İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT atölyelerinden sonra Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’ndaki yapıların çatılarında da, güneş enerjisi sistemi oluşturdu. Kurulan FGVS - şebekeye bağlı fotovoltaik güç sistemi ile hem yaşam parkının tüm elektrik ihtiyacı hem de Alsancak’taki Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ne ait tüketimin yaklaşık yüzde 40’ı karşılanacak.

 

Karbondioksit salımı azalacak


“İzmir Büyükşehir Belediyesi Güneş Enerjisi Sistemi- İBB GES” olarak adlandırılan proje, İZKA’nın “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı” ile hayata geçti. Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı içindeki spor salonu ve otopark alanına çatı uygulaması ile şebekeye bağlı 186 kWp olarak kurulan sistem, güneşten yılda yaklaşık 275 bin kWh elektrik enerjisi elde edecek. Sistem sayesinde Yaşam Parkı’nın yıllık ortalama 90 bin kWh enerji ihtiyacı ile Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ne ait yıllık ortalama 485 bin kWh tüketimin yüzde 40’ı karşılanacak. Sistemde 336 adedi otopark ve 380 adedi çatı üstüne montajlı olmak üzere toplam 716 adet 260 W gücünde panel ile 6 adet 30kVA gücünde çevirici kullanıldığı "yenilenebilir kaynak"tan üretilecek elektrik sayesinde, yılda 125 bin kilogram karbondioksit salımı azaltılmış olacak.

 

Şarj istasyonları da kuruldu


Ayrıca sisteme eklenen engelli araç şarj istasyonu ve 2 adet aracı aynı anda şarj edebilecek elektrikli binek araç şarj istasyonu da yerleşke ziyaretçilerine ücretsiz hizmet verecek. Tesis, aynı zamanda yerleşke içerisinde faaliyet gösteren Meslek Fabrikası'nın fotovoltaik sistemlerle ilgili teknik kurslar için uygulama alanı olarak hizmet verecek.

 

2020’ye hazırlık


İnsan-çevre ilişkisine duyarlı bir yönetim anlayışını benimseyerek, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanır bir kent bırakmak için “AB Belediye Başkanları Sözleşmesi”ne (Covenant of Mayors) taraf olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir enerji politikalarının uygulanmasında yerel yönetimlerin çabalarının desteklenmesi amacıyla başlatılan "Belediye Başkanları Sözleşmesi"ne de imza atmış ve “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı”nı hazırlamaya başlamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu girişimiyle, yetkisi içindeki alanlarda karbondioksit salınımını 2020 yılına kadar en az yüzde 20 oranında azaltmayı taahhüt eden kentler arasındaki yerini aldı. Büyükşehir yetkilileri, güneş panelleri ile elektrik üreterek hem sürdürülebilir enerji kullanımını artırma hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımı sağlayarak kamusal tasarruf elde etme çalışmalarını yaygınlaştırdıklarını söyledi.
 

ESHOT'un çatıları da güneş santrali olmuştu


Hayata geçirdiği çevre yatırımlarıyla yerel yönetimler arasında özel bir yere sahip olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevreci gemiler ve tramvay, metro, banliyö gibi raylı sistem projeleriyle başlattığı karbon salımını düşürme yönündeki adımlara elektrikli otobüslerle birlikte yeni bir boyut kazandırmış, ardından ESHOT'un Buca’daki atölye binalarının çatılarında toplam 10 bin m2'lik alanda güneş enerjisi santrali kurmaya başlamıştı. 3 bin 680 adet fotovoltaik panelden oluşan güneş enerjisi santrali, yıllık yaklaşık 1.38 MW elektrik enerjisi üreterek çevre dostu tam elektrikli otobüslerin şarj edilmesinde kullanılacak. Böylelikle yıllık 5 bin tonluk karbon salımının önüne geçilecek.