Ali Budak- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Urla’nın Özbek Köyü’ndeki 103 dönümlük tarım arazisine fen işleri şantiyesi kurmak için yüzyıllık zeytin ağacını budayarak yerinden etmesine tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, ‘Büyükşehir şantiye alanı için yeni bir yer bulmalı. Siz ki zeytin yasası için kıyametleri koparanlar, Urla’daki bu durumu nasıl açıklayacaksınız? Çevre konusunda samimiyetinizi gösterin. Burada yapılan faaliyetlerin tümü zeytin yasasına aykırıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, açıkça yasaları çiğnemektedir. Zeytinliği elinden alınan yöre halkı önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Özbek’te bu şantiyeyi yapmaktan vazgeçin, köylünün malını köylüye geri verin’ dedi.

‘200 yıllık mirasa nasıl kıydınız?’

Özbek’te bulunan asırlık zeytin ağaçlarının şantiye yapımına kurban edildiğini vurgulayan Doğan, ‘Kırsalda kalkınma ve tarımda üreticiye destek konusunda hassasiyeti ile övünen, körfezi temizlemeye ve katı atık bertaraf tesisini yapmaya aday adayı belediyenizin bu noktada kendisine hiç yakışmayacak hamlesi ile karşı karşıyayız. Urla’nın Özbek Mahallesi’nde geçmişte köy malları olan ve kooperatifler tarafından işletilen zeytinlikler Büyükşehir eliyle katledilmektedir. Yaklaşık 103 dönümü bulan zeytinlikteki 200 yaşındaki asırlık zeytin ağaçları bir sabah ansızın yapılan baskınla sökülerek adeta kaçırılmıştır. Yüzlerce ağaç şantiye yapımına kurban edilmiştir. Size soruyoruz; dede yadigârı ağaçlara, 200 yıllık mirasa nasıl kıydınız? Halkın tepkisine rağmen hiç olmayacak bir yere şantiye yapmak hangi akla hizmettir? Burada yaşanan çevre skandala ben yaptım oldu demektir. Hani halkın istemediği hiçbir şey olmayacaktı?’ diye sordu.


‘Çevre konusunda samimiyetinizi gösterin’

Büyükşehir’e ‘Yürürlükteki zeytin yasası gereği el sürmenin dahi yasak olduğu ağaçları nasıl yok ettiniz?’ diye soran Doğan, şöyle devam etti: Bu ağaçlar nereye gitti? Siz ki zeytin yasası için kıyametleri koparanlar, Urla’daki bu durumu nasıl açıklayacaksınız? İzmir’in malı İzmir’de kalacak derken kast ettiğiniz bu ağaç katliamı mıydı? Urla’da adeta doğanın böğrüne koca bir hançer saplanmaktadır. Burada şantiye olmaz, bu arazinin çevresi orman alanı ve zeytinliklerin yer aldığı tarım arazilerin bulunduğu koca bir alandır. Tek geçim kaynağı tarım ve zeytin olan köylüye kıymayın. Halk istemiyor, sivil toplum örgütleri bu işe karşı, bu şantiyeyi buraya yapmak halka eziyet etmektir. Şantiye alanı için bula bula burayı mı buldunuz? Yer yok bahanesine sığınmayın. Yeni uygun bir yer bulun. Belediyenin bu konudaki icraatları ilk değil son olmayacaktır. Tramvay için ağaçları yok eden sizsiniz. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki palmiyeler kesildi mi taşındı mı ne oldu? Foça’da arıtma yapılıyorum diye ağaçları odun taşır gibi taşıyan sizsiniz. Fuar İzmir’de ağaçlar kesilmedi mi? Çevre konusunda samimiyetiniz gösterin. Burada yapılan faaliyetlerin tümü zeytin yasasına aykırıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, açıkça yasaları çiğnemektedir. Zeytinliği elinden alınan yöre halkı bildiğimiz kadarıyla önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

“Aday değil en iddialı belediyeyiz”

Doğan’ın eleştirilerin, ‘Biz çevre konusunda en büyük yatırımları yapan en iddialı belediyeyiz’ diye yanıt veren Başkanvekili Sırrı Aydoğan, ‘Tüm arıtmaların yüzde 50’si İzmir’de. Bugün Türkiye’de kırsal kesime el uzatan ilk belediyeyiz. Tarım Daire Başkanlığı’nı kuran, kooperatiflerle anlaşarak sözleşmeli alım yapan ilk belediyeyiz. Türkiye’de tarım yüzde 2,6 oranında büyürken İzmir’de yüzde 5’in üzerinde büyüme gösterdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Bayındır’dan çiçek almasından iftihar ederiz’ diye konuştu.

‘Hangi ağaç nereye dikildi gösteririm’

Ne Urla Belediyesi ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni zeytine asla dokunmayacağına vurgu yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise, sözlerini şöyle tamamladı: Toplamda 948 tapunun bir metrekaresi bile satılmadı. Zeytine dokunmadığımız gibi Tarımsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile yapılan hizmetlerde çevre konusunda hassasiyetle davranıldı. Katledildiğini iddia ettiğiniz ağaçların hangisinin nereye dikildiğini isterseniz belgeleriyle gösteririm. RES’ler için kaç tane zeytinin kesildiğinin yanında üçüncü köprü için ne kadar ağaç kesildiği artık hepimiz tarafından biliniyor. Bu tür bir suçlamayı asla kabul etmiyoruz. Urla Belediyesi’nde bütün köy mallarını köylü kullanır. Ranta ve imara açmadık, açmayacağız.