsnü Şenlendirici ve Suzan Kardeş iş almıştır" dedi.

Mehmet Yıldız ise aynı konuşmaya şahit olduğunu, Yazıcı’nın, görüşmede internet üzerinden ihalenin bilgilerinin ilan edileceğini söylediğini dile getirdi.

Tanıklardan Ilgaz Uğurluer de Abdülhalim Cumhur Yacızı’nın üvey evladı olduğunu, Çeşme’de aynı otelde kaldıklarını, konser organizasyonu için oraya gittiklerini, konaklama ödemelerini onun yaptığını söyledi.

Kadir Doğan, Erol Aydın’ın ihaleyi engelleyecek bir hareketi bulunmadığını söyledi. Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda çalışan Ayhan Tarkız da ihaleyle ilgili bir tartışma olmadığını, olması halinde göreceğini belirtti.

Tanıklardan Encümen Kararlar Şube Müdürü Süleyman Ergin ise otopark ihalesiyle ilgili vakıfların gözlemcisinin de ihaleye katıldığını, ihalede kimseye baskı yapılmadığını belirtti. Feridun Güler de katlı otopark ihalesinde encümen üyelerine veya katılımcılara bir baskı olmadığını söyledi. Hakim Uysal’ın, her tanıktan sonra geldikleri için teşekkür etmesi de dikkat çekti.

TAHLİYE TALEPLERİ YARIN DEĞERLENDİRİLECEK


Tanıklardan Yusuf Kanatlı ise ihalede kalabalığı görünce Tülay Azeri’ye gidip haber verdiğini söyledi. İZENERJİ firmasında müdürlük yapan Erdal Özgüler de ihalelerle ilgili Genel Müdür Ali Süha Sabuktay’ın hiçbir zaman kendi başına karar vermediğini, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte hareket ettiğini, kendilerine yönelik bir etkisi olmadığını söyledi. Işıl Uğur da İZENERJİ şirketinde muhasebe müdürü olduğunu, Sabuktay’ın kamu ihalelerinde etkisi olmadığını söyledi. Tanık dinlenmesi saat 16.55 sıralarında sona erdi. Duruşmanın bugünkü oturumu, tahliye taleplerinin yarın değerlendirilmesi için ertelendi.

"DİLEĞİMİZ, ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞMALARI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yarına ertelenen ikinci duruşmanın ardından Adliye'den ayrılırken, "Değerli arkadaşlar, sabah saat 09.30 sıralarında başlayan bugünkü duruşma biraz önce bitti. Mahkeme heyeti, yarın saat 10.00’dan itibaren duruşmanın devam etmesine karar verdi. Yarın da burada olacağız. Yarın inşallah buradan arkadaşlarımızla beraber onlar özgürlüğüne kavuşmuş şekilde ayrılmak istiyoruz. Dileğimiz, isteğimiz budur. Gösterilen ilgiden dolayı İzmirlilere, basın mensuplarına, herkese, bu operasyonda yanımızda durduğu için sonsuz teşekkür ediyoruz. Yarın sabahı bekleyeceğiz. Yarın tekrar geleceğiz ve duruşmayı izleyeceğiz" dedi.

Başkan Kocaoğlu, tutuklu sanık Genç’in tepkisiyle ilgili soruya, "Şimdi Genç’in talebi tutuksuz sanıkların şahitlerinin yerine tutuklularının şahitlerinin dinlenmesi doğrultusundaydı. Son derece haklıydı. Hakim de nazara aldı" dedi.

25 TANIK, BİR SANIK DİNLENDİ

İkinci duruşmanın bugünkü oturumunda, 1 sanık, 25 tanık dinlenmiş oldu. Tutuklu sanıklardan Alaatin Eraraslan ise rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılmadı.



Kim ne kadar süredir tutuklu

TUTUKLU SANIKLAR/TUTUKLANDIĞI TARİH


Abdülhalim Cumhur Yazıcı (İBB Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı) - 22/11/2011
Ali Sabuktay (İZENERJİ Genel Müdürü) - 25/11/2011
Cafer Alt (Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı) - 25/11/2011
Cafer Konca (Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı) - 25/11/2011
Hilmi Özen (Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü) – 06/05/2011
Hüseyin Kırmızı (İZELMAN Genel Müdürü) – 10/12/2011
Mehmet Sayar (İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü) – 06/05/2011
Pervin Şenel Genç (İBB Genel Sekreteri) – 06/05/2011
Selçuk Savcı (İBB Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı) – 10/12/2011
Tülay Azeri (İBB Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı) – 10/12/2011
Hakan Say (Organizatör) – 06/05/2011
Ömer Devrim Ergin (Organizatör) – 06/05/2011
Sedat Sakur (Organizatör) - 22/11/2011
Alaattin Eraslan (Organizatör) – 06/05/2011
Ferik Faruk Boyacıoğlu(Organizatör) – 10/12/2011
Murat Boyacıoğlu (Organizatör) – 10/12/2011
Gökhan Boğazkesen (Organizatör) – 10/12/2011
Ata Karakaş (Organizatör) – 06/05/2011